Люди

Talent moldovenesc pe muzică Baroque, pus în scenă în SUA de Elena Negruţă

Elena Negruţă este stabilită în SUA de mai bine de 8 ani! A absolvit masteratul  în Vocal performance la University of Illinois. Are o dragoste aparte pentru muzica clasică, iar feedback-ul e pe măsura talentului. De când s-a mutat în State viaţa i s-a schimbat complet. Deşi, la început nu i-a fost uşor, a învăţat foarte multe lucruri din această experienţă şi, mai ales, că nu există nimic mai important decât familia. Acum ea se redecoperă în fiecare zi şi oricât de mult nu a schimbat-o viaţa departe de ţara noastră, rămâne cu o nostalgie „clasică”, specifică tuturor celor plecaţi! Pe 20 decembrie, Elena va cânta la evenimentul „Everybody in the casa mare”, care va avea loc în New York şi care vrea să reunească moldovenii din SUA, dar şi să le prezinte străinilor tradiţiile moldoveneşti, aşa cum sunt ele - frumoase!

Despre cum este să fii artist peste hotare, cum se vede Moldova de acolo, dar şi despre cum transpune Elena dorul în muzica baroque – aflaţi în continuare.

Crezi că este mai greu sau mai uşor să te realizezi ca artist peste hotarele ţării?

Să te realizezi ca artist e greu oriunde nu te-ai afla. Pentru mine, ca imigrant, aş spune că este un pic mai greu. Dacă în Moldova nunţile te mai ajută financiar, aici în SUA trebuie neapărat să ai un alt serviciu. Trebuie să ai o pasiune enormă pentru muzică ca să continui acest mod de viaţă, care este obositor şi deseori neapreciat. Sunt mai mari şansele să faci ceva în muzica clasică, fiindcă americanii iubesc vocile clasice slave. Dar în muzica pop sau rock e aproape imposibil, fiindcă aici totul se dezvoltă cu paşi mult mai rapizi decât în Moldova şi e mai greu să concurezi cu intepreţii de aici, care au această muzică în sânge.

Citeşti ştiri despre ceea ce se întâmplă în Moldova?

Citesc! Mai ales acum, cu ajutorul facebook-ului sunt la curent cu cele mai proaspete noutăţi şi vreau să vă spun că mă doare foarte mult. Totodată, mă bucură faptul că tinerii de acolo devin tot mai activi şi au o mentalitate mult mai sănătoasă, aşa că sper din tot sufletul să le reuşească, iar noi de aici îi vom susţine şi vom fi alături mereu.

Urmareşti activitatea artiştilor din ţară?

Referitor la activitatea artiştilor, am foarte mulţi colegi cu care am studiat împreună, printre care Cristina Scarlat, băieţii de la Akord, Mariana Bulicanu, Igor Cuciuc, Diamanta Paterau şi mult alţii. De curând, am scris nişte versuri în engleză pentru o talentată interpretă de la noi - Nadia Mosneagu! Aşa că mai mult ca orice ţin contact cu intepreţii de acolo şi cunosc foarte bine momentele prin care ei trec.

Care este relaţia ta cu scena acum?

Acum încerc să mă afirm în muzia clasică, în special, în muzica baroque. De când am venit în State, mi s-a trezit o pasiune enormă pentru muzica clasică, dar e o artă care necesită foarte mulţi ani de pregătire vocală. Particip în diverse concerte, spectacole de operă şi musical. Momentan, mă pregătesc să interpretez rolul lui Cupidon în opera King Arthur de Henry Purcell ce va avea loc în luna martie.

Crezi că este important ca moldovenii, stabiliţi peste hotare,să se întâlnească, să socializeze etc.?

Nu ştiu cât e de important ca moldovenii de peste hotare să se întâlnească şi să socializeze, dar de una sunt sigura: noi avem nevoie unii de alţii. Eu, din păcate, nu prea am posibilitatea să socializez cu ai noştri. Aşa că îmi este foarte dor, să vorbesc dulcele grai moldovenesc. De aceea, abia aştept să cânt pentru evenimentul „Everybody in the casa mare” ca să îmi încarc un pic sufletul, care-i plin de dor de Moldovioara noastră dragă.

Text: Anna Panovici

allfun

Еще Люди