Люди

Alex Gurdila: Pot spune cu mâna pe inimă că am plecat ca un prost, fără niciun vis

A renunțat la televiziune și jurnalism în momentul în care a decis să plece peste ocean, în căutarea unor vise, crezând ferm în realizarea lor, chiar dacă nu erau foarte bine conturate. De mai bine de un an se află în America, perioadă în care a reușit să viziteze peste 40 de state. Îndrăgostit orbește de New York și fascinat de poveștile americanilor, Alex Gurdila ne povestește despre America altfel.


Atunci când pleci în altă țară, cauți noi aventuri și experiențe. Care a fost scopul tău?

Eram naiv și îndrăgostit. Credeam că orice s-ar întâmpla, reușesc să mă pun pe picioare. Așa că pot spune cu mâna pe inimă că am plecat ca un prost: fără niciun vis. Experiențele mi-au arătat o cale pe care vreau să o urmez.

În fiecare stat ai făcut cunoștință cu povești despre oameni și locuri. Care au fost cele mai semnificative întâlniri pentru tine?

America e o țară în care orice vis poate deveni realitate, dar drumul către stele este atât de dureros, încât rămân cicatrici pentru toată viața. Oamenii care trec prin asemenea momente de luptă internă, care permanent simt o durere mută, însă rezistă sunt cei pe care i-am îndrăgit sau îi respect cel mai mult. Un caz ar fi din California. Cunoscusem un băiat pe nume Kevin, care la ai lui 19 ani a trecut prin 3 atacuri armate asupra sa: de două ori gloanțele au ciuruit pereții de lângă, zburând pe lângă urechi, iar a treia, lăsând în urmă corpul neînsuflețit al celui mai bun prieten al său. Cu toate că locuiește în ghetto și putea foarte ușor lua calea gangsterilor, care omoară just for fun, Kevin încearcă să muncească pentru a-și face bani de studii la colegiu. O altă poveste interesantă mi-a spus-o un om, care a ajuns să facă livrări de echipament la bazele militare secrete americane, printre care și vestita Area 51 (locul unde se zice că sunt extratereștri). Cu alte cuvinte, ceea ce în Europa vedeam la televizor, acum trăiesc pe propria piele.

Ce părere ai despre americani?

Americanii, mai mult ca orice alt popor, se definesc mai ales prin rasa și venitul anual pe care îl au. Segregarea este atât de solidă, încât dacă vrei să ieși din „zona” sau viitorul care ți-e prescris de așa zisele norme ale societății, iese că lupți contra sistemului. Sunt rătăciți și destul de închiși la minte. Dar dacă pui deoparte toate diferențele, sunt niște oameni foarte prietenoși și săritori la nevoie.


Ce trebuie să știi înainte ca să ajungi în San Francisco?

Engleza sau chineza. Și că orice loc de parcare costă bani, iar amenda poate fi cel puțin 68 de dolari. San Francisco e și foarte scump, în același timp. Fiind în California, e foarte greu să găsești modalități de a te odihni sau distra cu low budget planning. Numai pe  mâncare în vreun restaurant ca lumea poți cheltui cel puțin 100 de dolari pentru două persoane, fără a mânca pe săturate.

Ce poți sa ne spui despre cultura locului, ținând cont de amalgamul de influențe?

Așa-i de frumos când mergi pe stradă și vezi cum un african bate la tobe, un chinez sculptează sau un alb care cântă U2 la chitară. Ce vreau să zic e, că aici totul s-a amestecat și, deși sunt orășelele fiecărei națiuni, asta i-a făcut pe oameni mult mai deschiși către noi experiențe și viziuni. Anume faptul că atâtea naționalități s-au mutat aici și au învățat să locuiască împreună a dat naștere multor artiști și lucrări cu renume mondial. Un lucru le-a rămas: să lase mâncatul și TV pentru a merge la teatru…


Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ești plecat în SUA?

Am să-l citez pe Will Smith și dialogul din Pursuit of Happiness: „Nu lăsa pe nimeni să-ţi spună că nu poţi face ceva. Ai un vis, trebuie sa-l protejezi. Cei care nu pot face ceva, îţi vor spune că nici tu nu poţi. Dacă vrei ceva, fă orice ca să-l obții”.

Ştiu că ai vizitat peste 40 de state americane. Știu, la fel, că niciunul nu a semănat cu altul şi că, probabil, ţi-e foarte greu să alegi unul despre care să spui ca a fost cel mai frumos. Care totuși ţi s-a părut cel mai interesant loc pe care l-ai vizitat şi de ce?

Vestul și Nord Vestul american sunt atât de frumoase, încât de fiecare dată când trec prin acele regiuni suspin ca prima dată. Chiar mă gândeam ceva timp în urmă, că ceea ce ani de zile la școală învățam la geografie sau engleză, astăzi ajung să văd cu propriii ochi. Poate nu e cine știe ce descoperire pe care am făcut-o, dar e foarte reconfortant gândul că orice lucru, indiferent de depărtarea la care se află, poate fi văzut și atins. Cu timpul…


Dacă lucrurile s-ar aranja într-aşa fel încât să poţi alege să locuieşti în orice loc al lumii şi să alegi ce să faci acolo, unde te-ai muta şi ce ai face?

M-aș muta undeva în Noua Zeelandă. Simt că acolo sunt experiențe care trebuie să le cunosc. Aș alege să fiu pădurar, poate.

Există un loc pe care ţi-ai dorit mereu să-l vizitezi şi încă nu ai făcut-o? Dacă da, care este acesta şi de ce îţi doreşti să ajungi acolo?

Vreau să văd Alaska. Mulți spun că mai frumos loc decât Peninsula Kenai nu există. Să vedem…

Blitz
1. Cel mai interesant loc din SUA: Marele Lac Sărac
2. Cel mai frumos oraș: New York
3. Dacă nu știi unde mergi… oprește-te și admiră priveliștea.
4. O destinație pentru distracții… Six Flags
5. Un loc în care nu te-ai mai întoarce… Los Angeles
6. Orice drum te duce acolo unde… e oceanul.
7. Planurile fixe pentru mine sunt… plictisitoare, dar necesare.

Jurnalist: Irina Gurdila
Foto: Arhiva personal

allfun

Еще Люди