Люди

Stela Botez - interpreta care a lansat primul său album în scop caritabil

Stela Botez este o tânără care are o dragoste nemărginită pentru tot ce este tradiţional moldovenesc şi pentru muzica strămoşilor noştri. Recent, Stela a organizat un eveniment caritabil cu ocazia lansării primului său album – "Un colind şi-o voie bună". Albumul cuprinde colinde de Crăciun, iar banii ce vor fi adunaţi din vânzările lui vor fi donaţi Beatriciei Afanasiev, fetiţa care a trecut cu succes printr-o operaţie complicată, iar acum are nevoie de resurse financiare pentru un curs intensiv de reabilitare. Stela Botez speră din tot sufletul că acest Crăciun va aduce lumina şi fericirea în casa cuiva. Interpreta a povestit echipei allfun.md despre începutul carierei sale, despre relaţia sa specială cu colindele, despre actele de caritate şi despre planurile sale de viitor. 

De unde vine dragostea ta pentru muzica populară şi, în mod special, pentru colinde?

Am evoluat pentru prima dată pe scenă la vârsta de 11 ani. Mult timp am cântat doar muzică uşoară, iar pe cea populară nici măcar nu o ascultam. Îmi doream să ajung vedetă, să strălucesc pe scenă şi nu mă gândeam la posibilitatea de a cânta vreodată cântece populare. La vârsta de 16 ani făceam deja şcoală de canto clasic şi mă pregăteam în mod serios de cariera mea. Directoarea casei de cultură din Cahul m-a auzit cântând şi mi-a zis să învăţ colindul "Aprindeţi luminile" din repertoriul Mariei Iliuţ şi să îl cânt la un concert de Crăciun. Eram foarte bucuroasă şi abia aşteptam momentul. Cântând acasă acest colind, am observat în vocea mea acele "floricele" caracteristice cântăreţelor de muzică populară şi asta mi-a plăcut foarte mult. În acel moment am realizat că muzica populară este una, într-adevăr, frumoasă şi mi-am dorit să o descopăr. Artistele pe care le-am ascultat şi de la care am învăţat, de fapt, primele cântece populare sunt Luminiţa Caluta şi Adriana Ochişanu. Astfel, colindul este cel care m-a îndrumat spre muzica populară.

De ce ţi-ai dorit ca primul album să includă colinde?

După ce am absolvit colegiul de muzică din Cahul, am venit la Chişinău ca să devin cântăreaţă. La facultate am descoperit folclorul arhaic, pe cel autentic, de fapt. Am învăţat cântece populare vechi, transmise din generaţii în generaţii. Am început să le caut, să le învăţ şi să le colecţionez încă din 2010, când a avut loc debutul meu la televiziune, în cadrul emisiunii "Bună dimineaţa". Astfel, m-am lansat anume cu aceste colinde. În 2012 mi-a venit ideea lansării unui album. Am tot amânat acest moment în speranţa că primul va fi, totuşi, ceva mai vesel, cu piese de petrecere şi dragoste. Nu am avut posibilitatea, însă, să înregistrez acele melodii şi m-am întors la prima mea idee. Aşa a apărut "Un colind şi-o voie bună".

Înainte de a lansa acest album, am învăţat foarte mult şi am participat la diferite concursuri atât la noi, cât şi în România, pentru a acumula experienţă. Acum, când ascult o piesă, pot să înţeleg repede dacă este ceva autentic sau o piesă kistch-oasă. Colindul m-a făcut să înţeleg că am o voce potrivită pentru acest gen de muzică şi este ceva semnificativ că primul meu album este anume de colinde.

Ce fel de colinde găsim pe acest album? Sunt compuse de cineva sau preluate din folclor?

Colindele care se găsesc pe acest album sunt preluate din folclor. Nu sunt colinde de tip nou, despre naşterea lui Isus Hristos, ci de tip arhaic. Ceea ce am adunat eu în acest album sunt piese care se cântau la începutul primăverii, când se sărbătorea venirea noului an. Aceste culegeri au fost realizate între anii ’20 şi ‘80 ai secolului trecut. Din acest motiv găsim în colindele cântate de străbunici astfel de cuvinte cum ar fi "florile dalbe, flori de măr". M-am străduit să fac ceva deosebit, care să placă publicului şi să le amintească despre tradiţiile noastre vechi.

Cum ţi-a venit ideea să combini lansarea albumului cu un eveniment de caritate şi cine este copilaşul pe care îl ajuţi?

La noi, în Moldova, nu mai există case de discuri. Interpreţii îşi fac câteva exemplare din cont propriu, dar nu au cum să le vândă şi să le aducă, astfel, la cunoştinţa publicului. Lumea nu mai cumpără acum CD-uri, însă, eu mi-am dorit foarte mult să am ceva palpabil şi trebuia să găsesc o metodă prin care acest CD să ajungă la public, dar să îi ofer acestuia şi posibilitatea să facă un lucru bun. Am hotărât să orgnanizez un eveniment de lansare a albumului în scop caritabil. Oamenii care vor cumpăra CD-ul vor şti că banii vor ajuta un copil şi asta îi va face mai fericiţi.

Despre Beatrice Afanasiev, copilul pe care am hotărât să-l ajut,  mi-a povestit o cunoscută de la Lions Club. Am întrebat-o dacă cunoaşte un caz la care aş putea să-mi aduc şi eu aportul prin acest eveniment de caritate. Beatrice s-a născut cu o tumoare la un rinichi. Fetiţa a fost operată în Milano, tot datorită banilor adunaţi de la oameni buni, însă, acum are nevoie de resurse pentru a trece un curs de reabilitate cu chimioterapie. Acesta costă în jur de 100.000 de dolari. Este o sumă enormă pentru părinţii fetiţei. Beatrice este un copil foarte frumos şi cazul ei m-a sensibilizat.

Cum ar putea oamenii să procure acest CD-ul şi să o ajute pe Beatrice?

Banii pot ajunge la Beatrice prin două metode. Una dintre acestea a fost chiar evenimentul de lansare, unde toţi invitaţii au primit CD-ul cadou, dar au donat şi bani. Bolul unde au fost adunaţi banii va fi transmis părinţilor Beatriciei. Desigur, dacă cineva mai doreşte să doneze, mă pot contacta pe mine. O altă modalitate ar fi să procure albumul direct de la mine. Această campanie are loc cu ajutorul Poştei Moldovei. Persoana care doreşte să cumpere albumul mă va contacta pe Facebook, îmi va trimite banii prin poştă, iar eu îi voi expedia CD-ul prin aceeaşi metodă. Suma nu este una fixă, fiecare donează cât poate. La moment, bolul cu bani este umplut doar la o treime, iar eu sper că voi reuşi să îl fac plin şi să-i bucur pe părinţii Beatriciei. Fiecare leu contează foarte mult pentru ei.

Cât de greu este să fii interpretă de muzică populară într-o lume unde aceasta se ascultă din ce în ce mai puţin?

E greu. Deaceea am ales să fac lansarea albumului în scop caritabil, pentru ca oamenii să vină şi să afle de el. Dacă făceam o lansare simplă, cred că veneau doar prietenele mele, care ascultă doar colindele mele, iar altă muzică populară – nu. E dificil să cânţi altceva, dar eu mă strădui să combin muzica populară cu ceva mai modern. Am ales să fac lansarea într-un restaurant cunoscut din Chişinău, pe masă am pus plăcinte şi izvar, am îmbrăcat costumul popular, dar mi-am pus şi o ojă şi am mereu grijă să am un ruj roşu pe buze. La evenimentul au fost şi două prezentări de modă: Irina Madan şi Mariana Cojuhari. Mă strădui să combin tradiţionalul cu modernul.

Colindul mai este ascultat de tinerii din Moldova?

Dacă nu versul arhaic, atunci melodia este cea care va atrage chiar şi tinerii care ascultă alt gen de muzică. Moldoveanul rămâne moldovean şi simte ceva pentru melodia populară. Atmosfera pe care o creează colindul este unică.

Vei mai organiza evenimente de caritate?

La evenimente de caritate am participat cu plăcere şi voi continua să particip. Cred că voi mai organiza astfel de evenimente. Trebuie doar să am ocazia şi să mă gândesc la un concept mai diferit de ceea ce am făcut acum.

Ce planuri de viitor ai în legătură cu cariera ta muzicală?

De obicei, îmi place să vorbesc mai mult despre realizări, decât despre ceea ce vreau să fac. Pot să spun că pentru anul 2016 am deja piesele pregătite. Am mai multe melodii înregistrate cu orchestra “Lăutarii". Tot în 2016 vor apărea câteva piese din proiectul meu "Fata cu cobza".

Lasă o urare de Crăciun pentru cititorii noştri.

Cititorii allfun.md sunt cititori moderni, deaceea le doresc un Crăciun alături de persoanele iubite, cu multă energie pozitivă şi veselie. Le doresc să viseze cât mai mult şi aceste visuri să se realizeze.

Jurnalist: Șargu Nelly
Foto: arhiva personală

allfun

Еще Люди