Columns

Poor, but sexy

Poor, but sexy

***

Când mă gândeam la Germania, îmi imaginam cârnăciori, bere și sobrietate (și porno, dar despre asta cu altă ocazie). Toate-s prostii. În afară de bere. Am stat o săptămână la Berlin și n-am dat de mâncare tradițională. Ce-i drept, nu am căutat-o cu mare ardoare, dar oricum, conform prejudecăților, trebuia să dau cu nasul în vreun pub măcar de câteva ori, fapt care nu prea s-a întâmplat. În schimb, poftele nemțești îs cucerite de șaurma. Chiar în fața hostelului meu era una dintre cele mai populare gherete, numită The Real Mustafa's Gemüse Kebap, care are pe FB peste 16 mii de Like-uri (aproape cât Allfun-ul!). Acolo era un rând de 15 m în fiecare seară, chiar dacă aveau prețuri above average. Când a apărut curiozitatea de a gusta această minune a meleagului turcesc, o colegă m-a sfătuit să mă gândesc de două ori înainte să o fac. Prietena ei, după ce a mâncat așa o gustare, a prins o alergie. Când s-a dus la medic, s-a depistat că în mâncare a fost spermă a 5 bărbați. Nu știu pe cât de adevărate sunt cele spuse, dar kebab așa și n-am gustat. Dacă mâncați în timp ce citiți asta, poftă bună.

Nemții nu-s atât de serioși precum par. Chiar și regulile de circulație o confirmă. Poți traversa strada unde vrei (și chiar la roșu, dar nu spuneți nimănui), poți sări în fața unui automobil, că oricum nimeni nu te va claxona să-ți amintească de unde ai ieșit. Pentru parcare neregulamentară plătești 10 euro, așa că uneori ți-i mai mare lenea să pui mașina unde trebuie decât să dai așa o sumă simbolică. Dacă mărești viteza, nu înseamnă că rămâi fără permis, dar dacă spui că nu a fost holocaust, poți ajunge în închisoare. Au ei priorități tare specifice în legătură cu conceptul crimei.

Orice ar spune lumea, metroul german e cam complicat, până nu-l deprinzi. Dacă vrei un curs rapid de înțelegere a U-bahn-urilor și a S-bahn-urilor și nu ești fricos din fire, trebuie să te pierzi în oraș. De dorit, noaptea. Așa a ieșit la mine. De înțeles cum merg trenurile am înțeles, dar tot un polițist m-a dus acasă. După asta m-a rugat să nu zic la nimeni, fiindcă e interzis. Ca să mai laud un pic poliția locală, vă mai povestesc o istorie. Colega mea și-a pierdut press-card-ul în timpul demonstrațiilor. Poliția a sunat redacția ei în Ucraina, a anunțat despre pierdere și a lăsat un număr de contact pentru ca ea să-l poată lua. Ni s-a spus că ambele cazuri sunt mai mult excepții, decât reguli, dar pentru noi a însemnat mult.

Poor, but sexy. Așa a fost caracterizat Berlinul de primarul său, pe bună dreptate. Orașul e dominat de un spirit rebel și tânăr. Chiar și bătrânii sunt tineri și-și vopsesc părul în roz. E greu de explicat în verbe și substantive caracterul acestui loc. În el te simți la fel de liber ca și atunci când umbli prin casă singur, gol și după duș. Ești nou în fiecare zi. Cred că Berlinul e cel mai bun loc pentru "a-ți pierde" tinerețea.

Alte detalii interesante despre Berlin:

Apa de robinet e mai curată decât aia care se vinde în magazine; sunt very fuckable guys și really sexy girls; dacă vezi pe un perete o "sculptură" uriașă ce amintește un penis, cel mai probabil că chiar e un penis; sunt 3800 demonstrații pe an, deci circa 10 pe zi; duminica nu lucrează aproape nimic; punks are not dead; poți întreba în rusă și primi un răspuns în rusă; sunt puțini berlinezi, mai mult imigranți; se spune că fetele bune ajung în rai, iar cele rele – în Berlin.

Disclaimer:

Toate cele scrise sunt bazate pe experiența proprie (subiectivă, din câte se știe) și pe cele 5 simțuri, câteodată distorsionate de alcool și nesomn. Dacă ați văzut Berlinul din alt punct de vedere, vă felicit.

P. S. Fotografii n-am făcut. Din principiu.

Еще Columns