Рататуй

Produse naturale: De ce și cum consumăm germenii și lăstarii?

Germenii și lăstarii sunt produse pe care le întâlnim din ce în ce mai des pe mesele moldovenilor, însă, nu toți cunosc proprietățile uimitoare ale acestora și modalitățile de preparare. Rodica Șubă este una dintre primele persoane din Moldova care a început să crească germeni și lăstari în scopuri comerciale și să povestească lumii despre aceste produse absolut naturale. Doamna Șubă, împreună cu soțul său, Andrian Șubă, și-au împărtășit experiența echipei allfun.md, povestind despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoaștem despre germeni și lăstari. Cum se consumă aceste produse și cum ne pot scăpa acestea de anumite boli, aflați în interviul ce urmează.


Ce sunt, de fapt, germenii și lăstarii?

Germenii sunt semințe încolțite pe bază de apă. Lăstarii sunt deja plăntuțe crescute pe bază de apă sau în pământ. Acestea cresc în dimensiune și pot ajunge până la 9–10 cm. În cazul semințelor germinate în apă se consumă atât sămânța, cât și planta. Germenii pot fi de grâu, lucernă, secară, hrișcă, mazăre, floarea soarelui, linte și multe altele. În principiu, pot fi consumați germenii oricărei plante.

Prin ce se deosebesc germenii de planta matură?

Există o diferență foarte mare între germeni și planta matură. Acestea conțin de zece ori mai multe vitamine, enzime și minerale sau, în cazul unor plante, chiar și de câteva sute de ori. Astfel, consumăm o cantitate mică de germeni, însă preluăm mult mai  multe substanțe nutritive. În timpul procesului de germinație se mai dezvoltă unele substanțe, care nici nu se găsesc în planta matură. Aceste elemente natural sunt extreme de benefice pentru organismul nostru. Încă un motiv de a consuma germeni este faptul că aceștia nu sunt stropiți cu chimicale, ceea ce se întâmplă în cazul plantelor mature.


Ce particularități deosebite mai au germenii și lăstarii?

Spre exemplu, germenii de grâu, secară, hrișcă sau floarea soarelui sunt foarte bogați în fosfor. Mulți dintre noi cred că doar consumând pește poți obține cantitatea necesară de fosfor, dar iată că nu este așa. În secara încolțită se mai găsesc așa vitamine rare și extrem de folositoare precum B1, B2, B3, B6, B9, acizii grași omega-3 sau omega-6. Aș putea să vorbesc la infinit despre proprietățile germenilor și a lăstarilor, căci sunt, într-adevăr, foarte multe. Germenii sunt produse vii și din acest motiv sunt foarte buni pentru sănătate.

Putem cultiva germeni în condiții casnice?

Da, desigur. Spre surprinderea noastră, am cunoscut mulți oameni care practică cultivarea germenilor și lăstarilor la ei acasă. Nu este greu. În primul rând, cel care dorește să crească germeni, trebuie să găsească semințe care nu au fost tratate chimic. Există aparate speciale care mențin o temperatură constantă și le creează toate condițiile necesare. Aceste aparate se numesc germinatoare. Dacă nu avem un germinator, atunci pur și simplu trebuie să avem grijă de temperatura din cameră. Avem nevoie de un vas cu apă, unde plasăm semințele. Trebuie să scoatem la timp apa și să lăsăm să crească germenii.


Cum consumăm germenii și lăstarii? Ce rețete există sau cu ce putem să-i combinăm?

Depinde foarte mult și de scopul pe care dorim să-l atingem. Spre exemplu, foarte mulți consumatori folosesc germenii și lăstarii anume pentru detoxifierea organismului. În acest caz, în fiecare dimineață, fără a consuma altceva, mâncăm o lingură de grâu încolțit. În câteva zile se va simți efectul acestei diete. Nu există rețete speciale de preparare a germenilor. Aceștia pot fi folosiți în toate bucatele. Una dintre condițiile care trebuie respectate este ca aceștia să nu fie prelucrați termic. Nu îi fierbem și nu îi prăjim în nici un caz. Putem să-i adăugăm în supe sau sosuri, înainte de consumare. Deasemenea, avem grijă ca mâncarea să nu fie foarte fierbinte, pentru a nu pierde din proprietățile germenilor. Se combină foarte bine cu salatele din legume proaspete. Foarte îndrăgite sunt, mai ales, bruschetele cu germeni și lăstari. La bruschetele obișnuite cu roșii și usturoi, spre exemplu, putem adăuga deasupra o lingură de lăstari de lucernă. E mult mai gustos și mai sănătos. Încă o condiție este să nu îi consumăm cu lactate. Germenii sunt niște produse vii, încă în creștere, iar combinația cu lactatele poate duce la probleme intestinale. În rest, nu există reguli în privința combinațiilor pe care le putem face și a rețetelor pe care le putem prepara. În dependență de preferințe, adăugăm germenii în bucate, exact înainte de a le consuma.


Care este cantitatea necesară de germeni pe care trebuie să o consumăm în timpul unei zile, pentru a simți efectele lor?

Nu vom putea consuma o cantitate foarte mare de germeni, deoarece vitaminele pe care le conțin sunt suficiente pentru a ne simți sătui. Iată de ce aceștia sunt consumați foarte des de persoanele care vor să slăbească sănătos. 100 de grame pe zi sunt suficiente ca timp de o săptămână să observăm efectele, precum energia, puterea și o stare generală de bine în organism. Din experiența mea pot să vă spun că îmi iau în fiecare zi la serviciu o caserolă de 100 de grame de grâu încolțit, spre exemplu, și nu reușesc să o consum pe toată. Sunt destule câteva linguri ca să îmi treacă definitiv pofta de mâncare. O condiție importantă în consumul de germeni este să-i rumegăm foarte bine.

Care sunt bolile pe care le putem trata, dacă introducem în regimul nostru alimentar aceste produse?

Germenii pot fi priviți mai mult ca o profilaxie a multor boli, însă, există și cazuri când oamenii s-au tratat definitiv de unele dintre ele, consumând germeni. Noi cu soțul am început să creștem germeni un an în urmă, când acesta a fost diagnosticat cu diabet. Deasemenea, exista o problemă foarte mare cu nivelul colesterolului în sânge. Odată ce a început să consume germeni, starea sănătății lui s-a îmbunătățit foarte repede. Însă, cunosc oameni care s-au tratat complet. Lăstarii de grâu, spre exemplu, sunt foarte bogați în clorofilă. A fost deja demonstrat faptul că această substanță îmbogățește sângele nostru cu oxigen și stopează înmulțirea celulelor canceroase, pe care le avem cu toții. Dacă stăm să numărăm câte vitamine și minerale conțin germenii, ne dăm seama că ne pot apăra de aproape toate bolile.

De ce, totuși, o mare parte a moldovenilor nu cunosc proprietățile neobișnuite ale germenilor?

Probabil, pentru că oamenii au o mai mare încredere în medicamente. Când ne îmbolnăvim, ne ducem la medici, iar ei nu ne povestesc atât de des despre metodele naturiste de luptă împotriva bolilor. Iată de ce puțini oameni la noi din Moldova cunosc informații despre germeni și nu știu că ar putea să devină mult mai sănătoși, consumându-i. Oricum, observ cum tot mai multe persoane se informează despre ce înseamnă germeni și îi introduc în regimul lor alimentar de zi cu zi.

Unde îi găsim?

În orice supermarket din Chișinău, la sectorul cu legume și fructe.

Câteva sfaturi despre cum să ne alimentăm ca să fim mai sănătoși.

În primul rând, ar trebui să consumăm mai multe produse de sezon. De exemplu, să nu cautăm acum fructele care, în mod normal, cresc vara. În sezonul de toamnă-iarnă trebuie să consumăm mai multe legume specifice perioadei, precum varză, bostan, nuci, semințe. Ne străduim să evităm produsele congelate. Deasemenea, ar fi bine să mâncăm cât mai multe produse crescute la noi în Moldova. Fructele care sunt transportate de la sute și mii de kilometri nu au cum să fie sănătoase, ba chiar sunt foarte dăunătoare.

Jurnalist: Șargu Nelly
Foto: arhiva personală

allfun

Еще Рататуй