Люди

Maria Burevschi, despre transformarea unei pasiuni în profesie

Au trecut timpurile când se considera că arta nu poate fi transformată într-o profesie adevărată. Maria Burevschi este o tânără din Moldova, originară din oraşul Căuşeni, care a descoperit pentru sine domeniul arhitecturii prin pictură. Maria studiază în prezent la Universitatea de arhitectură şi urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi consideră că talentul ei artistic şi cunoştinţele obţinute la şcoala de arte se îmbină perfect cu schiţele şi proiectele pe care le realizează la facultatea de arhitectură de interior. Fiind atrasă de tot ce înseamnă artă, protagonista acestui interviu a găsit multe puncte comune între tablourile pictate în ulei şi machetul unul design. Vă invităm să aflaţi mai multe despre succesele artistice ale acestei tinere, dar şi despre studiile în Bucureşti.  

Când ai descoperit că pictura este pasiunea ta?

Am descoperit pasiunea mea pentru pictură destul de devreme. În copilărie îmi plăcea mult să desenez. Am fost mereu încurajată de părinţi şi profesori, fapt ce m-a ajutat să nu renunţ niciodată la această pasiune, ci dimpotrivă s-o dezvolt prin multă muncă. Cursurile pe care le-am urmat la şcoala de arte din oraşul Căuşeni şi, mai ales, minunata mea profesoara de pictură, doamna Ecaterina, m-au ajutat mult în acest sens.

Care a fost cea mai complicată lucrare pe care ai realizat-o vreodată?

Pentru mine nu există termenul „complicat”, atunci când mă refer la o lucrare. Există lucrări cărora le acord mai mult timp sau, dimpotrivă, tind să le realizez în timp cât mai scurt. Există lucrări care necesită mai mult studiu sau mai multă dedicaţie. De obicei, mă simt nesigură în faţa unei noi tehnici, dar această frică dispare atunci când există dorinţa de a învăţa.


Ce îţi place cel mai  mult să desenezi şi care este tehnica preferată?

Când eram în liceu îmi placea mult să fac portrete. E absolut fascinant să studiezi trăsăturile feţei unui om şi să-l decoperi prin ele. Atunci aveam mai mult timp liber şi acordam fiecărei lucrări zile bune de muncă. Desenam, de cele mai multe ori, portrete la comanda, realizate atât în creion, cât şi în ulei. Odată cu începerea facultăţii s-au schimbat radical temele de desen, iar tehnicile de lucru am început să le aleg în dependenţă de starea mea sufletească, de timpul pe care sunt dispusă să-l acord, de ceea ce vreau să reprezint şi să pun în valoare.

Ce apreciezi, în primul rând, atunci când vezi o lucrare?

Cel mai mult într-o lucrare apreciez emoţia pe care o transmite. Sunt lucrări la care mă pot uita ore în şir, în faţa cărora pot să visez cu ochii deschişi, lucrări care mă inspiră, mă copleşesc, mă calmează şi mă răvăşesc, în acelaşi timp.

Povesteşte-ne despre experienţa concursului republican. Cu ce lucrare te-ai prezentat la concurs şi cum ai făcut faţă acestei provocări?

Din copilărie am participat la diferite concursuri de desen. Într-adevăr, unul dintre cele mai importante a fost Olimpiada tehnică naţională pentru liceeni, organizată de Universitatea Tehnică din Moldova. Premianţilor li se ofereau locuri bugetare sau anumite privilegii la admitere. Era vorba despre realizarea unui desen tehnic, care implica mai multe criterii, fapt care îmi era deja familiar datorită şcolii de arte. A fost o adevărată provocare pentru mine, care mi-a adus locul 2 la nivel republican, experienţă, curaj şi multă încredere în forţele proprii.

Pictura a influenţat alegerea ta de a studia la facultatea de arhitectură?

Dorinţa mea de a avea o profesie tangentă cu arta şi studierea amănunţită a pieţii muncii m-au determinat să aleg arhitectura de interior, care este un domeniu foarte complex. Proiectarea caselor, a obiectelor de mobilier, sculpturilor şi tot ce realizez în cadrul facultăţii îmi alimentează plăcerea de a crea.

Crezi că arhitectura poate fi alegerea profesională a tinerilor pasionaţi de pictură?

Abilitatea de a transpune pe foaie tot ce ai în minte este, într-adevăr, un avantaj mare în arhitectură. Depinde mult de alegerea domeniului în care acest tânăr doreşte să studieze. E o alegere foarte importantă, strict individuală, care trebuie tratată din mai multe aspecte şi cu multă atenţie.

Cât de mult te ajută în realizarea proiectelor de arhitectură studiile pe care le ai în pictură?

Abilităţile şi cunoştinţele mele în domeniul picturii mă ajută mult în realizarea proiectelor de arhitectură de interior. Pe lângă acestea e nevoie de mult studiu, creativitate, originalitate, corectitudine şi disciplină.

Mai reuşeşti să desenezi ceva pentru tine?

Acum nu mai am atât de mult timp ca să pictez ceva pentru mine, deoarece studiez mult. Realizez desene tehnice, schiţe conceptuale, perspective de interior şi reuşesc prin astea toate să fiu, într-o oarecare măsură, aproape de artă.

Ce simţi atunci când ai în faţă foaia albă?

Realizarea fiecărei lucrări găzduieşte un sentiment aparte. Mereu  mă aşez în faţa unei foi albe cu o nouă stare, pe care vreau mai mult sau mai puţin să o transpun în desen. E mereu o alegere, mereu o căutare, o răscolire.

Un sfat pentru tinerii care caută cum să-şi gestioneze talentul artistic?

De obicei, oamenii care sunt pasionaţi de artă nu-şi imaginează viaţa fără ea. Există o mulţime de domenii care implică arta, care convieţuiesc cu arta, care creează artă. E foarte important să alegi domeniul care te pasionează, care te inspiră şi îţi oferă neîncetat şansa de a-ţi dezvolta talentele şi abilităţile.

Jurnalist: Șargu Nelly
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Люди