Columns

Ce s-a întâmplat cu Barca

Ce s-a întâmplat cu Barca

UEFA CHAMPIONS LEAGUE

După cum se știe săptamâna trecută marele puteri ale fotbalului iberic au nimerit sub bombardamentul nemțesc în prima manșă din semifinalele Ligii Campionilor UEFA.
S-a discutat și scris foarte multe pe seama acestor fapte, de la comentarii și analize serioase la ironizări și glume de prost gust la adresa  Barcei și Realului.
După câteva zile mi s-au conturat câteva gânduri mai importante referitor la cele întâmplate.

Bayern Munchen vs FC Barcelona 4-0
Motivația în fotbal are o importanță enormă. Mă refer nu la o mobilizare la un singur meci, dar la ceva mai global. Toate prin ce a trecut Bayern Munchen în ultimii ani i-a făcut să progreseze permanent. Eșecurile din campionatul intern, precum cele două finale pierdute de Champions League cu siguranță i-au acutizat setea de performanță. Având probabil cel mai calificat management din fotbalul contemporan, întotdeauna s-au luat cele mai corecte decizii și rezultatele nu s-au lăsat așteptate. La moment putem vorbi de o mașină germană aproape perfectă.

Chiar dacă scorul a luat amploare datorită unor greseli de arbitraj, oricum Bayern a lăsat senzația unui mecanism ideal, unde toate componentele sunt bine integrate și își îndeplinesc funcțiile excelent.

La rîndul său FC Barcelona a făcut un meci foarte slab și sub presiunea bavareza au ieșit la suprafață toate problemele sezonului. De asemenea, cu siguranță putem vorbi de un final de ciclu. Începând din acest sezon Barca nu mai este cea mai puternică echipa din lume, ci una din cele trei patru echipe care vor avea șanse relativ egale la câștigarea trofeelor majore. Chiar dacă se va întâmpla un come-back miraculos pe Camp Nou, oricum Barcelona nu mai este echipa din ultimii patru cinci ani care nu putea fi învinsă prin joc, ci doar întâmplător cu mare noroc. Dacă pe timpul lui PEP echipa juca fotbal și primea o plăcere de la acest proces, în acest sezon echipa parcă se chinuie pe teren și jocul echipei arată foarte palid. Iarăși revenim la motivație și la rolul ei. Probabil e foarte greu să te impui la un efort zi de zi, în condițiile când ai câștigat fărp drept de apel toate trofeele posibile la nivel de club, mulți dintre jucători câștigind totul și la nivel de echipă națională.

În principiu tocmai acest lucru întotdeauna il sublinia Guardiola, tot timpul dădea de înțeles că nu se va reține mult la club, deoarece echipele în opinia lui se dezvoltă ciclic, iar oamenii obosesc unii de alții și e nevoie de schimbare. Mai ales că el a văzut toate aceste lucruri și jucător fiind, sub ochii lui a luat sfârșit Dreamteam-ul lui Cruyff.

Iar cu FC Barcelona nu se va întâmpla nimic catastrofal, ea oricum va fi în lista scurtă a echipelor care pornesc cu prima șansă la titluri, doar ca nu va începe categoric cu prima șansă, dar va porni cu șanse egale cu cele ale lui Real Madrid, Bayern Munchen și Manchester United. Probabil în această “lume bună” vor încercă să pătrunda și PSJ, Man City, Chelsea și Juve.

Borussia Dortmund vs Real Madrid 4-1

Dacă în cazul primului duel într-un fel oarecare am putut găsi explicții, sinceră să fiu cu greu o fac în cazul eșecului Madridului la Dortmund. Toți factorii ne sugerau că Realul care e îmbolnăvit de idea obținerii celei de-a zecea Cupa a Campionilor, va aborda acest duel foarte serios și nu va da nici o șansă Borussiei, mai ales că s-au mai întâlnit în acest sezon în toamnă și au avut posibilitate să facă cunoștință mai în de-aproape cu punctele tari și slabe ale Dortmundului.

Nu avem dubii că Mourinho a pregătit meciul cum se cuvine, dar “gașca nebună” a lui Klopp a uimit toată lumea din nou. De la acele dueluri frustrante din “El Clasico” de acum doi ani nu am mai văzut jucatorii Madridului atât de neputinciosi.

Daca pe Allianz Arena s-a inundat la centru terenul și Bayern și-a folosit corect superioritatea la capitolul atletism și faze fixe, atunci pe Westfalenstadion am asistat la o adevărată demonstrație de fotbal modern, o lecție de fotbal “total”, un fotbal de care își doresc suporterii madridiști de la echipa sa favorită. Păcat că ceea ce vedem acum nu va mai dura mult timp la Dortmund, clubul fiind nevoit să se despartă de cei mai buni jucători ai săi și pierderile lui Goetze și Lewandowski se vor resimți imediat. Borussia încă nu este și nu va fi în viitorul apropiat în stare să concureze cu marile corporații la capitolul financiar.

Una peste alta, Madridul oricum are șanse reale de a trece în finală. A demosntrat în ultimele sezoane ca e în stare oricui să inscrie trei și mai multe goluri dacă îi merge jocul. Probabil vor încerca să pună presiune nebună din primele secunde în speranța că jucătorii germani vor ceda.
Barcelona la rândul ei are o misiune aproape imposibilă, chiar dacă Catalunya trăiește zilele acestea cu  idea unei “remuntade”.

Dar dacă nu se vor întâmpla minuni, totul merge spre o finală între două echipe germane, lucru care înca nu s-a întâmplat până acum. Și cine nu ar ridica trofeul deasupra capului, o va face absolut meritat. Bundesliga și fotbalul german în genere a progresat mult în ultimii ani și ar merita pe deplin un trofeu major European.

P.S. Pronosticuri: FC Barcelona – Bayern Munchen 3-1, Real Madrid – Borussia Dortmund 3-0


Еще Columns