Люди

Ecourile din culisele filmului "Milika"

Regizorul, Valeriu Jereghi, a mai adăugat în colecţia cinematografiei autohtone un film de excepţie, "Milika". După succesul pe care l-a avut cu pelicula "Arrividerci", maestrul a decis să continuie seria de producţii originale, realizate în Republica Moldova. După premiera de la sfârşitul lui octombrie, am avut ocazia să ne revedem cu domnul Jereghi, dar și cu Irina Lencauţan, asistent regizor şi avocata, Violeta Gaşiţoi, care a  jucat rolul mamei în respectiva producţie. Am discutat despre ceea ce s-a întâmplat în culisele premierei, întâmplări de pe platoul de filmare, dar şi despre proiectele de viitor.

Ecourile filmului se mai fac auzite şi acum, după premieră. Cum a fost în ziua marii lansări?

Valeriu Jereghi: A fost un eveniment frumos, o premieră şi o petrecere. Oamenii noştri, aici nu vorbesc despre conducerea ţării, au început să aprecieze cinematografia autohtonă, să înţeleagă că un film poate schimba destine, mentalităţi, te poate face să te îndrăgosteşti sau să meditezi asupra unor lucruri. A fost lume bună la premieră. Chiar dacă mai avem nişte restanţe la partenerii francezi şi polonezi, am venit cu investiţii în oameni. Am adunat un colectiv, care a muncit cu mult entuziasm şi altruism. Un mare mulțumesc celor de la UNICEF Moldova, care ne-au susţinut în promovarea filmului. Am invitat la eveniment doar oamenii pe care îi am alături, care îmi sunt dragi. Îmi pare rău de lumea care a confirmat, dar nu a venit la premieră.

Irina Lencauţan: Premiera a fost cu adevărat frumoasă. Am trăit nişte emoţii de neimaginat. Mi-am revăzut colegii, pe care îi simt ca o familie. Prezentarea o pot asocia cu un copil, care s-a născut după multă aşteptare. Acest film a fost o experienţă pe care o visam de ceva timp. În anul 2011 l-am întâlnit pe domnul Jereghi, iar el mi-a cerut numărul de telefon, spunând că va veni un timp când vom lucra împreună. Acest moment s-a realizat pe platoul de filmare al peliculei. Am fost plăcut surprinsă atunci când un regizor de talie internaţioanală mi-a propus să conlucrăm. Chiar de la început am fost implicată în producerea filmului, eram bucuroasă să particip la negocieri pentru stabilirea locaţiei, diferitor momente organizatorice. Eram o echipă multifuncţională, ne implicam în fiecare cadru, acţiune.

Violeta Gaşiţoi:  A fost emoţionant, am plâns chiar! Nu îmi imaginam cum aş putea arăta pe ecran. Mi-a plăcut rezultatul, chiar dacă nu sunt un specialist în lumea cinematografiei, am avut noroc de îndrumarea domnului Jereghi, de suportul şi sfaturile oferite. Am aşteptat mult premiera, cu sufletul la gură, ne-am cusut rochii pentru a simţi cu adevărat atmosfera unei premiere.

Domnule Jereghi, cum aţi decis că anume Violeta ar trebui să aibă un rol în acest film?

Valeriu Jereghi: Sunt o fire perfecţionistă de felul meu. Am lăsat-o pe Milika să îşi caute "mama", care va juca alături de ea în film. După un casting riguros, fetiţa mea a ales-o pe Violeta. Când am venit să îi comunicăm vestea, a fost foarte surprinsă. Milika i-a spus: "Eu vreau ca tu să fii mama mea". Violeta a exclamat: "Ce?". Îi cunosc de mult timp familia, iar ea e un tip de om care ar putea juca şi o vampă, şi o gingăşie întruchipată, important e unghiul de abordare.

Violeta, eşti avocat de profesie, dar iată că ai încercat şi rolul de actriţă. Problema copiilor este una cu care te confrunți în diverse procese, acest moment te-a ajutat cumva pentru a înţelege mai bine rolul pe care-l aveai de jucat?

Violeta Gaşiţoi:  Este o experienţă nouă şi frumoasă. Nu spun că mi-a fost uşor să joc, dar am fost descătuşată, atunci când trebuia să o îmbrăţişez, să o sărut pe Milika, să fiu efectiv mama ei. Am avut emoţii când interpretam despărţirea de ea, să îi arăt o dragoste falsă, iar când îi priveam ochii îmi veneau atâtea sentimente de compasiune. Chiar îi spuneam domnului Jereghi că nu aş putea fi niciodată o astfel de mamă, iar el îmi spunea că "nu sunt şi nici nu trebuie să fiu, pur şi simplu e doar un rol, și atât".

Cum a fost interacţiunea cu Milika?

Irina Lencauţan: Am impresia că tot Universul munceşte alături de domnul Jereghi pe platoul de filmare. Dacă e nevoie de un anumit cadru superb, simt că natura îşi aduce aportul pentru crearea lui. Secvenţa filmată cu Milika şi căluţul a fost absolut interesantă şi originală. Simţeam că Dumnezeu e pe platoul de filmare. Fetiţa aceasta e un copil aparte, mereu se gândeşte atent ce să îţi răspundă la întrebări. Ea îşi ia în serios misiunea şi rolul. Dacă eroina ei trebuia să plângă, ea plângea, dacă trebuia să râdă - râdea. A dat dovadă de flexibilitate şi ascultare.

Violeta Gaşiţoi: Foarte frumoasă. Din moment ce m-a ales să îi fiu mamă, lucrurile au demarat de la sine. A fost liber, firesc. Când am văzut primele filmări, deja mă consideram actriţă, chiar dacă nu am visat la acest lucru. În anul 2013 eram în Ucraina, iar soţul meu m-a fotografiat la o biserică. După ce am publicat-o pe o reţea de socializare, o doamnă mi-a comentat  că eu voi fi următoarea eroină în filmul domnului Jereghi. Şi iată, s-a adeverit profeţia!

Valeriu Jereghi: Milika se ţine bine de tot. La început mi-a spus: "Eu nu sunt actriţă pentru un  aşa rol. Poate optezi pentru altă fetiţă?". Tot replica ei a venit după filmări : "Tata a insistat şi am susţinut probe. După acestea eu am înţeles, eu sunt actriţă!". Ea încă nu înţelege noţiunea de vedetă. Când a venit la grădiniţă, toţi colegii ei se uitau la ea, ba chiar un băiat a întrebat-o cine e, cum se numeşte. Milika a răspuns: "Vedetă"!!! Ea se identifică ca o personalitate.

Cu ce învățăminte v-ați ales în urma acestui film?

Violeta Gaşiţoi: Din păcate, văd zilnic asemenea scene. Mulţi părinţi sunt ocupaţi de propria fericire. După lansare, am venit acasă şi mi-am îmbrăţişat fetele mult timp. În fiecare seară ele vin la mine, vorbim, interacţionăm, povestim, ne iubim. Eu sper, că spectatorii care au fost la premieră să îşi consolideze relaţia cu cei dragi. Copiii sunt gata să consume pesmeţi, dar familia să le fie alături. Când plecam în delegaţii şi le întrebam pe fete ce să le cumpăr, acestea spuneau că vor să vin cât mai repede acasă şi că nu au nevoie de daruri.

Irina Lencauţan: Pentru mine subiectul legat de părinţi este unul sensibil. Ei sunt mereu plecaţi peste hotare, în căutarea unui trai mai bun. Chiar dacă au revenit, au fost nevoiţi să părăsească din nou ţara. Nu în zadar se spune, că mama este primul exemplu pentru copii. Am avut ocazia să plec din ţară, însă am rămas aici să demonstrez că este viaţă şi în Republica Moldova. "Milika" este un film dedicat şi guvernanţilor, nu doar oamenilor simpli.

Valeriu Jereghi: Actorul Franco Nero a cumpărat un imobil destinat mamelor şi copiilor imigranţilor. Sunt toate condiţiile necesare pentru o dezvoltare normală, au suport şi susţinerea de care au nevoie. Când am văzut acest loc, trei moldoveni cu universităţi terminate locuiesc acolo. Mi-am dorit să vină mai mulţi politicieni la premieră, dar mulţi s-au scuzat şi nu au venit. Altruismul unui star de cinema a devenit mult mai valoros decât o promisiune a unor politicieni. "Milika" este filmul care emoţionează şi care oferă clipe de meditaţie oricărui care-l priveşte.

Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: Tina Purcel
Locaţie: Seasons Brasserie

allfun

Еще Люди