Люди

Ana Costov: Arta a fost dintotdeauna pasiunea mea

Eroina acestui interviu este o tânără artistă, îndrăgostită de artă şi de tot ce-i frumos, Ana Costov. Tânăra pictoriţă, originară din Republica Moldova şi în prezent studentă la Universitatea de Artă și Design din Cluj, ne povesteşte despre pasiunea sa pentru tot ceea ce face şi planurile sale de viitor.

Care este povestea ta? Când și cum ai descoperit pasiunea pentru artă?

Voi începe cu o expresie banală: Arta a fost dintotdeauna pasiunea mea. Dar nu am avut și nici nu am intenția de a mă numi "artist". Pentru mine e un cuvânt prea mare. Desenez pentru că îmi place și am înțeles că nimic nu mi-ar aduce o mai mare satisfacție decât să fac ceea ce îmi place. Desenez de când mă știu. Asta continuă să fie cea mai distractivă activitate pentru mine încă din copilărie.

De ce ai ales Clujul?

Am studiat doi ani la Universitatea Pedagogică "Ion Creangă" - Facultatea de Artă și Design, specialitatea Grafică. Se face carte dacă vrei, îți dai interesul la maxim și muncești mult, dar mie nu îmi era îndeajuns. Eu voiam ceva mai mult. Până la urmă, am decis să depun actele pentru studii în România. La Universitatea de Artă și Design din Cluj erau disponibile doar 2 locuri pentru Republica Moldova și doar unul din ele la Grafică. Așa s-a întîmplat că am fost acceptată. Totuși, nu intenționez să mă opresc aici. Acesta este abia primul pas.

Care sunt sursele de inspirație în picturile tale?

Sursa mea de inspirație este omul. Suntem cu toții extrem de diferiți, dar în același timp, dacă stai și te gândești, suntem atât de asemanători.

Ai un vis? Dacă da, cât de departe ești dispusă să mergi pentru visul tău?

Cel mai mare vis al meu este să călătoresc prin toată lumea și să mă opresc în Australia. La întrebarea: "cât de departe ești dispusă să mergi pentru visul tău?" răspunsul e : până la capătul pământului!

Cine este artistul tău preferat?

Lista e lungă, dar pot să enumăr câțiva: Gustav Klimt, Egon Schiele, Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha.

Ce îți place cel mai mult să pictezi/desenezi?

În acest moment sunt foarte pasionată de ilustrație. Nu caut subiecte complicate sau filosofice. Creez niște personaje și le plasez în cele mai simple scene cotidiene. Vreau ca ceea ce fac să aducă un zâmbet și dispoziție bună.

Care sunt proiectele și planurile tale de viitor?

În prezent, dar și pe viitor vreau să cresc și să mă dezvolt în ceea ce am ales să fac - artă. Acesta este planul meu. Simplu.

Jurnalist: Veronica Slivca
Surse foto: arhivă personală

allfun

Еще Люди