Люди

Azerbaijanul prin ochii moldovencei Tatiana Sanina

Voluntariatul și oportunitățile pentru tineri nu au limite. De acest lucru s-a convins și Tatiana Sanina, o tânără din Republica Moldova care a descoperit o sursă de dezvoltare personală în Azerbaijan. Fiind o țară preponderent conservatoare, dar cu tendințe preluate din Vest, acest stat surprinde pe oricine care îi calcă hotarele. Cum să te adaptezi unui mod de gândire și de viață diferit celui din Occident și cum e să accepți noi reguli în viața ta, ne spune chiar Tatiana într-un interviu special pentru site-ul nostru!


Tatiana, cum ai ajuns în Azerbaijan,  pentru că tot mai mulţi tineri optează pentru Occident?

Inițial am aplicat pentru o poziție de leadership din rețeaua AIESEC, iar Azerbaijan a fost prima țară în care am fost acceptată. Am acceptat făra dubii, pentru că eram gata pentru o aventură culturală, combinată cu o experiență care să-mi permită să contribui la dezvoltarea societății. Mai mult ca atât,  Azerbaijan reprezintă o țară multiculturală și destul de exotică în același timp. E un stat care a  început să se dezvolte tot mai mult în ultimii 10 ani datorită veniturilor din industria petrolieră, ceea ce a adus multe oportunități de dezvoltare țării. Cu toate acestea, dezvoltarea tinerilor încă rămâne pe prim plan, în special a tinerilor din regiunile rurale. Acești factori au influențat decizia mea de a acepta oferta de a lucra în Baku.

Ai călătorit în mai multe ţări din Orient. Cum a fost experienţa?

Pe lângă faptul că am călătorit în multe țări europene, am și făcut studiile în SUA, la Universitatea din Wisconsin – Eau Claire. Îmi place Europa și mi-a plăcut să călătoresc în SUA, dar  Occidentul e prea previzibil. Uneori îți dorești un pic de culori, emoții necunoscute pentru a-ți potoli curiozitatea pentru ceva necunoscut și poate chiar sălbatic.


Ai avut şi experienţa AIESEC. Cum te-a ajutat aceasta?

Primii doi ani în Azerbaijan am făcut parte din AIESEC, încheind experiența mea la această organizație în calitate de președinte AIESEC Azerbaijan. Fiind o societate predominant masculină, au fost momente mai dificile din punct de vedere al adaptării. Însă tocmai din cauza că e foarte diferit, am învățat multe și simt că această experiență m-a făcut mai puternică și mai ambițioasă.

Mai mult ca atât, poziția de lider de ONG este foarte prestigioasă în Azerbaijan și e destul de ușor să faci networking. De acceea, nu a fost complicat să găsesc oportunități după experiența AIESEC. De fapt, nici nu le-am căutat – oportunitățile m-au găsit. Am obținut bursa de master la Academia Diplomatica din Azerbaijan, unul dintre partenerii AIESEC. Și imediat am primit oferte de muncă. Până la urmă, am acceptat poziția de manager pe educație la compania cu care am colaborat timp de 2 ani. AIESEC, la sigur, m-a ajutat nu doar prin contacte, ci și prin provocări, eșecuri și încrederea pe care am obținut-o din partea partenerilor și rețelei mele de contacte.


Cum sunt tinerii azeri?

Tinerii sunt schimbarea. Acest fenomen e vizibil și  în Azerbaijan. Tinerii din capitală sunt extrem de diferiți de părinții lor sau tinerii din regiunile rurale printr-o viziunie globală, prin dorința de a fi independenți și de a gândi progresist, comparativ cu cei care duc un mod de viata mai tradiționist, cărora nu li se permite să ia decizii, inclusiv și decizii ce țin de studii, căsătorie sau propriul corp.  Precum a menționat Nelson Mandela: „Educația e cea mai puternică armă pe care o poți folosi să schimbi lumea”.  Exact asta am folosit noi pentru a aduce un impact pozitiv asupra tinerilor din Azerbaijan. Personal am observat schimbarea tinerilor care au fost expuși modului de gândire vestic sau care călătoresc.


Care a fost primul şoc cultural din această ţară?

Îm primul rând, fiind membru AIESEC eram gata de orice diferențe culturale, pentru că ăsta era scopul de a trăi o perioadă de timp într-o țară complet diferită. Desi, cred că primul șoc cultural era legat de relațiile dintre femei și bărbați, regulile de comportament care diferă considerabil, în mare parte fiind bazat pe tradiții musulmane.


Cum îţi petreci timpul liber?

După absolvire am mult mai mult timp liber. Vara și toamna călătoresc cel putin de 2 ori pe lună –  fie în munți sau la Marea Caspică, sau peste hotare, în special Georgia, Turcia, Iran sau în Europa cu zboruri directe. De asemena, îmi place să încerc lucruri noi. Anul acesta am început să fac ore de coregrafie clasică/balet și yoga. Pe lângă toate, Baku e un oraș dinamic. Niciodată nu mă plictisesc aici, fie merg la evenimente culturale sau petreceri tematice, inclusiv petrecerei caritabile. Trebuie să menționez că bucătăria azeră e foarte bogată și diversă. De aia în week-end neapărat merg cu amicii la o cină sau brunch într-un restaurant cu bucate locale.


Ce ţară ai dori să o vizitezi şi de ce anume ea?

Mi-aș dori să plec într-o țară din America Latină, de exemplu, în  Costa Rica sau Colombia. Mi-aș dori un pic de schimbare, un pic de culori și energie! Îmi plac oamenii din America Latină, pentru că atunci când te stabilești undeva cel mai mult conteaza cine îți este alături. Desigur, ocupația contează într-o mare măsură. Îmi doresc să-mi dezvolt cariera în domeniul politicilor publice, în special, în regiunile mai slab dezvoltate.

Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva Personală

allfun

Еще Люди