Тема

Cadouri de Crăciun made in Moldova: originale și accesibile

În ajunul sărbătorilor de iarnă, alegerea cadourilor pentru cei dragi este una dintre cele mai importante, dar şi cele mai dificile misiuni. Ne dorim întotdeauna ceva frumos, util, memorabil şi accesibil. În ultimii ani, meşterii autohtoni creează tot mai multe articole originale, făcute cu dragoste, ce pot fi oferite în calitate de cadouri. Le putem găsi la târgurile care se desfăşoară în capitală sau le putem comanda direct de la meşteri. Astăzi vă facem cunoştinţă cu trei doamne, care creează lucruri originale şi sunt devotate activităţilor lor. Poveştile care stau în spatele acestor mini-afaceri, dar şi preţurile la care putem achiziţiona obiectele handmade, le veţi afla în acest articol.

Articolele tricotate de Alina Calistru

Povestea articolelor tricotate "Ma's Knits" a început iarna trecută. Ideea a venit spontan, nu am avut un plan stabilit. Pot să spun că "Ma's Knits" este e o mini-afacere, combinată cu un hobby. Pentru sărbătorile de iarnă pregătim articole pentru copii, pe care le vom posta pe pagina noastră de Facebook. De obicei, preluăm comenzi personale de la clienţi şi le efectuăm după preferinţele lor.

Obiectele sunt tricotate din fire naturale de calitate înaltă, produse în Norvegia - lână de merinos, alpaca şi mătase naturală. În Moldova nu sunt aceste tipuri de fire, deoarece la noi mai des găsim fire turceşti, de calitate inferioară. Folosesc fire doar de la producătorul din Norvegia.

Articolele cu efect ombre sunt mereu cele mai întrebate. Le-am găsit pe internet, tricotate de doi handknitteri din Rusia. Efectul ombre a devenit o tendinţă vestimentară foarte populară în ultimii ani şi am folosit-o şi în articolele mele. Acestea se tricotează din mai multe fire din puf de nurcă. E foarte interesant să tricotez un articol din două culori şi să văd frumuseţea care se obţine la sfârşit.

Preţurile căciuliţelor şi a snood-urilor încep de la 300 de lei. Articolele cu efect ombre sunt mai scumpe, deoarece se confecţionează mai greu. Un set din căciulă, snood şi mănuşi costă până la 1800 lei. Preţul depinde, în mare măsură, de calitatea şi compoziţia firelor.

Tricotăm şi plapume de diferite dimensiuni. Munca îmi ia aproximativ 3 sau 4 săptămâni. Preţul unei plapume cu dimensiunile 200 x 200 cm începe de la 5000 de lei, în funcţie, de calitatea firelor.

Cutiuţele pictate de Svetlana Bolboceanu

Pictez cutiuţe deja de doi ani. Am început de la picturile pe lemn pentru expoziţii. Am văzut  aceste ladiţe şi mi-a venit ideea să încerc ceva nou. Execut lădiţe pentru bijuterii, ceai, condimente, lădiţe pentru zestre cu ornamente tradiţionale, lădiţe utilizate în calitate de obiecte de decor şi multe altele.

Toate articolele sunt pictate manual. Ladiţele le procur de la Ellebelle, o doamnă din Moldova care le confecţionează, iar vopselele le prepar singură din diferite amestecuri. Preţurile lădiţelor depind de cât de complicată este imaginea şi de mărimea lădiţei. Preţurile lădiţelor încep de la  450 de lei.

Picturile le creez eu, inspirându-mă din grafica cu care particip la diferite expoziţii. Desigur, clientul îmi poate sugera ceea ce şi-ar dori să-i pictez, însă, oricum voi realiza asta într-un stil anume.
Aş recomanda cititorilor să procure ceva ce-i reprezintă. Lădiţele pot avea cele mai diferite întrebuinţări.

Jucăriile confecţionate de Elena Lin

Confecţionez jucării moi pe parcursul a trei ani. Ideea mi-a venit când navigam pe internet şi căutam inspiraţie. Folosesc diferite materiale, printre care şi tricotajul. Sunt umplute cu sintepon şi pot avea diverse arome: vanilie, cafea sau scorţişoară. Le pictez cu ajutorul vopselelor acrilice, deoarece acestea nu se spală.

Obişnuiesc să scriu şi mesaje hazlii pe ele. Jucăriile cu astfel de inscripţii sunt cele mai întrebate. Cele mai populare sunt mesajele despre prietenie şi dragoste, printre care: "Zâmbeşte, căci cineva te iubeşte!", "Vreau să fiu motivul fericirii tale" sau "Ce? Iarăşi e dimineaţă?". Preţurile jucăriilor încep de la 90 de lei. Acesta poate fi mai mare, în cazul în care clientul solicită să cos ceva suplimentar, cum ar fi o bluziţă, o pălărie sau altceva. De asemenea, confecţionez jucării după modelele diferitor personaje din desene animate sau filme.

Jurnalist: Șargu Nelly
Foto: arhive personale

allfun

Еще Тема