Тема

Manuc Bey, un conac renăscut din cenuşa secolelor

Oraşul Hînceşti găzduieşte una dintre cele mai importante bijuterii arhitecturale din ţara noastră, conacul Manuc Bey. Construit la începutul sec. XIX-lea de diplomatul armean, Manuc Bey Mârzaian, acesta a fost lăsat în vâltoarea vremurilor mai mulţi ani. În anul 2013 a fost obţinut un grant pentru restaurarea acestuia. Pe 13 decembrie a.c. va avea loc un eveniment din cadrul reconstrucţiei, care va permite vizitatorilor să vadă cum decurge procesul de renovare a conacului.


Consiliul Raional Hînceşti a încheiat o înţelegere cu operatorii rutelor Hînceşti-Chişinău privind continuarea traseului până la conac. Pe data de 13 decembrie toate cursele din capitală spre Hînceşti vor avea ca staţie terminus conacul Manuc Bey.

Organizatorii promit un program interactiv pentru această duminică. Va fi amenajat un food court cu vin fiert şi plăcinte, un tur prin complex şi spre amurg- un show de lumini, care va fi restartat la fiecare 30 de minute. Echipa de proiect a depus mult efort în reconstituirea părţii istorice şi de conţinut a moşiei de la Hînceşti. Documentarea a fost minuţioasă, restaurarea fotografiilor dar şi realizarea altor noi, la fel, a fost un proces complex.


Promovarea a avut loc şi în mediul online. Astfel, au fost cercetate cele mai noi tehnologii şi soluţii din domeniul promovării unei destinaţii turistice.

"O pagină web modernă, cu texte bine pregătite şi imagini relevante, ce vor arăta partea istorică a complexului, va oferi numeroase detalii despre lucruri interesante care pot fi văzute după reconstrucţia acestuia", a spus Geo Lupaşcu, manager de proiect în crearea sistemului informaţional de promovare turistică "Manuc Bey". Un sistem informaţional pentru 7 chioşcuri interactive vor fi amplasate pe teritoriul complexului, cât şi la cele mai importante puncte turistice din Hînceşti. Acestea vor direcționa vizitatorii către punctele de atracție maximă turistică pe parcursul excursiilor de la Manuc Bey, dar și vor sugera ce alte destinații sunt de vizitat  în regiune.

A fost concepută o aplicaţie mobilă care va putea concura cu aplicaţiile de promovare a celor mai renumite muzee din lume. Va fi adaptat conţinutul informaţional într-o formă interesantă şi prescurtată. Aici se vor regăsi astfel de funcţii utile precum: harta interactivă a excursiilor de pe teritoriul complexului, auto ghidul care va relata vizitatorilor despre obiecte, clădiri, istorie şi alte lucruri ce ţin de complex. "Aici chiar avem în plan o surpriză secretă, astfel că în afară de coloanele sonore povestite de naratori profesioniști în limbile română și engleză va mai fi o coloană sonoră, relatată într-un mod neobișnuit de către un interpret care este în vogă acum. Această coloană audio va fi disponibilă la descărcare doar pentru cei prezenți pe teritoriul conacului, acesta e unul din elementele prin care vrem să atragem tineretul la Manuc Bey", a spus Geo.

Sistemul de notificări despre evenimente  va permite informarea vizitatorilor despre activitățile, festivalurile, expozițiile și alte manifestări ce se vor desfășura, în timp, pe teritoriul complexului.

Catalogul obiectelor va veni în ajutorul pasionaților de diferite domenii să găsească pe teritoriul complexului locația exactă a exponatelor din tematica de care ei sunt interesați.

"Acoperirea teritoriului complexului cu rețea Wi-Fi de înaltă calitate a fost una din cerințele tehnice  asupra cărora noi am insistat semnificativ, astfel ca vizitatorii fiind la Manuc Bey să poată afla informații suplimentare despre locația unde se află, dar pe de altă parte, să devină acei mesageri care distribuie prietenilor și familiei lor experiențe obținute în urma vizitei acestei locații",  a precizat Geo Lupaşcu.

Integrarea instrumentelor și a canalelor social media este la fel de importantă, astfel că mediatizarea prin Facebook, Instagram și eventual alte rețele de socializare va fi activă și permanentă. Este important să cunoască cât mai multe persoane despre faptul că în Hîncești, la numai 30 de minute de mers cu mașina, există un complex istorico-arhitectural deosebit, unde poți vedea o mică parte a istoriei, dar și în care vizitatorii vor avea parte de numeroase activități interesante, ce se vor desfășura pe acest teritoriu în viitorii ani.

Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva complexului Manuc Bey

allfun

Еще Тема