Columns

"Vini Puh"-ul de azi

De câte ori mi-am auzit părinţii şi buneii plângându-se de conţinutul desenelor animate privite de cei mici şi de câte ori am rămas perplexă de ingeniozitatea celor ce creează personaje din ce în ce mai hidoase şi creaturi cu multe membre şi capuri. Iar dacă ai impune un copil al secolului al XXI-lea să privească desenele animate pe care le priveam noi sau părinţii noştri, simplismul lor probabil le-ar răni ochiul sau i-ar plictisi de moarte.

Îmi plac mult desenele animate, mai ales cele de la DreamWorks, însă pentru mine ar fi o adevărată tortură să privesc o zi întreagă desenele animate de la posturi ca Cartoon Network sau Jetix. Conflictul dintre copil şi părinte persistă în fiecare familie, când cel din urmă îi vâră pe gât "Nu pagadi", "Vini puh" şi tot felul de creaţii sovietice, fiind respinse în schimbul filmuleţelor cu eroi cu puteri supranaturale ce distrug tot ce se mişcă. Pentru copii devin interesante desenele animate unde e mai multă bătaie decât cuvinte, chiar dacă înainte copiii erau cuceriţi prin lipsa de complexitate a desenelor animate, ceea ce nu pot spune la etapa actuală când copii sunt tentaţi să privească cât mai multă violenţă şi să o urmeze necondiţionat.

Pe de altă parte însă, există şi posturi datorită cărora vocabularul fratelui meu nu conţine doar jargoane auzite prin ogradă, ci şi o mulţime de noţiuni pe care la vârsta lui nu le cunoşteam. "Reciclare", "pesticide", "cerebel", "dramatizare", "a abandona", "calorie", "calomnie", "mobilizat" şi, mai mult, mai ştie şi sensul acestora. Tot felul de expresii care mă dau gata şi tot felul de gesturi şi fapte le preia de la acele desene animate. La vârsta când abia reuşea să-şi lege şireturile, vorbea o română perfectă datorită MiniMax-ului şi n-a durat mult până şi-a cunoscut viitorii prieteni de prin ogradă.

Desenele nu mai vor să-i înveţe ceva pe copii, ci, în loc, vor să le ofere o experienţă, experienţă atât de incredibilă, încât trebuie să continue şi după ce se termină serialul. E gravă situaţia la acest capitol. Nu ştiu cine şi cum trebuie să se apuce de capul acestei probleme, dar, dacă nu urmează nicio revendicare, să nu ne mirăm de dereglarea psihică a copiilor încă de la o vârstă fragedă.

Еще Columns