Columns

Avort

Avort

Vreau să vă povestesc o istorie care sunt sigur că se repetă zilnic în mai toate spitalele din ţară.

Venise odată o tânără la un medic ginecolog, fiind însărcinată în luna a treia. S-a aşezat foarte sfioasă, s-a prezentat, apoi a continuat:

- Domnule doctor, am mai născut anul trecut un copil, care este perfect sănătos, dar simt că încă nu m-am refăcut complet după naştere şi din acest considerent aş dori să întrerup sarcina curentă.

- Aveţi probleme de sănătate care nu vă permit să  naşteţi?, a întrebat medicul îngrijorat.

- Nu, nu, s-a grăbit ea sfioasă, doar că noi cu soţul am dori să mai şi călătorim puţin, nu mi-aş dori ca copiii să fie la o diferenţă de vârstă atât de mică. Plus, cum v-am mai spus, nu mă simt eu acum în putere să am grijă de doi copii. Cu siguranţă ne-am dori cu soţul să mai avem copii, dar poate peste ceva timp, când ne mai punem pe picioare.

- Dar sunteţi în săptămâna a opta de sarcină şi întreruperea ei acum este o procedură destul de complicată şi cu risc sporit atât pentru sănătatea dumneavoastră, cât şi pentru ulterioara posibilitate să mai concepeţi un copil, dacă veţi dori.

- Da, ştiu, dar am auzit că tehnologiile moderne permit efectuarea avortului cu riscuri minime pentru sănătatea femeii.

Vocea ei căpătase o nuanţă de siguranţă după ce s-a pronunţat atât de categoric pe o temă deşteaptă. Doctorul a ascultat opinia "ştiinţifică" a tinerei, a privit-o cu înţelegere şi compasiune şi a continuat:

- Păi, stimată doamnă, am în acest caz o soluţie şi mai bună pentru dumneavoastră. Dacă tot nu sunteţi în stare să aveţi grijă de doi copii în acest moment, ce-ar fi să mergeţi acasă şi să-l omorâţi pe copilul deja născut? Asta v-ar scuti de o procedură riscantă şi veţi putea avea şi alţi copii în viitor.

Tânăra îl privea îngrozită pe medic:

- Ce tot spuneţi? Este o crimă să omori un copil!!! Cum vă permiteţi să faceţi asemenea propuneri?!

- Păi, îmi cer scuze, dar din solicitarea dumneavoastră iniţială am înţeles că sunteţi dispusă şi moral pregătită pentru un asemenea pas. Era de datoria mea să vă propun varianta cu risc minim pentru sănătatea dumneavoastră.

Tânăra s-a îngândurat, a plecat ochii ruşinată, s-a sculat şi a plecat... la alt doctor.

Pe vremurile când eram eu student la medicină, un profesor extrem de inteligent ne învăţa că atunci când colectăm de la pacient datele pentru fişa standard de internare: privind viaţa, fonul genetic, bolile şi operaţiile suferite, sensibilitatea la medicamente şi multe altele, atunci când ajungem la întrebări mai delicate, să nu-i privim în ochi şi să nu schimbăm tonul de adresare. Asta deoarece multi pacienţi, din diverse considerente, tind să mai "omită" câte un detaliu, considerând că nu are mare importanţă.

Am preluat această experienţă şi în viaţa curentă şi vreau să vă spun că, uneori, în momente de intimitate maximă, când eşti în stare să dezvălui orice partenerului pe care-l cunoşti de câteva zile, când ea dormitează cu capul pe pieptul tău, îmi plăcea să pun anume aşa gen de întrebări indiscrete. Şi vreau să vă spun că cam 60% dintre fetele cu care am fost până la 25 de ani, avortaseră deja minimum odată. Nu era vorba de nişte petrecăreţe care nu ştiu ce e cu viaţa lor şi nici nu era vorba de fete din familii social vulnerabile, doar că lipsa de experienţă în adolescenţă, frica de părinţi şi colegi şi, în special, nesiguranţa în faţa unei experienţe absolut necunoscute le fac să se hotărască la un asemenea pas.

Nu mă înţelegeţi greşit – nu sunt categoric împotriva avortului. Mai mult decât atât, uneori este o procedură chiar şi indicată, în special când e vorba de risc sporit pentru sănătatea femeii. Doar că majoritatea avorturilor sunt făcute anume din considerente sociale.

Părinţii au aici un rol extrem de important în educaţia sexuală a copiilor. Şi am observat că majoritatea părinţilor, chiar dacă fata este pregătită fizic de naştere, dar nemăritată, încep a panica mai mult de la frica "ce va spune lumea?!" decât de la ideea de a mai avea un copil în familie.

De aceea, dragi tineri, înainte de a începe careva "mişcări" şi în afara Facebook-ului, mai citiţi şi o cărţulie despre contracepţie sau consultaţi un specialist. Să nu vă fie P.().H.U.!

Еще Columns