Тема

Dana Rusu: În Danemarca nu există categorii sociale, toți sunt simpli și foarte punctuali

Dana Rusu este o tânără din Chișinău, care își face studiile la Facultatea de tehnologii informaționale în cadrul VIA University College din Horsens, Danemarca. Dana nu își imaginează viața fără aventuri, călătorii și provocări. A hotărât să plece în Danemarca pentru a cunoaște oameni noi, o cultură nouă și pentru a vedea ce surprize o așteaptă, dacă face o astfel de schimbare. Tânăra a povestit echipei allfun despre studiile sale din Danemarca și despre motivul alegerii unei cariere în IT, despre visurile și scopurile deja atinse, dar și despre lucrurile pe care moldovenii le-ar putea învăța de la danezi, pentru a trăi o viață mai bună.


De ce ai ales anume Danemarca atunci când ai decis să faci studii în altă țară?

Am ales Danemarca, pentru că îți oferă posibilitatea de a face studii superioare gratuite, dar și pentru că am auzit că este o țară care își deschide ușile în fața tinerilor. Studiile gratuite înseamnă foarte mult pentru un student care vine din Republica Moldova. Am avut posibilitatea să aplic aici la studii și nu am stat mult pe gânduri. M-am întrebat: "de ce să nu încerc?" și nu regret deloc alegerea pe care am făcut-o.

Se știe că în domeniul tehnologiilor informaționale activează mai mulți barbați decât femei. Cum ai ajuns la ideea că îți dorești o carieră în IT?

Aici ai dreptate, clasa mea e formată din aproximativ 40 de persoane, dintre care doar 6 sunt fete, deși nu văd un motiv pentru care acest domeniu ar aparține bărbaților. Până în clasa a 11-a eram sigură că o să aplic la medicină, dar în ultimul an de liceu m-am răzgândit. Medicina îți ia prea mult timp, ceea ce eu nu îmi doream. Specialiștii în IT sunt foarte căutați la moment și cred că așa va fi încă mult timp.

Cum decurge o zi obișnuită a unui student din Danemarca?

Ziua începe pe la 7 dimineața cu o cană mare de cafea. Cursurile încep la ora 8, iar noi, cei de la ICT, nu avem timp pentru somn. La universitate ajung cu bicicleta, cred că 50% din populația orașului în care învăț, Horsens, folosește bicicleta ca mijloc de transport. După cursuri nu plec deodată acasă, deoarece avem voie să stăm în universitate cât dorim, 24 din 24. Astfel, rămân aici ca să-mi finisez proiectele pentru întreaga săptămână, căci avem destul de multe deadline-uri. Dacă simt necesitatea de a lua o pauză de la învățat, o pot face chiar în universitate. De exemplu, dacă ești pasionat de muzică, ai un music class, unde poți cânta la orice instrument. Deasemenea, poți juca o partidă de bilard sau chiar Xbox. Aici ai totul pentru a învăța, dar și pentru a te relaxa. Acasă mă întorc târziu, dar asta îmi face ziua mai interesantă.


Ce crezi că ar putea învăța moldovenii de la danezi?

Unele dintre cele mai importante lucruri ar fi punctualitatea și simplitatea. La capitolul "punctualitate" moldovenii sunt cam nedisciplinați, iar simplitatea este ceea ce apreciez foarte mult la danezi. Aici nu există categorii sociale, toți sunt simpli, foarte punctuali și nimeni nu te judecă. La începutul aflării mele în Danemarca, eram uimită de cât de multe biciclete am văzut prin oraș. Cred că sunt mai multe biciclete decât mașini. Toți merg pe biciclete la serviciu și am văzut și oameni în vârstă, care practică acest sport cu mare placere. Acesta ar fi un plus foarte mare pentru Moldova, dacă s-ar face piste pentru bicicliști și dacă s-ar promova un astfel de mod de viață. În Danemarca oamenii sunt foarte amabili, simpli, zâmbăreți, pe când în Moldova de foarte multe ori am avut impresia că persoanele parcă sunt programate să se urască între ele, chiar dacă nu se cunosc. Cred că dacă moldovenii ar învăța măcar aceste lucruri, situația s-ar schimba spre bine.

Cum e să fii moldoveancă printre multitudinea de studenți de alte naționalități?

Eu sunt o persoană care intră foarte ușor în contact cu lumea. Pot spune chiar că este un punct forte al meu. Aici e foarte interesant și diferit de ceea ce am văzut până acum. Universitatea la care îmi fac studiile are un număr mare de studenți veniți din peste 50 de țări. Asta îți oferă posibilitatea să privești lucrurile cu totul altfel și să înveți mereu ceva nou. Deși sunt mulți străini, moldoveni tot nu sunt puțini și îi cunosc pe majoritatea. Atmosfera multiculturală te ajută să te descoperi pe tine ca personalitate.


Ai avut vreodată dubii sau ți-a fost frică de ceva, atunci când ai realizat că urmează să te muți pentru o perioadă îndelungată într-o altă țară?

Eu am plecat de acasă anul trecut și nu pot să spun că mi-a fost greu sau mi-a fost frică să plec, pentru că oricum știam nu sunt persoana care să stea într-un singur loc. Îmi place prea mult aventura. Însă, îmi este dor de părinți, de casă și de persoanele dragi, care au rămas în Moldova. Sunt zile în care aș prefera să mă plimb pe străzile Chișinăului însorit, pentru că în Danemarca toamna e ploioasă și cu un vânt puternic, care te dă jos de pe bicicletă.

Ce ți-ai dori să înveți să faci?

Mi-aș dori foarte mult să învăț să fac surfing. Din copilărie am fost atrasă de acest tip de sport, însă nu am prins momentul și nici locul pentru a face asta. Sper că în viitorul apropiat voi avea posibilitatea să încerc. De asemenea, ador schiatul și snowboarding-ul.


Dacă cineva ar avea puterea să-ți îndeplinească orice vis, care ar fi acela?

Cred că visurile ar trebui să ți le îndeplinești singur, pentru că doar atunci ajungi să le apreciezi și știi exact prin ce ai trecut. Îmi place mult fraza: "If people aren’t laughing at your dreams, then they aren’t big enough!" Visurile mărețe te fac mai puternic și mai încrezut. Nimeni nu te va ajuta, decât tu însuți. Viața ta depinde doar de acțiunile tale, nu de acțiunile celor din jurul tău.

Ce le-ai spune tinerilor din Moldova pentru a-i motiva să învețe peste hotare?

Pe mine m-a motivat foarte mult situația în care se afla și se află până acum Moldova. O motivare bună ar fi experiența pe care o capeți, iar studiile peste hotare sunt foarte diferite de cele de acasă. Atitudinea profesorilor nici nu se compară cu ceea ce am văzut și stiu că se practică în Moldova. Aici totul e mult mai accesibil și mai captivant.

Ce planuri de viitor ai? Ți-ai dori să te întorci în Moldova?

La etapa actuală nu mă văd în Moldova, dar niciodată nu știi unde poți ajunge și ce anume îți va schimba viața. Nu aș putea să dau un răspuns la întrebarea: "Unde te vezi peste 10 ani?". Nu-mi place să gândesc atât de departe. Viața trebuie trăită în prezent și nu cu gândul la ce se poate întâmpla. Oricum, toate vin de la sine.

Șargu Nelly
Sursa foto: Facebook/Dana Rusu

allfun

Еще Тема