Тема

Elena Pugăcescu Cezar: Printre confecțiile mele se găsesc și lucruri utile, nu doar decorațiuni dragi ochiului

Mulți dintre noi optează pentru lucrurile executate manual, acestea fiind unicate. Bijuteriile hand made sunt superioare celor ce se găsesc în magazine, deoarece sunt speciale, originale și sunt create cu mult suflet de către meșter. Elena Pugăcescu Cezar aduce un nou concept hand made - eco. Despre ocupația Elenei, dar și mai multe detalii despre bijuteriile eco, târgurile de Crăciun - aflați în interviul de mai jos.


Unde ai studiat? Cu ce te-ai ocupat anterior? Ai lucrat în domeniu?

Ultima instituție de învățământ pe care am absolvit-o a fost Universitatea Tehnică din Moldova, facultatea de Arhitectură. Anii de liceu i-am petrecut la Colegiul de Construcții din Chișinău, specialitatea Design Interior. Mereu am avut ocupații extra școlare, datorită cărora am învățat din toate câte un pic, cum ar fi: orele de ceramică, lasetă, pictură, linogravură la Centrul Republican de Creație pentru Copii. După care au urmat cursuri de croitorie, web-design și programare. Din acest motiv, nu pot să definesc un domeniu al meu, am încercat de toate, dar totuși mi-a fost mai aproape arta și lucrul decorativ.

Am avut tentative de lucru într-un centru de arhitectură, dar până la urmă viața cred că își are scenariul ei undeva acolo scris.

Când și în ce circumstanțe a apărut pasiunea pentru hand made? Ai făcut cursuri de inițiere în domeniu?

Pasiunea mea a apărut datorită studiilor de arhitectură, care mai presupun și executarea machetelor, pe lângă multe altele. În căutarea perfecțiunii lucrărilor mele, am descoperit o mașinărie care m-a cucerit din prima prin capacitatea ei de a desena și decupa în lemn și nu numai. Rămânea doar să-i dictez în mod indirect ce să deseneze. Acum în pasiunea mea încerc să implementez tot ce știu eu să fac și ce am învățat pe parcursul anilor. Oricum, mereu am fost atrasă de frumos și de lucrul executat manual.


Care a fost prima creație?

Primele creații au fost câteva seturi de cercei cu pandative și un suport pentru ele, ornat într-o singură culoare.

De unde te inspiri? Folosești bloguri, reviste?

Inspirația vine mereu din dorința de a încerca ceva nou, deși la moment lucrul meu de bază nu-mi oferă prea mult timp liber pentru căutarea ideilor noi, dar cum îmi vine una, încerc s-o notez ca să n-o uit. Până la urmă, inspirația astăzi este, iar mâine nu-i.

Care este cea mai mare provocare în întreg procesul de creație?

Cred că marea provocare încă urmează…

De ce bijuteriile eco? Ce presupun acestea?

Bijuteriile eco sunt făcute din materiale reciclate sau din materiale ce se găsesc în abundență în natură. Eu le zic eco, pentru că sunt mai aproape de mediul nostru înconjurător. Te fac să te simți mai aproape de natură.


Pasiunea ta îți aduce și beneficii materiale? Te-ai gândit să deschizi un magazin personalizat de accesorii?

Mereu am tins spre o afacere a mea. De când mă știu tot caut idei de afacere, care să-mi placă, să nu fie monotonă, să-i bucure pe alții și, de ce nu, să aducă și venit. Cred că și pasiunea mea are un loc sub soare, dar necesită mai multe investiții, începând de la timp, spațiu, utilaj și multe alte aspecte importante, necesare unei afaceri de succes.

Ce alte pasiuni ai?

Pasiuni am mai multe, dar timp pentru ele - mai puțin. Una din el ar fi brodatul, de ce nu și gătitul, ador aromele de chec în casă, chiar dacă nu mă declar meșter la copturi, oricum le încerc de fiecare dată când am ocazia. Dar cred că mai am timp să descopăr și alte pasiuni.

Care este modalitatea prin care îți promovezi produsele?

La moment, sunt expuse spre vânzare în două saloane de artă din Chișinău, pe o rețea de socializare. Totodată, particip la târgurile care se organizează la noi, în special cele de Crăciun.

Cum crezi că e perceput hand made-ul în Moldova?

Eu zic că e salutat foarte bine și tot mai mulți îl practică. Ceea ce duce la o concurență productivă între meșterii locali. Toți au numai de câștigat din asta.


Ce produse hand made pregătești în ajunul sărbătorilor de iarnă?

Ca și în anii precedenți jucăriile de brad rămân a fi cele mai căutate. Insignele colorate, cu mesaje haioase sunt și ele în lista produselor favorite. Printre confecțiile mele se găsesc și lucruri utile, nu doar decorațiuni dragi ochiului, cum ar fi: suporturi pentru căni, suporturi pentru șervețele, ce sunt nelipsite de la o masă frumoasă de sărbătoare, cutii decorative și suporturi pentru lumânări.

Dar ca și în fiecare an vor fi produse noi, care sper să prindă la public și să își găsească proprietarii.

Jurnalist: Irina Gurdila
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Тема