Люди

Impresii dunărene de la travel blogger-ul Viorica Ataman

Are călătoriile în ADN. Îşi planifică atent călătoriile, iar destinaţiile alese uneori nu corespund preferinţelor tipice pentru un turist. Bloggeriţa Viorica Ataman a ajuns în această vară tocmai în Delta Dunării, o zonă mai puţin preferată de călătorii noştri. Impresiile şi recomandările pe care ni le-a oferit Viorica în ceea ce ține zona Dobrogei, vor trezi spiritul de aventură în orice turist care va dori să descopere minunăţiile Deltei.

Viorica, de data aceasta te-am găsit în Delta Dunării. Ce te-a determinat să alegi această destinaţie?

Delta Dunării este una dintre cele mai conservate delte din Europa şi a doua ca mărime. Este o zonă umedă, de importanţă internaţională. Ceva timp în urmă, am ajuns prin Jurilovca, în apropierea lacurilor Goloviţa, Razim şi Sinoe. Ne-a plăcut mult și am decis să ajungem în adevărata Deltă, pe canalele din apropierea orașului Sulina. Orașul Sulina are o istorie uimitoare. Totuși, în deltă marea majoritate a călătorilor ajung pentru vegetația care o găsesc acolo și pentru stolurile de păsări unice.

Ce te-a cucerit în zona respectivă?

Modul de viață al locuitorilor și diversitatea etnică. Sunt pescari ale căror viață gravitează lângă Dunăre și în largul Mării Negre. Case mici, acoperite cu stuf, o viață simplă cu un ritm foarte lent. Deși există lumină, internet, magazine moderne, faptul că nu au o legătură rutieră cu alte localități din România îi fac speciali și autentici.

Să o luăm pe rând. Delta, totuşi, cuprinde mai multe localităţi şi obiective de vizitat. Care dintre acestea le recomanzi?

Din orașul Tulcea, Dunărea se bifurcă în 2 mari brațe, Brațul Sulina și Brațul Sfântul Gheorghe. Respectiv, de-a lungul acestor brațe sunt sate, la care se ajunge cu șalupa. Cele mai multe pensiuni sunt în Sulina, care este cel mai estic oraș din România, dar și din Uniunea Europeană. Recomand să ajungeți în Sulina, fiindcă de aici se organizeză cele mai multe excursii pe canalele Dunării. Plus că are ieșire la Marea Neagră, se poate de combinat excursiile cu un sejur la mare. Dar la fel, puteți alege o pensiune dintr-un sătuc, de exemplu, Crișan sau în Sfântul Gheorghe.

Cum se poate de ajuns din Chişinău spre Sulina?

Am mers mai întâi la Galați. De acolo am trecut cu bacul râul Dunărea și direcția ne-a fost spre Tulcea. În Tulcea am lăsat mașina la parcare și am luat o șalupă rapidă spre Sulina. Distanţa dintre Tulcea și Sulina este de 70 km., care se face într-o oră jumate. Dacă alegeți un transfer mai ieftin cu vaporul, atunci drumul va dura cam 4 ore.

Deci, în Sulina cu mașina nu poți ajunge. La destinație, dacă nu aveți chef să mergeți mult pe jos, puteți închiria o bicicletă cu 15 RON ziua sau puteți să vă deplasați la nevoie cu taxi. De la orice hotel până la plajă este aproximativ 10 RON. În sezonul estival există și un microbus care circulă prin oraș. O călătorie prin oraș costă 2 RON.

Ce ponturi ai pentru turiştii care vor să viziteze zona?

Cel mai bine este să mergi în Deltă la sfârșitul lunii mai, când apele Dunării sunt mai ridicate și e ușor de deplasat cu șalupa pe toate canalele. În așa caz, veți vedea foarte multe păsări în habitatul lor natural. Apoi, încercați cât mai multe feluri de mâncare preparate din pește. Mâncarea este absolut delicioasă. Pentru transferurile rapide cu șalupa se fac rezervări telefonice. Obligatoriu să faceți rezervări pentru hotel, în plin sezon sunt mulți turiști, iar pensiunile/hotelurile sunt ocupate cam 100%. Așa că trebuie să vă asigurați din timp, dacă nu doriți să dormiți sub cerul liber. Pentru cei care vor să meargă la pescuit în Deltă, cea mai potrivită este luna septembrie, dar  aveți grijă: trebuie să vă cumpărați un permis de acces.  O curiozitate: în Sulina, străzile paralele cu Dunărea nu au o denumire clasică, doar sunt numerotate, strada I, strada II, strada III etc.

Ai avut peripeţii sau aventuri?

Noi am luat în calcul cam toate detaliile și nu am avut peripeții, dar faptul că plaja a fost la 3 km de centrul orașului era o adevărată aventură pentru noi, atunci când nu luam taxi, dar mergeam pe jos.

Trei motive să vizitezi Delta Dunării:

  • Pădurea Letea, cea mai nordică pădure subtropicală, cu stejari de peste 500 de ani și viță -de-vie sălbatică. Dacă aveți norocul, poate dați și peste hergheliile de cai sălbăticiți din Letea.
  • Primbări pe canale, printre nuferi, până în locul unde Dunărea se revarsă în mare.
  • Orașul Sulina, un oraș care s-a dezvoltat fulminant în sec.XIX, datorită Comisiei Europene a Dunării, un oraș care găzduia 24 de naționalități și era poarta de acces spre Europa dinspre Orient. După anii ‘90 orașul a tot fost părăsit de localnici, acum încearcă să reînvie.

În zilele de astăzi, este o plăcere să te plimbi la ceas de seară pe faleza Dunării din Sulina.

Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Люди