Люди

Roman Zes: Concursurile sunt o profilaxie bună contra bolii stelelor

Roman Zes este tânărul de la care publicul are așteptări mari. Talentul și charisma lui modelate de către producătorul Iurie Bădicu, promit un produs muzical inedit ce se lasă așteptat de câteva luni. Până la marea lansare oficială pe scena profesionistă, tânărul artist a fost descusut de câteva secrete.

Cum e să fii artist la început de cale în Moldova?

Sunt sigur că atât în Moldova, cât și în orice altă țară- e foarte greu să faci primii pași. Bani se plătesc foarte puțini, dar cerințele sunt mari.  Orice nu ai face, întotdeauna se găsesc dintre cei care vor zice că ai furat stilul sau imaginea cuiva. Uneori, am senzația că acest prim pas e fără de sfârșit: nu mergi înainte dar te deplasezi pe o bandă de alergare - parcă alergi și totodată stai pe același loc.

Știu că lucrezi la un clip și la o piesă nouă. La ce etapă de producție sunteți?

În acest moment lucrăm împreună cu producătorul Iurie Bădciu  la crearea unei noi piese. Lucrăm asupra stilului meu, imaginii și planificăm activitatea noului proiect până la sfârșiul anului. Tot atunci vom lansa și un produs muzical nou pe piața noastră.

Cum va suna următorul tău single?

Urmatoare mea piesă va fi cu siguranță un hit. Acum avem doar conceptul piesei, asupra căreia experimentăm în continuu. Sperăm să ne iasă ceva orginal și bun.

Ești pregătit pentru a debuta solo și a renunța la trupa din care faci parte?

Colaborez cu băieți buni, muzicieni, alături de care am făcut primii pași în muzică. Сu ei am învățat foarte multe și continuu să învăț. Consider că lucrul în echipă este mai greu, deoarece fiecare persoană are caracterul său. De obicei, muzicienii au un caracter mai greu, dar lucrul în echipă este cu mult mai interesant. De aceea, eu  prefer  să lucrez alături de o echipă puternică.

Ai participat la mai multe concursuri de talente, ți-au marcat aceste experiențe cumva traseul?

Primele concursuri îți dau încredere în tine. De fiecare dată când urc în scenă mi-e frică, deoarece ești urmărit de un juriu profesionist, care este capabil să vadă și să audă chiar și cea mai mică greșeală. Totodată, concursurile sunt și o profilaxie bună contra bolii stelelor și asta pentru că printre concurenți sunt multe talente, care nu sunt cu nimic mai prejos decât mine.

Cât de multe lucruri s-au schimbat pe plan profesional de când ești sub aripa lui Iurie Bădicu?

Imediat ce am absolvit Academia de Arte, mi-am pus întrebarea: „Ce fac mai departe? Ce urmează? Voi cânta în continuare în restaurant sau în stradă, ori a venit timpul să-mi aleg o carieră profesionistă în muzică?” Am ales să urc trepte spre perfecțiunea mea. Din aceste considerente am acceptat cu ușurință să lucrez cu Iurie Bădicu, deoarece are experiență în industria muzicală și ochi de profesionist. Mă bucură faptul că și el, la rândul lui, a crezut în mine. Apropo, taxiul care mă va duce în showbiz va fi condus de D-lui.

Care este rețeta pe care o aplici pentru a deveni un artist cunoscut și apreciat?

Vă dau reţeta mea: într-un castron muzical de 100 kg,  turnăm 99 kg de muncă și 1 kg de talent. Adăugăm o lingură de încredere în sine și așteptăm să fiarbă până se evaporă toată lenea din castron. Voila - reţeta este gata!

Care a fost cea mai tare fază din timpul concertelor tale?

Cele mai tari faze abia urmează! Totuși, am avut o fază emoțională într-un moment când pe scenă a urcat mama mea pentru a mă susține.

Ce artiști apreciezi și preferi să-i asculți în căști?

Mi-a plăcut mult și m-a impresionat viața artistică a lui James Brown, care a crescut într-o familie săracă și a  început să cânte pe timpurile când cântareții de culoare erau neglijați. El și-a lăsat amprenta sa în muzica modernă.
Sigur că trăind în Moldova, văd și aici artiști care întâmplător sau nu, mi-au trezit interesul să îi ascult, chiar dacă n-o fac atât de des. Printre aceștia se enumeră: Carla’s Dreams, Nicu Țărnă, Valy Boghen, Zdubii, Nelly Ciobanu, Sasha Lopez și Dan Bălan.

Jurnalist: Maria Eșanu
Poze: arhivă personală

allfun

Еще Люди