Люди

Ioana Ciobanu: Mi-ar plăcea să-mi lărgesc micuța mea afacere și, de ce nu, să o transform în una mai măricică

Ioana învață la Colegiul de arte plastice „Alexandru Plămădeală”, la specialitatea ceramică. La ai săi 19 ani, Ioana cucerește nu doar prin aspectul său fizic, dovadă fiind numeroasele photoshooting-uri la care participă în calitate de model, dar și prin talent. Pasiunea sa pentru artă a fost unul din principalele motive pentru care a ales să înceapă o mică afacere, pictând tricouri. Despre cum a ajuns să transforme pasiunea într-o modalitate de a câștiga bani, despre planurile sale de viitor și alte colaborări - ne povestește Ioana în interviul ce urmează.

Unde îți faci studiile? Ce alte ocupații ai?

Învăț  la Colegiul de arte plastice „Alexandru Plămădeală”, sunt în ultimul an, învăț ceramica. Dat fiind faptul că am cursuri până la orele 17-18, nu am timp pentru multe activități extracurriculare. Dar, presupun că pot include în această listă cursurile de șoferie pe care le-am început de curând.

Cum ți-a venit ideea de a picta pe textile?

Ideea a venit acum un an, când am decis să pictez un tricou pentru prietenul meu. Vreau să-i mulțumesc enorm de mult pentru că a fost mereu alături, m-a susținut, m-a motivat și m-a ajutat atunci când aveam nevoie. Tricoul a avut succes, mulți întrebându-mă dacă nu pictez și la comandă. Cam așa a început toată povestea.

Care este diferența dintre pictura clasică și acest concept?

În mare parte, nu diferă prin nimic. Ambele necesită unele abilități și cunoștințe în domeniu, atenție, răbdare. Odată cu timpul, vine și experiența. Având deja câteva tricouri și tablouri pictate, începi să atragi atenția la detalii, la felul în care se îmbibă vopseaua și la felul în care își schimbă culoarea odată cu uscarea. La urma urmei, ambele bucură ochiul.

De ce crezi că oamenii optează pentru hainele pictate?

Presupun că e din cauza dorinței de a fi original și atâta timp cât nu găsesc niște haine pe placul lor în magazine, decid să și le deseneze.

Cum are loc procesul și cât timp îți ia realizarea unui desen?

Nici nu știu cum să-l explic. Probabil e la fel ca oricare alt proces ce implică creația. Îți găsești un locușor călduț, confortabil, luminos, te concentrezi și începi lucrul. Timpul dedicat pictării unui tricoului depinde de cât e de complicat desenul. Uneori durează jumătate de oră, alte ori chiar zile întregi.

Care sunt prețurile? De ce criterii depind ele?

Fiecare tricou are prețul său, costul depinzând de mărimea și complexitatea desenului.

Care este sursa de inspirație?

Sursa de inspirație vine direct de la cel care comandă tricoul. Odată ce mi se dă imaginea pe care trebuie să o pictez, o reproduc cu mare meticulozitate. Dacă mi se oferă libertatea să contribui și eu la crearea desenului, atunci sursa de inspirație este, desigur, internetul, care oferă o cantitate enormă de material brut.

Cum au fost primele eșecuri?

Sincer, chiar n-am prea dat-o în bară pentru că aveam deja o bază în ceea ce privește pictatul. Mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu pânza, dar m-am acomodat repede.

Te-ai gândit să pictezi căni, genți sau te limitezi doar la piese vestimentare. De ce?

Da, m-am gândit să pictez și pe altceva, în afară de haine. De ce? Deoarece mi-ar plăcea să-mi lărgesc „micuța mea afacere” și, de ce nu, să o transform în una mai măricică. Procesul mă calmează foarte mult, așa că mi-ar plăcea să îl transform în ceva mai mult decât un simplu hobby.

Ce altceva dacă nu pictură?

Nu știu, dar orice ar fi, să fie din domeniul artei.

Care sunt planurile tale de viitor, unde te vezi peste 5-7 ani?

Dacă e să vorbim de viitorul extrem de apropiat, urmează să colaborez cu florista, Ira Evora. Plănuiesc și câteva proiecte, însă, sunt abia la o etapă incipientă, așa că nu cred că e cazul să dau detalii. Dar ceea ce ține de viitorul îndepărtat, sper că peste 5 ani să am o facultate absolvită, să am destule cunoștințe și informații ca să-mi pot purta singură de grijă. Aș vrea să-mi propun un scop și pe parcursul anilor să îl îndeplinesc, oricare ar fi el. La fel, mi-ar plăcea să călătoresc.

Jurnalist: Irina Gurdila
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Люди