Люди

Constantin Botezat, cu impresii de la "Art Market Budapest"

Capitala Ungariei a fost recent cucerită de multe tablouri, artiști plastici, pictori în cadrul târgului internațional de artă "Art Market Budapest". Printre euforia colorată și lucrări valoroase s-a aflat și Constantin Botezat, un tânăr din Republica Moldova, student la Universitatea de Artă și Design din Cluj.  Cu ce impresii a venit de la eveniment și mai ales, prin ce se remarcă târgul, aflăm chiar de la el.


Constantin, recent ai revenit de la un eveniment important de artă. Despre ce este vorba?

Este vorba despre "Art Market Budapest", un  târg internațional de artă apărut în anul 2011 și care prezintă o compoziție artistică unică și interesantă în Europa. La acest eveniment participă cele mai bune galerii împreună cu expozanții lor. Art Market Budapesta are scopul de a promova noua generație de artiști și de a le contura personalitatea. În acest an, expozanții au venit din peste 30 de țări și au avut o audiență de peste 25.000 de vizitatori.

"Art Market Budapest" a creat un loc plăcut pentru colecționari, experți și iubitori de artă din întreaga lume. Acest eveniment internațional indică în mod clar că există deja o cerere în lumea artei pentru această nouă platformă artistică și pentru a aduce prospețime pe scena europeană și mondială de artă.


Cât timp a durat şi ce impresii ai revenit din Budapesta?

Acest târg a durat 4 zile și a fost unul dintre cele mai tari evenimente la care am participat, cuprinzând chiar și excursii în oraș. Budapesta m-a impresionat în primele 10 minute și cred că este o destinație perfectă. Este un oraș extraordinar cu o istorie foarte bogată, multe muzee, edificii religioase și centre istorice. Pot spune că este cel mai frumos oraș din Europa pe care l-am văzut până acum. În Budapesta  m-aș întoarce oricând. Este orașul unde nu ai timp să te plictisești, iar pasiunea mea pentru clădiri vechi a fost satisfacută pe deplin. Pe străzi, la tot pasul găsești ceva de văzut, de vizitat, de exploatat și de fotografiat!


Prin ce este remarcat acest eveniment?

Probabil prin faptul că-și  propune să aducă o atenție  de conștientizare a artei din Europa Centrală și Est. Piața de artă și programele evenimentului  sunt concepute pentru a ajuta la crearea unei conexiuni dintre public și artiști. Și acest eveniment a avut loc la Millenáris, unul dintre cele mai bune centre culturale dotate din lume. Cred că "Art Market Budapesta" este remarcat prin faptul că oferă informații de primă mână și de educație cu privire la scena artistică din Europa și la fel prin faptul că participă foarte mulți tineri. Prin intermediul acestui târg am reușit să-mi fac noi prieteni din Germania  cu care sper să avem proiecte în viitor.


Ce activități au avut loc în cadrul târgului?

"Art Market Budapest" a inclus o serie de evenimente conexe, programe și ateliere de lucru cu participarea diferitelor grupuri de artă și comunități culturale. Cele mai impresionante după părerea mea au fost workshop-urile organizate de către artiștii Balázs Sprenc, Dora Lavass și  Flóra Borsi.  La fel mi-au plăcut și mesele rotunde unde se discutau teme interesante și unde au fost  prezente personalități din cultura europeană precum Natalija

Vujosevic, Branko Franceschi și Regina Maria Anzenberger.


Cum ai reușit să obții participarea la acest eveniment?

Am reușit să particip prin intermediul galeriei IAGA International Art Gallery Angles care mă va reprezenta în următorii trei ani. Sunt recunoscător managerului galeriei D.Walter Bonomi, precum şi directorului D.Perobelli Alberto pentru șansa și încrederea oferită.

IAGA International Art Gallery Angels este o platformă culturală, al cărei obiectiv principal este de a dezvolta şi promova relaţia dintre cercetările artistice contemporane italiene şi cele din Europa de Est,  prin crearea unei noi reţele de relaţii între artişti, colecţionari, experţi şi savanţi de artă. Şi sunt covins că vom avea realizări frumoase în viitor.


Ce beneficii ți-a adus participarea la acest eveniment și ce planuri ai pe viitor?

Cred că acest târg internațional de artă inevitabil reprezintă un bun început pentru tinerii artiști. Într-o oarecare măsură ne motivează să lucrăm în continuare pentru rezultate cât mai frumoase  și ne pune la dispoziție un număr foarte mare de vizitatori care poate să ne susțină și să ne aprecieze munca. Iar în viitor îmi doresc nespus de mult să câştig o bursă de masterat în vest şi acesta este scopul meu la care muncesc şi pe care trebui să-l realizez în următorii  2 ani. Desigur, mă voi implic în continuare în cât mai multe activităţi și proiecte interesante pentru tineri.


Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva Personală

allfun

Еще Люди