Люди

Ronin Terente: De ce mai crede în Moș Crăciun

A fost de departe cel mai ascultător copil. Chiar și așa, Ronin povestește că îl aștepta nerăbdător pe Moșul, pe cel adevărat. În subconștientul lui are și acum dorințe pe care, potrivit lui, doar Moș Crăciun le poate îndeplini: să aducă iarna cu troiene înapoi, dar și bunătatea oamenilor de cândva.

Iarna venea odată cu zăpada

Încălzirea globală ne-a dat peste cap sărbătorile de iarnă.  În copilăria mea nu existau 11-16 grade cu plus, în luna decembrie-ianuarie. Primele ierni fierbinți le-am prins abia pe la 17-18 ani. Am copilărit pe vremea iernilor când erau troiene cât gardul, iar tatăl meu, pentru a mă ajuta să ies la drum, trebuia să facă cărări printre troiene.

Pentru mine, sărbătorile de iarnă se asociază cu zăpada și vacanța de iarnă, pe care o petreceam la maxim, afară cu prietenii. Nu știam ce înseamnă să stai conectat cu ochii ore în șir la un monitor sau la un ecran de telefon mobil. Pentru noi, fericirea însemna să ne jucăm afară, în zăpadă.

Săniuș și mâini înghețate bocnă

Ieșeam afară și făceam bordeie sub troiene. Tot timpul din vacanța de iarnă, chiar și după ore, îl petreceam afară, la săniuș. Nu îmi imaginez ce fel de amintiri vor avea copiii din generațiile tinere, care petrec tot timpul în fața calculatorului.
Urcam câte 10 copii pe o sanie uriașă și ne avântam pe pârtiile alunecoase. Adaptam diverse obiecte mari care să alunece și urcam mulți copii peste sania improvizată. Nu era o zi să mă întorc acasă nevătămat. Veneam acasă înghețat de frig, zgâriat, roș pe față, dar întotdeauna eram fericit.

Crăciunul s-a transformat într-o campanie de marketing

Acum, Crăciunul se asociază cu diferite campanii de marketing, care ne îndeamnă să fim mai buni la suflet. Peste tot, oamenii sunt îndemnați să doneze bani și lucruri pentru cei mai nefericiți ca noi. Peste tot, la televizor, se promovează bunătatea. Oamenii sunt îndemnați să ierte și să zâmbească mai mult. De fapt, noi rămânem la fel, doar lucrurile și evenimentele din jur ne îndeamnă să ne schimbăm. Iar după sărbători, această magie dispare. Prea repede.

Sărbătorile de iarnă însemnau bani de buzunar

Așteptam sărbătorile de iarnă, mai ales, pentru că atunci aveam posibilitatea să câștig banii mei. De mic copil am început să umblu cu uratul, iar în adolescență, pe la 16-17 ani, când îmi era dragă de anumite fete, am renunțat la aceast obicei. Îmi era rușine. 

Din banii câștigați îmi cumpăram ciocolate. Multe. Făceam bani de buzunar, în plus, îmi vizitam rudele. Atunci am rămas dezamăgit. Am constatat că cu cât oamenii sunt mai bogați și locuiesc într-o casă spațioasă și scumpă, cu atât există probabilitatea că sunt mai zgîrciți. Iar cu cât sunt mai săraci, oamenii ofereau urătorilor mai mulți bani. Oamenii săraci dădeau 5-10 lei, iar oamenii bogați - 2-3 bomboane sau cîinii peste tine.

Eu cred că Moș Crăciun există în fiecare dintre noi

Recunosc, că pentru mine a fost o mare dezamăgire să aflu că nu există Moș Crăciun. S-a întâmplat la grădiniță, adică, magia nu a durat mult timp. Chiar și așa, am tins să cred că undeva există Moșul adevărat, cel așteptat de copii în fiecare an. Apoi, am înțeles că fiecare dintre noi poate deveni Moșul cuiva.

E bine să fii cuminte de sărbători, dar cele mai memorabile momente sunt cele trăite la maxim. Prefer să trăiesc momentele la maxim, să las toate problemele baltă și să trăiesc acum. Sărbători fericite și să aveți parte de o iarnă magică!

Jurnalist: Maria Eșanu
Poze: arhivă personală

allfun

Еще Люди