Люди

Cristina Ţaranovici: Modul de trai din Letonia e diferit faţă de viaţa cu care eram obişnuită acasă

Oportunităţile de studii pe care le oferă Internetul sunt infinite. Cu un singur click şi câteva cuvinte cheie poţi găsi programe şi universităţi conform preferinţelor tale. Pe acest principiu a mizat şi Cristina Ţaranovici, o tânără din RM, care de curând a absolvit studii economice la Riga. Viața de student în aceast oraș baltic a fost una frumoasă şi plină de experienţe, aşa cum şi ne spune proaspăta absolventă, Cristina Ţaranovici.


Cristina, tu ești absolventa unei instituții de învățămînt din orașul Riga. Ce instituţie este aceasta şi cum ai ajuns acolo?

Sunt proaspătă absolventă a Universităţii Stockholm School of Economics, filiala din Riga. O căutare pe Google m-a direcţionat către site-ul universităţii, unde am aflat despre bursele oferite de Guvernul suedez pentru elevii din Moldova. Am aplicat online, după care am fost invitată la teste, iar după teste a urmat interviul cu rectorul universităţii. Un bilet de avion și două luni mai târziu, mă aflam deja în universitatea care mi-a oferit o experienţă studenţească pe măsură.


Până la Riga, a fost proiectul LeaderSHE. Spune-ne despre această experienţă.

LeaderSHE m-a scos din găoacea mea de confort şi mi-a oferit spaţiu pentru a-mi creşte aripile, atent catalizând acest proces cu ingrediente precum încredere, curaj, iniţiativă şi prietenie.Vizita de studiu la Bucureşti şi Bruxelles în cadrul proiectului mi-a stârnit pofta de a cutreiera lumea şi de a descoperi alte culturi, capodopere arhitecturale şi naturale, dar şi de a-mi încărca bateriile cu energie şi inspiraţie.


Cum e viaţa într-o ţară baltică?

Modul de trai din Letonia e diferit faţă de viaţa cu care eram obişnuită acasă. Transportul public, supermarketurile, deservirea în localuri, evenimentele culturale şi sociale, străzile, parcurile implică o diferenţă de mentalitate, a noastră fiind afectată de stereotipurile de care cu greu ne debarasăm.
Într-o ţară baltică viaţa are amprente nordice. Iernile sunt deseori reci, lungi şi lipsite de soare, iar verile durează doar câteva săptămâni.


Prin ce te-a cucerit oraşul acesta?

Riga este un oraş foarte verde (circa 50% din suprafaţă sunt păduri şi parcuri) şi curat. Aici am descoperit stilul arhitectural Art Nouveau. Intram cu mândrie în clădirea universităţii, care se deosebeşte de celelalte construcţii  din „cartierul liniştit” prin faţada sa bogată în elemente decorative inedite, deseori admirate de grupuri de turişti.
Oraşul vechi adună o mare varietate de localuri, fiecare fiind minuţios decorat într-un stil aparte. Fie că este un restaurant tradițional leton la subsol, fie un bar australian, ori o cafenea mai „hipsterească”, în Riga poţi găsi oricând un loc în care să te relaxezi şi să savurezi micile plăceri ale vieţii.


Ce recomandări ai pentru cei care vor să vină aici?

Să vină aici în iunie-august, când oraşul abundă în verdeaţă, când pot apuca apusul de după ora 22.00 şi nopţile albe.  În timpul verii, recomand nisipul mărunt şi apusurile/răsăriturile de pe plajele din Jurmala. Neapărat să guste berea de miere, de merişoare (şi nu doar), în combinaţie cu pâinea de secară cu usturoi. Şi, desigur, să admire Riga panoramică din cele mai înalte puncte ale oraşului.


Cum sunt tinerii lor şi cum sunt ai noştri?

Aş zice că tineretul baltic e un pic mai deschis şi mai dezinhibat. În acelaşi timp, am fost plăcut surprinsă de faptul că mulţi participă la corul universităţii sau la dansuri populare, astfel păstrând şi promovând frumos tradiţiile letone. De asemenea, sunt pronunţate şi sentimentele patriotice şi de mândrie faţă de valorile neamului lor.

Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva Personală

allfun

Еще Люди