Люди

Adrian Graur - tânărul muzician care iarna "nu doarme"

Este tânăr, neliniștit și talentat! Adrian Graur, compozitorul și interpretul care pregătește multe surprize în această iarnă. Ce îl inspiră, dar și cât de specială este relația pe care o are cu muzica, ne spune chiar el.


Eu cred că cea mai mare împlinire sufletească în domeniul muzicii pentru mine este atunci, când compun o nouă melodie și un nou text pentru aceasta. Asta da, o consider o împlinire sufletească adevarată. În ultima perioadă, am deseori astfel de împliniri și voi avea atâta timp cât voi compune. 

Dacă o femeie ar fi precum o piesă, aș interpreta-o diferit. Muzicii clasice, spre exemplu, i-aș face cele mai calde și cele mai frumoase complimente, pentru că ador să o ascult. În muzică este important să vezi imagini și culori, așa precum vezi într-o femeie fizicul și spiritul ei plăcut.

Una din cele mai ciudate situații în care am scris un cântec a fost atunci când m-am urcat pe un vârf al munților Carpați din Romania. Ajungând acolo, mi-am scos chitara din husă, m-am așezat pe iarbă, mai aproape de marginea prăpastiei de vreo 200 de metri și am început să cânt și să compun. În jur era o priveliste de neuitat. Eram în centrul naturii. Prin urmare, am primit o inspirație pe potrivă. Cântecul pe care l-am compus acolo este deja gata și atunci când îl voi lansa, voi menționa neapărat că l-am scris anume acolo.


Când muncesc în echipă, ma strădui tot timpul să am alături doar oameni profesioniști. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a oferit acești oameni. La ora actuală, unul dintre cei mai importanți oameni, alături de care muncesc în activitatea mea artistică, este Alexandru Statnîi, un tânăr regizor, scenarist, operator, care mă ajută în ceea ce ține de suportul video. Ultima realizare comună este filmulețul "Song About Democracy" care a câștigat concursul european "60 Seconds of Democracy." El s-a ocupat de regia filmulețului, iar eu de compunerea melodiei. Pe viitor, de asemenea, voi colabora cu el la crearea noilor videoclipuri muzicale pe piesele pe care le-am compus.

O zi din viața mea arată precum acest citat: "Trăiește de parcă ai muri mâine, visează de parcă ai trăi veșnic". Orice zi pentru mine ne e deloc obișnuită, e mai cu seama specială. Consider că atâta timp cât suntem vii, trebuie să nu ne facem griji pentru mărunțișuri trecătoare, dar să ne gândim la ce avem mai bun în viețile noastre, la oamenii dragi care ne înconjoară, la rostul nostru pe care Dumnezeu ni l-a dat la fiecare. În orice zi trebuie să dăm dovadă de optimism creștin, să ne luam destinul în mâini și să mergem înainte, indiferent de orice. 

Am mai multe principii de care mă conduc, dar cele mai importante rămân a fi acestea: să încerc și să nu mă dau bătut în orice circumstanțe, să fac totul ce îmi stă în puteri ca să-mi ating scopul și să trăiesc în armonie cu mine însumi și cu cei din jur.


Muzica înseamnă cea mai scurtă cale către emoțiile și sentimentele umane și cea mai simplă pentru auto-exprimare.  Am descoperit că muzica mă reprezintă din fragedă copilărie, atunci când pentru prima dată am început să fac ore de pian. Apoi, au urmat și alte instrumente, precum chitara și acordeonul. Mă țin de acest domeniu și merg înainte ca spre atingerea scopului meu muzical. Am entuziasm și asta e foarte important!

Avantajele acestei căi muzicale luate de mine sunt o mulțime. Chiar mai multe decât dezavantaje. Dar, totuși, cel mai important avantaj, din punctul meu de vedere, este nemurirea. Adica, compui și cânți o mulțime de cântece.  Apoi, chiar dacă se întamplă să te stingi, creația ta trăiește în sufletele și în inimile oamenilor. Și așa se câstigă această scumpă nemurire. Printre dezavantejele unei cariere muzicale este, desigur, necesitatea de a investi sume mari de bani în realizarea proiectelor muzicale. Actualmente, sunt idei muzicale multe, dar finanțe putine. Așa sunt timpurile și asta e un dezavantaj important, în acest sens. 


Iarna asta voi citi, pentru că mi-am cumpărat multe cărți interesante care așteaptă să le citesc. Îmi place să citesc atunci când plouă sau când ninge afară. Îmi dă o plăcere enormă. Pe lânga asta, voi evolua la corporativele de revelion din Chisinau, ba chiar și din afara Chișinăului. Nu planific să merg la munte, deoarece consider ca iarna trebuie de muncit, dar nu de odihnit. Mă voi apuca să înregistrez la studiou  piesa mea noua "Avocata Mea". Apoi, voi lucra la scenariul viitorului videoclip,  împreună cu tânărul regizor, Alexandru Statnîi. Iarna aceasta voi  "semăna" ca să am la primavăra ce "culege".

Jurnalist: Maria Eșanu
Poze: arhivă personală

allfun

Еще Люди