Тема

Lecții de călătorie de la Cristina Mîțu

Călătoriile mereu au fost o sursă de inspirație, de cunoaștere a noilor culturi și oameni. E o șansă de a evada într-o lume fascinantă, în țări care te întâmpină cu tot ce au ele mai bun. De acest lucru s-a convins și Cristina Mîțu. Pasionată de drumeții și escapade în diferite țări, Cristina adună nu doar suveniruri sau daruri pentru cei dragi, dar și o bogăție spirituală pe care o păstrează în sufletul ei.


Cristina, cunoaștem că-ți place să călătorești. Care a fost ultima țară vizitată și ce impresii ți-a oferit?

Am prins gustul călătoriilor cu 6 ani în urmă, iar de atunci mereu visez la o nouă destinație. Am norocul de a călători cu prietenii, cu care stabilim o escapadă în câteva ore, iar cu noaptea în cap suntem deja în drum spre un nou punct de atracție. De asemenea, mă bucur să vizitez țări noi datorită proiectelor pe care le coordonez, a partenerilor care investesc în dezvoltarea domeniului în care activez și a participării la diverse reuniuni și meeting-uri profesionale.


De curând, am savurat câteva zile în capitala Italiei și la Vatican. De fapt, Italia e țara care m-a cucerit iremediabil cu peisajele sale, arhitectura impresionantă, vestigiile sale istorice și, desigur, prin bucătăria formidabilă. M-aș întoarce în această țară ori de câte ori aș avea ocazia, pur și simplu, pentru a contempla frumusețea sa și de a mă bucura de emoția oferită de italieni.

Ai anumite superstiții când călătorești?

În general, mă străduiesc să nu îmi umplu capul cu fleacuri de genul acesta, unicul lucru pe care l-aș menționa este că nu îmi place să vorbesc despre călătoriile pe care le preconizez. Încerc mereu să fiu mereu atentă la detalii, să fie totul la loc sigur: actele, banii, biletele de călătorie și device-urile care îmi ușurează viața, respect normele de călătorie și legislația fiecărei țări, astfel îmi asigur un voiaj perfect.


Ce destinații ai pe lista ta de travel și de ce anume acestea?

După ce am vizitat Estonia și Finlanda, am devenit și mai tentată să vizitez și alte țări din nordul Europei: Norvegia, Suedia, Danemarca, Islanda. „Modelul nordic” îmi este mult mai apropiat, îmi place mult climatul socio-cultural din aceste țări și cum este organizat sistemul educațional, dar și natura exclusivistă, pe care nu o poți savura niciunde.

Trebuie să recunosc, de mult timp visez să calc pe insulele Maldive, Japonia, China, dar mă înarmez cu răbdare și într-o zi mă voi bucura și de acele călătorii.


Ai un set de sfaturi  pentru cei care călătoresc?

Aș recomanda să fie mereu atenți la anunțurile și condițiile de călătorie, făcute publice de Ministerul Afacerilor Externe, să se informeze asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie, să verifice valabilitatea documentelor de călătorie și a vizelor, să respecte legislația locală, să consulte mai multe oferte de cazare, pentru a alege una mai avantajoasă, să se asigure că au suficiente mijloace bănești pe contul telefonului pentru a beneficia de roaming sau alte servicii, să-și seteze pe telefon ora locală din țara vizitată, pentru a nu se pierde în timp, să zâmbească, să nu lenevească și să se bucure de fiecare moment petrecut în străinătate.


Care a fost cea mai tare experiență de călătorie?

Cele mai neobișnuite experiențe le-am avut în țările africane. Acolo am trăit cele mai trăsnite și exotice aventuri, am simțit ce înseamnă emoție și adrenalină, am avut cele mai stresante turbulențe aviatice, am făcut cele mai frumoase și colorate poze, am gustat din cele mai neobișnuite bucate și am întâlnit oameni extrem de deschiși, prietenoși și curioși.

Din fiecare țară vizitată am revenit cu amintiri de neprețuit, un alt om, mult mai bogat, inspirat, puternic. Orice voiaj a fost o lecție pentru mine și nu doar de geografie, istorie sau cultură generală, ci o lecție despre omenie, libertate, demnitate și dragoste de viață.


Ce preferi să cumperi atunci când ești într-o țară străină?

La început, cumpăram farfurii cu simbolurile țării, însă, văzând că numărul lor este în creștere, iar spațiu pentru ele nu prea mai am, am început a alege și alte obiecte: fie bibelouri mai deosebite sau ceva tradițional, plus la asta, mereu păstrez ca amintire o bancnotă sau monedă locală.

Oricum, atât acasă, cât și la serviciu am puse la loc de cinste mai multe obiecte, care au o poveste aparte și îmi amintesc de fiecare călătorie.

De asemenea, încerc să profit de originalitatea produselor autohtone, achiziționând fie cosmetice, articole vestimentare, farmaceutice, cărți, reviste, dulciuri, cadouri pentru cei dragi etc.


Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva Personală

allfun

Еще Тема