Люди

Visul moldovenesc al francezului Thierry Ernst

De mai bine de 15 ani trăiește visul moldovenesc pe meleagurile nostre. Thierry Ernst este francezul care a venit în Republica Moldova  pentru o cauză nobilă, iar de atunci continuă să "mute" Moldova din loc. Învață deținuții să vorbească în limba franceză, sprijină copiii din familiile modeste, sunt doar câteva dintre ocupațiile de bază ale lui Thierry aici, în Moldova.


Sunt un francez din Lyon, îndrăgostit de Moldova. Îmi place să locuiesc, în special, la țară, de aceea mi-am cumpărat o casă în satul Horodiște. Acolo petrec sfârșiturile de săptămână. Este o expresie cunoscută în limba franceză, care spune că țara Moldova nu o poți doar vizita, trebuie să și trăiești aici. Îmi place pentru că sunt multe posibilități aici.

Sunt îndrăgostit nu doar de meleagurile și peisajele frumoase din țară, dar și de bucătăria națională. Am început să gătesc mâncare tradițională moldovenească.  Când plec în Franța, prietenii mă pun să le gătesc câte ceva deosebit și caracteristic bucătăriei de aici.  Le-am pregătit un mix din mămăligă și cașcaval tradițional francez, a fost foarte gustos.

Sunt căsătorit cu Tatiana, originară din Chișinău. Ne-am cunoscut în Franța, însă după câțiva ani, timp în care am locuit în Franța, ne-am întors în Moldova, pentru a continua proiectele sociale pe care le-am început.

Moldova este o țară bogată cu oameni săraci. În sate sunt multe posibilități de dezvoltare, din acest motiv și îmi place să locuiesc aici. Înainte de a mă muta aici veneam doar în vacanțe de 5-10 zile și tare mă întristam, deoarece într-un termen atât de scurt nu prea puteam să fac multe lucruri. M-am mutat aici pentru a face mai multe.


Ador să-mi petrec timpul liber la țară. Natura și pământul roditor sunt darnice pe aceste meleaguri, de aceea mi-am cumpărat o bucată de pâmânt, pe care îl îngrijesc cu mâinile proprii. Îmi place să mă implic în multe activități la țară. În acest weekend , de exemplu, voi prepara dulceață din gutui. Recent, am făcut vin alb de casă din struguri muscat și sauvignon.

Moldova înseamnă  nu doar sărăcie. Moldova nu înseamnă doar Chișinău. Moldova nu este doar ceea ce scrie presa internațională. Moldova este mult mai mult decât ceea ce se vede cu ochiul liber. Când vin prietenii turiști din Franța, le arăt nu doar Chișinăul, dar îi duc și la țară. Moldova nu înseamnă doar Chișinău sau doar sate. Moldova este o combinație dintre viața de la Chișinău și viața de la sat.


Alături de soția mea, Tatiana, mă implic în mai multe proiecte de voluntariat ce țin de dezvoltarea satului Horodiște. O dată pe săptămână predau franceza deținuților dintr-un penitenciar din apropiere. Am contribuit la ridicarea unei școli din ruine și continui să ajut mai mulți copii din familii modeste. Totodată, în fiecare primăvară, pentru a petrece timpul liber cât mai interesant la sat, organizăm pe stâncile dintre Horodişte şi Ţipova, Festivalul de Muzică Franceză, de mai mulți ani la rând.

Jurnalist:Maria Eșanu
Poze: arhivă personală

allfun

Еще Люди