Тема

Festivalul Voluntarilor 2015. Ce ne pregătesc organizatorii la ediția din acest an?

An de an cei implicați în activități civice din țara noastră au un eveniment doar al lor, Festivalul Voluntarilor. Este ziua în care munca lor este recunoscută și apreciată la scenă deschisă. Ajuns la ediția a XIII-a, acesta se anunță cu adevărat spectaculos și plin de surprize. Noi însă am discutat cu Victoria Morozov, promotoarea evenimentului, Ana Îndoitu, asistent de proiect ediția XII și XIII și Cristina Milescu, responsabilă de comunicare și promovare a Festivalului Voluntarilor 2015 despre cum merg pregătirile, ce ascund culisele evenimentului și ce categorii noi au fost adăugate pentru premiere!


Fetelor, cum aţi ajuns să faceţi parte din echipa celui mai mare Festival al Voluntarilor din ţară?

Victoria Morozov:  Fiind în căutare de experiență de a lucra cu persoanele în etate, în 2006 am devenit voluntar al Asociației „Serviciu pentru Pace” (organizator principal al Festivalului) care implementa un proiect social în cadrul Azilului de Bătrâni din or. Chișinău. În 2007 SPP mi-au oferit oportunitatea de a mă implica și în organizarea evenimentului în poziție de voluntar, ridicând și premiul I la categoria „Eseu”. În următorul an, colegul care era în poziție de coordonator, din motive personale, a părăsit țara și din lipsă de timp am fost nevoită să preiau coordonarea evenimentului pentru următoarele 5 ediții (2008 - 2012).


Personal, cred foarte mult în potențialul tinerilor, pentru că aceștia sunt plini de entuziasm și energie, foarte deschiși să primească tot ce este nou. De aceea în 2013 am decis că a venit timpul să ofer și altor tineri posibilitatea de a crește împreună cu Festivalul, de a experimenta și aduce Festivalul, posibil, la o altă dimeniune.

Ana Îndoitu: Conjunctura favorabilă a făcut așa încât în anul 2013 să fiu nominalizată drept cel mai activ voluntar al anului. Ridicându-mi premiul, am fost plăcut surprinsă de invitația de a deveni parte a echipei organizatorice în anul următor. Astfel, am considerat că e timpul să ofer efortul și gratitudinea pentru ca Festivalul să înainteze și mai mult ca impact și valoare.


Cristina Milescu: Sunt un membru nou al echipei, încă nu am o istorie legata de Festivalul Voluntarilor, în comparație cu colegele mele. După absolvirea studiilor universitare în România, am decis să mă întorc în Moldova, să cresc în cariera profesională aici, acasă, alături de familie și prieteni. Sunt licențiată în Comunicare și Relații Publice, iar jobul meu nu acoperă în totalitate această specialitate și ceea cu ce aș dori să mă ocup. Mereu am fost interesată de organizarea evenimentelor, de aceea când am vazut anunțul de recrutare a membrilor în echipa organizatorică a Festivlului Voluntarilor am înțeles că  lucrurile pe care le știu în domeniul comunicării aici iși vor găsi partea practică, iar eu voi acumula o frumoasă experiență.


Victoria, eşti un veteran al acestui eveniment. Cu ce surprize veţi veni anul acesta?

Victoria Morozov: „Motorina” voluntarilor este recunoașterea publică a muncii lor, iar Festivalul Voluntarilor este o platformă unică, perfectă pentru a demonstra că ceea ce fac în societate este recunoscut și apreciat la nivel înalt. Astfel, la orice ediți,  indiferent de buget, parteneri și posibilități scopul nostru este să-i facem pe voluntari să se simtă și mai bine. Anul acesta am lansat 2 categorii noi de premiere:
- Cel mai activ voluntar internațional;
-Ambasadorul Voluntariatului (persoanele au fost nominalizate online, iar cîștigătorul este ales prin voting online).

Dacă ne referim la show, este o ediție în care vom aborda stilistica anilor 1920, cheia Gatsby. Iar fiecare participant va fi rugat să poarte un element al anilor respectivi, pentru a contribui la crearea show-ul. Celelalte surprize deja la eveniment!


Ana, care este misiunea ta în cadrul festivalului, tu fiind şi multiplă câştigătoare?

Ana Îndoitu: Prin prisma experienței mele de până acum, sunt responsabilă de efectuarea vizitelor de informare în teritoriu și informarea cu privire la recunoașterea voluntariatului în cadrul evenimentelor pentru tineri, astfel încât oportunitatea de a participa în cadrul Festivalului Voluntarilor să ajungă la tinerii, asemeni mie, din mediul rural. Apoi, pe lângă promovare, am grijă de selecția și organizarea procesului de jurizare, în ambele ediții ale evenimentului, la fel precum este elaborarea regulamentului de concurs, este una din misiunile mele, pentru a introduce inovații și un cadru „egal” eficient.


Cristina, ce acţiuni de promovare a festivalului aţi aplicat?

Cristina Milescu: Succesul Festivalului Voluntarilor, în mare parte, depinde de aceste acțiuni de promovare. În țara noastră activează un numar mare de voluntari, însă, raportatla acest număr impresionant, foarte puțini cunosc la momentul actual de existența acestui festival Național. Sunt situații când persoanele nu cred în propriile puteri și în ceea ce fac. Festivalul Voluntarilor a delegat persoane care au mers în țară și au povestit despre eveniment, despre Legea Voluntariatului, despre concursul din cadrul festivalului și despre regulamentul acestuia. Am vizitat târguri de ONG-uri, forumuri și traininguri organizate de acestea unde, la fel, s-a vorbit despre voluntariat, la general, si despre voluntariat în cadrul festivalului. Însă cel mai mare accent punem pe mass-media, are cel mai mare impact. Prin intermediul acesteia,  informația ajunge într-un termen restrâns, având o eficiență maximă, atât la voluntari, cât și la potențialii voluntari. Un accent semnificativ îl punem pe rețelele de socializare; Facebook, Twitter, Google plus. Acolo facem anunțurile importante, postăm oportunități pentru voluntari și promovăm activitățile voluntarilor.


Anul acesta va fi decernat pentru prima dată titlul de Ambasador al voluntariatului. Ne spuneţi mai multe despre acest premiu?

Victoria Morozov: Este o categorie care ține să implice persoanele publice în practicarea voluntariatului  și vine să exprime acea latură socială a noastră, individuală, indiferent de statutul persoaanei. Iată de ce, am lansat această categorie pentru persoanele publice, precum sunt demnitarii politici, jurnaliștii, artiștii, oamenii de artă – să aducă un impact și să promoveze în activitatea lor valoarea voluntariatului.


Care a fost ultima activitate de voluntariat în care aţi fost implicate?

Cristina Milescu: Ultima mea activitatea de voluntariat a fost în anii de studenție (acum doi ani în urmă). Împreună cu grupa mea, în calitate de coordonator a fost profesorul nostru, am decis să facem o campanie de informare a societații despre una dintre cele mai mari probleme a lumii contemporane, care ne amenință viitorul și sănătatea noastră - poluarea aerului, apei și a solului. Campania a început cu un maraton de ciclism. La acest maraton au participat, cot la cot, atât voluntari, familii și amatori de plimbări cu bicicleta, cât și sportivi. Drept zi finală a campaniei am ales Ziua Pământului, care s-a încheiat cu un mic concert. De atunci nu am fost implicată în activități de voluntariat, însă, de când sunt acasă, mă interesează foarte mult societatea civilă.

Ana Îndoitu: Zi de zi, în activitatea mea de vicepreședinte al Consiliului Național al Tineretului din Moldova. Respectiv, dedicația pe care o am pentru sectorul de tineret este una de suflet, pentru că timpul și experiența mea sunt dedicate acum voluntar acestui domeniu. De fiecare dată când comunic, fie cu colegii de la universitate, fie cu angajații din anumite autorități publice, îndemn practicarea voluntariatului. Mai ales, în cadrul unui proiect al meu – Școala de lideri locali „Viitorul”,  desfășurat deja la ediția a 3-a în acest an, le vorbesc tinerilor din mediul rural despre tot ce înseamnă voluntariat. Lucrurile mari încep de la o acțiune, care se amplifică și devine o mișcare. Dar, atâta timp cât atitudinea noastră va fi una defensivă, nu vom reuși să atingem nivelul așteptărilor noastre. Doar atunci când învățăm să oferim, vom învăța să creștem.


Victoria Morozov: În 2008 am fondat o Asociație de caritate care promovează în special voluntariatul internațional.  Astfel, găzduiesc peste 100 de voluntari internaționali anual în RM. Voluntariatul, în special cel caritabil, a devenit pentru mine un stil de viață. Ultima activitate a fost chiar zilele trecute, când am colectat pachete cu haine/ mâncare/ jucării etc. pentru copiii din familiile vulnerabile din republică, beneficiari ai proiectelor noastre. Acestea au fost colectate în urma unei campanii de sensibilizare și colectare lansate online. Festivalul Voluntarilor este de asemenea o activitate de voluntariat deja de mulți ani.

Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: Tina Purcel

allfun

Еще Тема