Люди

Cristina Bulat: Despre mobilă cu pasiune și soluții cu suflet

Designerul Cristina Bulat ne duce faima țării nu doar în România, dar și peste oceane. Imediat după ce colecția sa de mobilă "Unbutton" a fost desemnată drept cea mai bună din România, cariera Cristinei continuă să fie în plină ascensiune. Care sunt cele mai noi și inovative produse de design ale Cristinei, dar și care este povestea din spatele acestora, aflați mai jos.

Cristina, cum a decurs pentru tine prima jumătate a anului 2015, pe plan profesional?

Am mai câștigat câteva concursuri, am obținut o serie de publicații în reviste de specialitate și am lansat încă două obiecte de design: măsuța de cafea Țol și The Book Stork Lamp. Am participat la târgurile de mobilă Imm Cologne 2015 și Milan Design Week 2015, cel din urmă fiind considerat unul dintre cele mai importante evenimente de design din lume. Și, nu în ultimul rând, am expus toate cele trei obiecte, în premieră, în același spațiu, în cadrul expoziției centrale de la Romanian Design Week, care a avut loc în acest an într-o locație superbă, la Hanul Gabroveni.

Povestește-ne mai multe despre cea mai recentă colecție "The Book Stork Lamp"?

Designul lămpii a venit drept răspuns la provocarea celor de la ROD Cărturești, care au lansat concursul "Cititor, Voyeur!", condiția de bază fiind propunerea unui obiect creat special pentru cititorii înrăiți. Ideea a venit foarte repede, deoarece eu am vizualizat instantaneu cele trei necesități primare pe care le are un bookaholic, care obișnuiește să-și petreacă serile în compania cărților: să aibă o lumină potrivită pentru lectură, să își țină cărțile preferate in același loc și cât mai aproape și să aibă un semn de carte la îndemână, ca să nu piardă pagina. Așa s-a conturat conceptul acestei lămpi, inspirată de la arhicunoscuta poveste a berzei care aduce bebeluși.

Ai făcut publică această colecție la Romanian Design Week 2015, dar și în cadrul altor expoziții, care au fost reacțiile primite?

Lansarea oficială a avut loc, de fapt, în cadrul unui eveniment colateral Romanian Design Week și, respectiv, a beneficiat de o promovare ca la carte. Datorită locației în care a avut loc evenimentul, la Cărturești Carusel - o librărie găzduită de o clădire monument istoric, lămpile s-au bucurat de expunere dar și de vizibilitate, fiind amplasate într-un spațiu cu un design cu adevărat spectaculos. Pentru lansare, am încercat să creăm un mic colț de cameră, în care am integrat lampa, iar reacțiile au fost doar pozitive.

Ideea apare dintr-o necesitate personală sau dorința de a inova?

În cazul meu, ideea apare, în primul rând, din necesitatea de a-mi exterioriza creativitatea. Pentru mine este o mare provocare să creez ceva ce există deja în zeci de forme, culori și variante. Îmi plac provocările și îmi place ideea de a mă exprima prin intermediul designului. Prefer să creez obiecte ludice și funcționale în egală măsură, care să nu aibă nevoie de multe explicații, să aducă zâmbete pe chipurile oamenilor, să-i determine mai apoi să contempleze asupra acestora ca să identifice singuri povestea, ce a stat la baza creării obiectelor.

Un alt produs original, făurit de tine, este și măsuța țol, care este povestea din spatele acestei frumoase lucrări?

Este, de fapt, o măsuță de cafea cu suport pentru reviste, nu e tocmai pentru citit. Pe la începutul lunii februarie a anului curent, am fost contactată de Nata Albot, cu rugămintea de a crea un obiect personalizat, cu motive tradiţionale pentru festivalul IA Mania. La început, nu am fost foarte sigură pe mine: ba că pică festivalul exact în timpul proiectului de diplomă, ba că sunt prinsă cu târgul de mobilă de la Milano… Dar, ideea nu a întârziat să apară, iar din acel moment deja nu mă mai puteam opri, chiar dacă aveam o groază de alte lucruri de făcut. Povestea din spatele acestui obiect este una de suflet. Când eram mică, bunica obişnuia să mă ia la rost când alergam prin casă şi mă impiedicam de ţoluri, cum le zicea ea, care formau nişte cute ondulate, fiind nevoită să le îndrepte de fiecare dată după mine. De aici a venit şi ideea pentru măsuţa de cafea, ce poartă numele obiectului care a servit drept sursă de inspiraţie.

Care sunt materialele din care confecționezi articolele?

În principiu, lemn și tablă metalică vopsită. Colaborez foarte bine cu un atelier care se ocupă de confecții metalice. Ei au fost primii care mi-au întins o mână de ajutor, atunci când eram la început și încă nu mă cunoștea nimeni. De atunci, parcă involuntar îmi tot vin idei care pot fi realizate din acest material. Pe viitor, aș vrea să mă axez însă și pe materiale mai ușoare, cum ar fi placajul din lemn de rășinoase sau textilele.

Pe lângă faptul că creezi, gândești designe-ul, te implici și în procesul de tăiere, lipire și vopsire?

Merg la atelierele și fabricile cu care colaborez ca să punem la punct toate detaliile tehnice. Pe parcurs, fac mai multe vizite ca să văd cum evoluează producția și în cazul în care este nevoie, să mai aducem câteva schimbări. Nu mă implic la propriu în procesul de manufacturare, deoarece obiectele presupun o serie de procedee de care se ocupă mai mulți meșteri specializați. Cineva este responsabil de tăierea lemnului, altcineva se ocupă de prelucrarea metalului, vopsitul se face la un atelier separat, etc.

Câte colecții și accesorii ai creat până acum?

Colecția Unbutton, compusă din 2 noptiere și o comodă, The Book Stork Lamp și colecția Țol, care la momentul actual constă din 3 obiecte: măsuța de cafea, suportul pentru reviste și o comodă, care a primit deja o mențiune în cadrul etapei Creație a concursului național de design, organizat de APMR și care urmează să fie lansată în cadrul târgului BIFE-SIM din septembrie 2015.

Ce planuri de viitor ai?

Prioritatea mea la momentul respectiv este să finisez proiectul de diplomă și să termin facultatea. Mai am o singură lună la dispoziție și trebuie să o valorific din plin. După absolvire o să mă axez pe amenajările interioare. O să continui, între timp, să îmi promovez produsele de design și, eventual, să mai dezvolt altele noi.

Jurnalist: Maria Eșanu
Poze: arhivă personală

allfun

Еще Люди