Columns

Cunoaşterea ne deschide noi orizonturi

Viaţa este o enciclopedie în continuă tipărire. Zi de zi, în filele acesteia se înscriu miliarde de evenimente, mai mult sau mai puţin importante, pe care omenirea le trăieşte. De multe ori, dacă nu suntem la curent cu ceea ce se petrece în jurul nostru, riscăm să rămânem nişte persoane deizinformate la superlativ.  Pentru a nu deveni pacienţii acestui sindrom - dezinformare acută şi lene patologică de cărţi, trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare, interes şi dragoste pentru cunoaştere.

Din toate timpurile, cărţile au fost acele izvoare nesecate de cunoştinţe, de sfaturi, de înţelepciune care au ghidat prin viaţă lumea ce le-a citit. Încă din vremurile antice , marii gînditori au pus mare preţ pe carte, pe studii şi pe setea de cunoaştere. Mulţi din ei au ajuns la statutul de filosofi sau gânditori după ce au fost buni prieteni cu învăţătura. Spre exemplu, marele Pericle, discipolul lui Zenon, apoi al lui Anaxagoras, a căpătat o educaţie strălucită studiind muzica, versificaţia şi filosofia. Datorită calităţilor sale oratorice şi studiilor, a adus democraţia ateniană la apogeul înfloririi. Pe acelaşi principii, adică al studiului, au mers toate personalităţile  marcante ale istoriei, pe care dacă le-am enumera, am avea nevoie, cu siguranţă, de trei vieţi!

De multe ori când eram liceeană, aveam diverse dispute cu mama mea,  despre faptul că eu, studiind într-o clasă cu profil  umanist, trebuie să învăţ materii precum chimia, biologia, fizica, geometria. Mama îmi explica: "Niciodată nu ştii ce surprize îţi oferă viaţa. Cu siguranţă te vei ciocni de nişte momente în care vei fi nevoită să aplici şi cunoştinţele din aceste domenii." Și a  avut dreptate. În clasa a XI-a am obţinut premiul I la concursul republican de biologie "SOL LUCET OMNIBUS", unde am avut cu un punct mai mult decît premianta locului II.

Atunci când deţii informaţia, deţii puterea. Atunci cînd descoperi o carte bună, vrei nu vrei devii "prizonierul" ei şi începi să îi cunoşti tainele.

Uneori nu sesizăm că avem o comoară care nu are preţ la nici o casă de  licitaţie din lume: cunoştinţele noastre, cultura noastră generală, acestea sunt nestematele cele mai preţioase din toate timpurile. Prin învăţătură sufletul tău, mintea ta devin un seif plin de comori. Descoperi orizonturi neatinse încă de ochii tăi, dar, după ce începi să studiezi, ai puterea de a vedea ce se petrece şi după zările necunoscutului.

Când studiezi o materie, o disciplină, începi să îi descifrezi căile sinuoase şi  necunoscute, ca în final, să le transformi în cele mai netede cărări pe care poţi păşi  fără frică.

Nimeni nu îţi poate fura ceea ce ştii. Nimeni nu îţi poate fura cunoştinţele pe care le  deţii în mintea ta. Cu cât mai mult înveţi, cercetezi, cauţi soluţii, cu atît mai mult progresezi spiritual, iar necunoscutul nu mai este o barieră în calea ta.

Atunci când mă încăpăţânam să citesc, mama îmi spunea că voi pierde la greu în viaţă. Aceasta se întâmpla pe la vârsta de 16 ani. Cartea pe care mi-o recomanda insistent era a Charlotei Brontte "Janie Eir". Am întrebat-o  de ce anume această operă să o citesc. Ea mi-a răspuns: "Ca să vezi cum se comportă alţi adolescenţi de vârsta ta. Să înveţi din  experienţa acestei domnişoare  (eroina  centrală) de modul cum acţionează  în diverse situaţii". Trebuie să reconosc, domnişoara din roman era mult mai matură decât mine, chiar dacă aveam aceeaşi vârstă. L-am citit şi îl recomand nu doar adolescenţilor, ci şi oamenilor maturi.

Revenind la titlul eseului, ţin să accentuez, prin faptul că deţinem o serie de informaţii din diverse domenii, ne aflăm cu un cap mai sus decât alţii, asta în limitele modestiei, de sigur. De multe ori vroiam să o iau la sănătoasa când, cineva mă întreba de un roman, carte, interpret, film etc. iar  eu nu ştiam.

Învăţătura nu a dăunat sănătăţii nimănui. Respect dependeţa de cărţi, de cultură şi de tendinţa de perfecţionare.

Mereu am fost de părerea că se poate mai bine, asta fără ca să par o perfecţionistă în devenire.

Niciodată nu trebuie să punem punct studiului. Omul cât trăieşte, învaţă. Studiile nu au limită de vârstă, aşa că, exploraţi lumea cunoaşterii şi nu vă veţi sătura de frumuseţile care vi le oferă aceasta.

Еще Columns