Люди

Doina Lupu - femeia care se relaxează, confecţionând săpunuri naturale

Doina Lupu este o tânără de 25 de ani, psiholog. Lucrează în fiecare zi cu un copil autist, dar găsește timp să facă și astfel de lucruri frumoase, precum săpunurile din uleiuri naturale. Confecționarea săpunurilor a început ca un hobby, dar s-a transformat, încetul cu încetul, într-o afacere adevărată. Pentru Doina, formula succesului constă în combinația dintre plăcere și muncă: „Atunci când fac săpunuri, îmi liniștesc sufletul și nici nu observ cum trece timpul. Pot să lucrez și toată noaptea”. Despre săpunuri, ingrediente naturale, beneficiile lor și despre ideile pe care le va transpune în realitate, Doina a povestit într-un interviu pentru allfun.md.

Cum ți-a venit ideea să confecționezi săpunuri și de cât timp te ocupi de asta?

Confecționarea săpunurilor este un hobby al meu. Ideea am preluat-o de la mătușa mea, care locuiește și face săpunuri în Soroca. M-am gândit că atât timp cât nu îi sunt concurentă, nu va fi nici o problemă dacă eu voi face acest lucru la Chișinău. Ea m-a învățat cum se fac săpunurile, m-a îndrumat și m-a susținut de la bun început. Ideea mi-a venit în luna mai a acestui an, dar am început lucrul propriu-zis abia în octombrie.

Ce materiale folosești și de unde le procuri?

Absolut totul de ce am nevoie pentru a face săpunuri cumpăr din Kiev. Materia primă se găsește și în Moldova, dar mai puțină și e mai scumpă. Baza de săpun se fabrică în Marea Britanie. De fapt, se fac în mai multe țări, dar eu am ales-o anume pe asta, pentru că este cea mai bună. Baza de săpun se face pe bază de uleiuri și ea deja face spumă, adică poate fi folosită direct ca săpun, însă eu o folosesc pentru a confecționa săpunurile mele. Această bază este absolut naturală, iar eu deja îi adaug uleiurile. Creez diferite combinații de uleiuri, în dependență de preferințele clientului și de particularitățile tenului acestuia. Neapărat adaug în fiecare săpun vitaminele A și E, care sunt foarte bune pentru piele. La sfârșit, adaug uleiurile pentru miros, care sunt absolut diferite.

Prin ce se deosebesc săpunurile handmade de cele obișnuite, pe care le găsim în magazine?

De exemplu, pentru săpunul în formă de trandafir am folosit semințe de mac, care oferă un masaj ușor al pielii, dar activează și ca scrub. Uleiul natural de trandafir oferă un miros delicat. Poate fi folosit atât pentru față, cât și pentru corp. Tot din seria scruburilor este și săpunul de forma bobului de cafea, făcut din cafea naturală și care funcționează ca un scrub pentru corp, care ar trebui folosit peste o seară. Poate fi folosit și pentru față, dar numai o dată pe săptămână. Acest săpun lasă pielea fină, oferind o senzație de curățenie și prospețime. Sunt, deasemenea, și săpunuri pentru tenul care suferă de acnee.

Care sunt etapele „preparării” unui săpun din uleiuri naturale?

Baza de săpun se topește la baia de aburi sau în cuptorul cu microunde. După ce topesc baza, adaug două sau trei tipuri de ulei vegetal. Dacă agaud prea mult, aceasta creează un disconfort pentru piele. După acest pas, adaug vitamina A și E. Am întotdeauna grijă la acest aspect, deoarece concentrația prea mare de vitamine poate dăuna pielii. După ce am parcurs toți acești pași, dau culoare săpunului, adăugând soluția respectivă. Culorile sunt absolut diferite. Aici nu poate să existe o limită. La sfârșit adaug mirosul și, deasemenea, am grijă să nu fie prea mult. Amestecul obținut va fi turnat în forme obișnuite de copt din silicon sau din plastic.

Cât timp îți ia, de obicei, această ocupație?

Fiecare săpun îl fac aparte, deoarece uleiurile pe care le folosesc diferă de la un săpun la altul. Deasemenea, folosesc o anumită formă pentru un anumit tip de săpun. Săpunurile care au o singură nuanță sunt cele mai simple, soluția pentru acestea este gata în 10 minute, la care se mai adaugă 30 de minute pentru răcire. Însă, pregătirea săpunurilor cu două sau trei nuanțe durează mai mult. În cazul acesta trebuie să torn în formă o culoare, să aștept până se răcește, să torn alta peste prima și tot așa. Atunci când fac săpunuri, mă liniștesc și nici nu observ cum trece timpul. Pot să lucrez și toată noaptea.

Am observat că săpunurile tale au diferite tematici. De unde te inspiri?

Ca să fac mereu ceva nou și interesant, încerc, într-adevăr, să mă conduc de anumite tematici. Acum, spre exemplu, mă ocup mai mult de executarea săpunurilor cu tematica de Revelion. Astfel, am creat săpunuri pentru copii în formă de fulg, brăduț, cifra 2016 și vor mai urma. Pe site-ul de unde fac comandă de ingrediente apar mereu forme noi pentru săpunuri, care nu pot să nu mă inspire. Deasemenea, am câteva săpunuri pentru bărbați, confecționate din argilă neagră și albastră, care sunt folositoare anume pentru pielea bărbătească, cu mirosuri bărbătești, precum cel de tabac și cu inscripții de genul „Pentru cel mai bun bărbat” sau alte forme. Acestea sunt perfecte pentru a face un cadou plăcut unui bărbat. De ziua îndrăgostiților, desigur, mă voi axa pe inimioare, buze și culoarea roșie. Oricum, chiar și pe lângă aceste sărbători, eu experimentez mereu ceva nou și încerc forme noi, iar apoi urmăresc reacția clienților, ca să văd ce le place mai mult sau ce și-ar dori să vadă.

Știm că săpunurile obișnuite sunt făcute din substanțe chimice. Pentru a le confecționa în condiții casnice este nevoie de cunoștințe aprofundate în chimie?

Cei care învață singuri cum se fac săpunurile vor avea nevoie de cunoștințe mai aprofundate, desigur. Vor încerca diferite proporții, ceea ce poate fi, evident, dăunător pentru piele. Eu am avut norocul să învăț procesul de la mătușa mea, care deja știe toate proporțiile și are multă experiență. Astfel, nu am avut nevoie de alte cunoștințe. Este, de fapt, destul de simplu, dacă înveți de la cineva care știe. Pentru a confecționa, de exemplu, un săpun pe bază de sodă caustică este nevoie de cunoștințe în chimie, pentru că este mult mai complicat. Acestea pe bază de uleiuri, însă, nu. Dintre toți clienții mei, nu a avut nimeni probleme. Am grijă întotdeauna să întreb din start dacă clientul are sau nu alergie la un anumit ingredient. Probleme pot să creeze uleiurile din nuci, precum uleiul de migdale, din nuca de cocos sau germeni de grâu, care pot provoca alergie.

Care sunt cele mai întrebate săpunuri?

Cele pentru copii și cele cu adaosuri au fost cele mai întrebate. Vorbim de adaosuri precum argila sau șofranul, care sunt foarte bune pentru acnee.

Care a fost cea mai deosebită comandă pe care ai realizat-o până acum?

O doamnă și-a dorit săpun fără culoare și fără miros, deoarece este alergică. Eu i-am recomandat săpunul din argilă, care este foarte benefică pentru piele și, desigur, l-am confecționat fără adăugarea soluțiilor pentru miros.

Ce planuri de viitor ai, ținând cont de acest hobby al tău, care ar putea fi un început bun de afacere?

Idei sunt multe. În curând vreau să încep să fac săpun pentru păr. Am mulți prieteni care nu folosesc șampon, ci săpun pentru păr și astfel mi-a venit ideea să fac și eu. Deasemenea, vreau să fac șamponuri naturale, geluri de duș și spumante de baie. Ideea de a avea un magazin este, desigur, tentantă, dar mai întâi de toate trebuie să îmi fac o bază de clienți și, cine știe, poate peste ceva timp va apărea și un magazin cu săpunuri handmade.

Ce le-ai putea spune tinerilor care au pasiuni, dar care se tem de riscurile unei afaceri?

Orice nu am decide să facem în viaţă, mereu va exista un risc. Mai bine să ne pară rău de ceea ce am făcut, decât de ceea ce nu am făcut. Astfel, dacă nu riști și nu încerci să-ți îndeplinești visul, nu ai de unde să știi care ar fi rezultatul.

Jurnalist: Șargu Nelly
Fotograf: Tina Purcel

allfun

Еще Люди