Люди

Andreea Russo: După ce am scris primul volum din trilogie, să devin scriitoare a devenit un scop

Andreea Russo este o tânără scriitoare. La ai săi doar 20 de ani, fiind studentă la Facultatea de Economie, a reușit să scrie primul volum din trilogia "Amintiri din viitor". Îi place să brodeze, studiază germana și se deosebește prin firea sa excentrică și foarte sinceră. Să cunoaștem mai multe detalii despre activitățile sale, dar și despre lansarea cărții în interviul de mai jos.

O mică trecere în revistă. Unde îți faci studiile? Cu ce te ocupi?

Studiez contabilitatea, anul II la Facultatea de Economie în cadrul Universității de Stat. Niciodată nu mă gândeam să aleg altă facultate, decât cea de economie. Datorită pasiunii pe care o port pentru matematică și cifre, am devenit un om calculat. Am învățat că nu trebuie să te stresezi, pentru că vei putea găsi soluții pentru orice situație din viață. Vreau să finisez aici licența și să fac masteratul la Viena, la fel în economie, direcționat mai mult spre domeniul afacerilor.

De ce Viena?

Am fost acolo și m-am îndrăgostit. Mi-am spus că trebuie să fii foarte norocos ca să ajungi în această țară. Dacă nu ai mai văzut, simțit povestea...acolo o vei vedea. Totul e aranjat, gândit logic. Totodată ține și de firea mea, mai romantică.

Ai avut cândva un blog? Ai mai avut experiențe în ale scrisului?

Am avut 5 bloguri de-a lungul timpului. Primul blog l-am avut la 16 ani și era ceva inocent. Scriam poezii pe atunci. N-am să neg faptul că atunci când am început să scriu aveam doar 2 cărți citite în viața mea, iar acum sunt peste 100 la sigur. Datorită cărților mi-am format stilul și m-am identificat.

Ți-ai dorit dintotdeauna să scrii o carte? De ce ai început să scrii?

Nu mi-am dorit niciodată să scriu o carte, dar știam de acest lucru. De mic copil, răsfoiam o carte și mi-am zis că voi scrie și eu cândva. Pentru moment, am simțit că e al meu. Mă gândeam că unii dansează, alții pictează, dar care e talentul meu? Ca oricare alt copil, îmi doream să am și eu un talent. Știam că scrisul e un talent, însă nu l-am dezvoltat.

E foarte greu să găsești cartea ta, vorbesc despre o carte bună, care poate să te învețe ceva. Și atunci mi-am spus, de ce să nu scriu ceea ce îmi doresc eu să citesc? Iar după ce am scris primul volum din trilogie, să devin scriitoare a devenit un scop.

Cum ai reușit să te identifici cu creația ta și cum a fost întreg procesul?

Am înțeles acest lucru în procesul de scriere. E o plăcere enormă, chiar dacă e dificil. Din start, știam întreg subiectul cap coadă. Pentru mine a fost ușor, pentru că ideile mele erau structurate și îmi rămânea doar să scriu. Iar pentru a-mi ușura întreg procesul, am început cartea cu un motto care nu apare "Cel mai greu e să începi" și a mers ca apa. Nu mi-am dorit o carte voluminoasă, vreau să intrig cititorii. Pe parcurs am făcut câteva modificări.

Care e procentajul de vocație și pasiune în ceea ce faci?

Talentul, vocația și pasiunea reprezintă doar 1% și cu el te poți trezi dimineața, poți visa. Dar, celelalte 99% țin de modalitățile tale de a pune în aplicare acel 1%. E nevoie de foarte multă muncă, chiar dacă faci ceea ce îți place. Uneori această plăcere te poate consuma.

Ce s-a schimbat de când ai scris primul volum?

Eu m-am schimbat. Văd altfel viața și m-am învățat să spun ce cred. Fiecare din noi suntem diferiți. Eu uram cuvântul "normal", iar acum el înseamnă foarte mult. Mi-am spus că e normal să fim diferiți, e normal să greșim, e normal tot ce se întâmplă în jurul nostru. E normal să nu fii perfect și chiar dacă suntem diferiți, e normal să ne asemănăm prin ceva. Îmi doresc să trăiesc viața azi și să mă bucur de ea. Personajul meu își știa viitorul, motiv pentru care nu putea trăi prezentul. Eu o să fiu foarte fericită dacă cititorii mei vor înțelege prin intermediul acestei cărți că trebuie să trăiască clipa.

Care este mesajul cărții pe care ai scris-o?

Personajul meu nu are amintiri din trecut, el are amintiri din viitor. Imaginează-ți că tu nu știi ce s-a întâmplat până în acest moment cu tine, iar viitorul îl cunoști. S-a schimbat trecutul cu viitorul, nimic complicat. Dar, odată fiind schimbate cu locurile, e vorba de altă viață. Prin aceasta, am vrut să spun că tot ce se întâmplă înseamnă ca așa a trebuit să fie. Nu trebuie să răscolim viitorul. Pe parcursul vieții nu trebuie să urâm sau să venerăm oamenii.

Cine sunt protagoniștii romanului tău?

Personajul principal e cel care a decedat, Vladimir – Mir. Restul sunt bucăți din mine. Redau fiecărui personaj o parte din mine. Personajele rele sunt exemple de oameni asemeni cărora nu aș vrea să fiu, iar cele bune sunt create după felul cum mi-aș dori să fiu. În roman se regăsesc până la 10 personaje, iar cele mai importante sunt Mir și Amelia, fata de care se îndrăgostește la 17 ani și o revede la 22.

Spune-ne mai multe detalii despre inițiativa ta de a dona 10% din suma vânzărilor organizației CCF Moldova -  Copil, Comunitate, Familie?

Ideea de binefacere mi-a venit de mult timp, dar nu mă așteptam că o pot începe atât de devreme. Cineva mi-a sugerat ideea respectivă și mi-a plăcut foarte mult. Plus la toate, ne apropiem de sărbători și mă gândeam că e foarte potrivită ideea.

Ce așteptări ai de la evenimentul de lansare de pe 9 decembrie?

Vreau să fie tot bine, iar cel mai important e să le placă oamenilor prezenți la eveniment. Realitatea diferă mult de imaginație. Această lansare e ceva nou pentru mine. Îmi doresc să discut cu toți cei prezenți la eveniment, vreau să simt conexiunea cu oamenii. Să nu vadă doar o carte, ci un suflet.

Jurnalist: Irina Gurdila
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Люди