Тема

Sărbătorile de iarnă, văzute cu ochii lui Moș Crăciun

Ce poate fi mai distractiv decât să asculți poeziile copiilor, să dai cadouri și să cânți alături de ei? Privind din această perspectivă, să fii Moș Crăciun este cea mai minunată meserie din lume. O fi așa, dar totul are prețul său. L-am întrebat pe d-nul Leonid Marcan ce înseamnă cu adevărat să fii  "Moșu" și am aflat totul despre această ocupație. Activând deja de mulți ani în domeniul distracțiilor pentru copiii și fiind angajat la o companie de "Moși Crăciuni", dl Leonid consideră că această meserie este doar pentru cei care au un suflet de copil: "Trebuie să te simți copil și să intri în lumea lor, să încerci să vezi totul așa cum văd ei. Altfel, copiii simt că în fața lor nu este Moș Crăciun adevărat."


Când ați decis că Moș Crăciun este personajul care vă reprezintă și doriți să interpretați acest rol an de an?

Aceasta, cu siguranță, nu poate fi numită o profesie. Este ceva care trebuie să îți placă și, din păcate, este de scurtă durată. Am absolvit facultatea de muzică, însă, dintotdeauna mi-a plăcut și teatrul. Intru în pielea lui Moș Crăciun în fiecare iarnă deja de șapte ani încoace, dar nu mă plictisesc. Am început prin a fi invitat la grădinițele din Strășeni.

Mai aveți și altă meserie?

Da. Cât de straniu nu ar suna, dar în timpul anului activez în domeniul construcțiilor. În ajunul sărbătorilor de iarnă îmi iau un concediu de la muncă sau încerc să combin activitățile așa cum pot.


Ce calități trebuie să posede cineva ca să poată evolua în rolul celui mai vestit personaj din lume?

Această ocupație implică foarte multă comunicare cu copiii. Trebuie să te simți copil și să intri în lumea lor, să încerci să vezi totul așa cum văd ei. Altfel, copiii simt că în fața lor nu este un Moș Crăciun adevărat. Prin orice gest sau cuvânt trebuie să faci astfel încât copilul să te accepte. Mulți dintre ei sunt mai retrași, mai închiși în lumea lor. Nu poți să lucrezi doar cu cei îndrăzneți și veseli. Dacă la sfârșitul evenimentului măcar unul dintre ei îmi spune:"Moș Crăciun, eu te iubesc!", înseamnă că am reușit să dau tot ce am mai bun. Secretul comunicării cu copiii? Cu cât sunt mai mici, cu atât mai atent trebuie să te apropii de ei, căci sunt mai timizi. Le spun vreo două cuvinte dulci, o poezie, îi chem la Moșu’ și așa îi ademenesc. Dacă sunt mai mari, le dau ghicitori și întrebări de logică, de exemplu:"Cum coboară vulpița din copac? Cu coada în jos sau cu capul?" Copiii răspund diferit, însă vulpea nu se urcă în copaci. Cu copiii trebuie să fii sincer și atunci și ei se apropie de tine.


Cum decurge seara dvs. de Revelion?

Mi s-a întâmplat să întâlnesc Anul Nou și în mașină, și pe stradă, și la cineva acasă... Scenariul lui Moș Crăciun este un pic mai diferit atunci când vine vorba de comenzi la domiciliu, deoarece îi implică în mod direct și pe părinții copilului. De multe ori părinții sunt mai dornici de concursuri decât copiii. Este frumos să vezi cum maturii evadează  în lumea copilăriei. Desigur, timpul pe care îl petrec în fiecare casă este diferit. De obicei, încep să merg pe la copilași de la ora 16 și până la ora 1, 2 după miezul nopții.


Și familia lui Moș Crăciun petrece sărbătorile fără el?

Cu familia sărbătoresc în ziua de 1 ianuarie. Ei sunt înțelegători și mereu mă așteaptă. Însă în noaptea de Revelion, da, familia mea rămâne fără Moș Crăciun.

Ce este cel mai greu în "a fi Moș Crăciun"?

Cel mai greu este să comunici cu oamenii, care nu prea doresc să o facă, cu oamenii prea serioși. Ei așteaptă să vin cu focuri de artificii și să fiu rupt din poveste. Dar, noi toți suntem oameni. Da, am un costum, dar nu arăt ca personajul din filme. Nu pot să fac minuni. De asemenea, este greu să suporți căldura generată de costum. Dansez în el, mă joc cu copiii și e destul de cald, iar eu am și căciulă, și barbă...
Mai apar probleme și de alt gen. Am avut odată un caz, care m-a pus în încurcătură. Am plecat la o familie, care era destul de asigurată din punct de vedere material. Am ajuns acolo, am început scenariul meu, însă, jucăria pe care mi-au oferit-o părinții să o dau copilului nu era ceea ce a așteptat acesta. Fetița s-a supărat foarte tare și nu a vrut să ia nici cadoul, nici să stea de vorbă cu Moșul.


Din experiența dumneavoastră, până la ce vârstă mai cred astăzi copiii în Moș Crăciun?

Ei cred în Moș Crăciun până la vârsta de 6 sau 7 ani. După asta, ei se bucură de personajul "Moș Crăciun", știind că acesta este un bărbat îmbrăcat astfel pentru a juca un rol. Ei te primesc ca pe un moderator, se bucură de distracții, concursuri și cadouri, dar își dau seama că aceasta este o poveste. Eu cred că și părinții suferă, pentru că ei sunt cei care se gândesc la cadou, îl cumpără, iar faima și mulțumirile îi revin Moșului.

O urare din partea lui Moș Crăciun?

Vă urez la toți mulți ani,
Să n-aveți nicicând dușmani,
Viață lungă, bani în pungă
Pe tot anul să v-ajungă,
Mese pline de bucate,
Multă, multă sănătate
Și să fie pace-n țară.
La anul ne vedem iară!

Jurnalist: Șargu Nelly
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Тема