Люди

Alina Gîlca: Sunt adepta ideii că trebuie să ai curajul să visezi

De câte ori am ocazia să discut cu Alina Gîlca, descopăr momente noi în activitatea ei. Un singur lucru a rămas neschimbat, călătoriile şi implicarea civică. De ceva timp munceşte într-o organizaţie internaţională şi mai face master la Drept. Anul acesta a ajuns la Bruxelles pentru un stagiu, în Marea Britanie - pentru o vizită de studiu, în Creta - pentru a se relaxa şi lista poate continua. Alina Gîlca este tânăra care adună de la viaţă oportunităţi, pe care le împărtăşeşte şi în acest interviu.

Alina, eşti şi studentă, şi munceşti într-o organizaţie internaţională. Cum e experienţa aceasta?

Este o provocare pentru mulţi tineri care lucrează, dar şi fac concomitent masteratul. Eu am muncit şi pe vremea când eram studentă, respectiv, abia aşteptam să iau licenţa şi să am primul job full time. Mi-am dorit să lucrez într-o organizaţie internaţională, iar atunci când munceşti mult şi eşti ambiţios – visele devin realitate. Mă bucur că activez în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, unde am ocazia să lucrez alături de o echipă profesionistă, dedicată şi motivată să realizeze obiectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova.

Nu te-ai mulţumit doar cu licenţa?!

Atunci când eşti interesat de un anumit domeniu, vrei să înveţi cât mai multe. Am făcut 4 ani de licenţă la Facultatea de Drept, USM, iar profesorii de la catedra Drept Internaţional şi Drept al Relaţiilor Economice Externe m-au motivat să îndrăgesc aceasta ramură de drept foarte mult. Respectiv, dupa ce mi-am luat licenţa, ştiam că vreau să îmi continui studiile şi să urmez un masterat la specialitatea drept internaţional. De asemenea, mi-ar plăcea să profesez şi în calitate de lector universitar, iar pentru aceasta e necesar titlul de doctor în drept, care nu poate fi obţinut ocolind masteratul.

Ai o vastă activitate de voluntariat. Spune-ne câte ceva despre ea.

Activitatea mea de voluntariat a început din şcoală, atunci mergeam împreună cu colegii la un orfelinat din apropierea liceului. Ulterior, am fost voluntară la Radio Moldova şi prezentam diferite emisiunii pentru copii. Prima organizaţie care mi-a oferit posibilitatea să fiu volunar cu acte-n regulă a fost Centrul Internaţional „La Strada”, activitatea căruia o urmăresc şi apreciez ceea ce fac. A urmat Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova şi Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor, unde am învăţat cum se lucrează într-o echipă şi cum se organizează diverse evenimente. Totuşi, în ultima perioadă mi-am concentrat energia asupra a  două proiecte care îmi sunt tare dragi. Wave Week Moldova, implementat de Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă, care este un program de liderism şi voluntariat, prin intermediul căruia noi, tinerii, aducem schimbarea şi contribuim la dezvoltarea comunităţilor noastre. Şi Challenger, un proiect apolitic, care a motivat tinerii să voteze la alegerile parlamentare, a îndemant locuitorii capitalei să îşi cântărească votul, bazându-se pe priorităţile pe care şi le doresc pentru oraş şi care acum lucrează la crearea unei platforme de comunicare dintre chişinăuieni şi consilierii locali.

Anul acesta a fost unul al călătoriilor. Ce experienţe ai adunat?

Anul  2015 m-a alintat din acest punct de vedere, pentru că am reuşit să descopăr locuri noi şi deosebite.

Fiind în Belgia la stagiu, nu am ezitat să vizitez Luxembourg-ul care, dacă te deplasezi cu trenul, este la o distanţă de 3 ore de Bruxelles, oraş pe care l-am redescoperit cu drag.

În luna mai, am participat la o vizită de studiu în Marea Britanie. Pe lângă modul în care se desfăşoară alegerile locale şi naţionale, cum are loc o campanie electorală, am reuşit să admir infrastructura şi arhitectura oraşelor Londra, Cambridge şi Baldock. Deşi pe alocuri ploioasă şi rece, Marea Britanie m-a cucerit prin oamenii ei, natura şi micul dejun tipic englezesc.

Vara am admirat apusurile elene şi insula Creta. Vacanţa de pe litoralul grecesc m-a lăsat să plec acasă odihnită, bronzată şi cu câteva kg în plus!

Toamna a început frumos: Estonia m-a întâmpinat cu vreme răcoroasă, atunci când la Chişinău erau 30 de grade Celsius. Am văzut cât de organizat poate fi un orăşel mic, aşa ca Rakvere şi cât de interactiv poate fi un castel-muzeu pentru turişti. Totuşi, experienţa cea mai plăcută, pe care o recomand cu încredere, este călătoria cu feribotul din Tallinn spre Helsniki. Ajungând în capitala finlandeză, am avut ocazia să admir centrul vechi şi atmosferă cosmopolită.

Fiecare ţară vizitată a fost deosebită în felul său, dar m-am bucurat de fiecare dată când aterizam pe aeroportul de la Chişinău.

Cum a fost stagiul de la Bruxelles?

Tema tezei mele a fost „Imunităţi Diplomatice în Dreptul Internaţional Public Contemporan”, de aceea am ţinut cu tot dinadinsul să văd cum lucrează o ambasadă şi cum se simt diplomaţii, beneficiind de asemenea imunităţi. Belgia este ţara care mi-a fost gazdă în unul dintre anii de liceu, de aceea nu am stat prea mult pe gânduri, când am ales unde anume vreau să fac stagiul. Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei în acea perioada era domnul Mihai Gribincea, care a dat curs solicitării mele de a face stagiul în cadrul ambasadei, aşa că în luna martie am început. Pe parcursul întregii perioade am văzut cât de mult se munceşte într-o ambasadă, importanţa funcţionarilor în menţinerea şi crearea parteneriatelor cu diverse instituţii şi reprezentarea Republicii Moldova la cel mai înalt nivel. Cea mai interesantă şi dinamică activitate a fost interacţiunea cu membrii diasporei, care vin la ambasadă ori de câte ori au nevoie de ceva, ştiid că vor găsi sprijinul necesar.

Ce sfaturi ai da semenilor tăi care-şi doresc asemenea performanţe?

Sunt adepta ideii că trebuie să ai curajul să visezi, să vorbeşti despre obiectivele tale şi să crezi în propria reuşită. Dar m-am convins şi de faptul că uneori e bine să fim oamenii potriviţi la locul potrivit şi să nu uităm că tot ce se face, se face spre bine. Ambiţia, determinarea, susţinerea din partea părinţilor şi a celor apropiaţi mă motivează pe mine să fiu mai bună şi să reuşesc, iar asta poate fi valabil pentru toţi cei care muncesc şi au scopuri bine setate!

Planuri pentru 2016?

În 2016 planific să vizitez un nou continent, să muncesc mult, să lucrez la teza de master şi să mă bucur de surpizele pe care mi le rezervă noul an!

Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Люди