Columns

Legături speciale

Legături speciale

Aţi atras probabil şi voi atenţia că, din multitudinea de oameni cu care comunicaţi, există o persoană sau câteva cu care vă înţelegeţi într-un mod deosebit, de parcă v-ar citi gândurile. Vă lămuresc imediat despre ce e vorba.

Mama, când eram mai mic, îmi dădea frecvent diferite sarcini:

- Ia coboară repede până în beci şi adu-mi sticla aceea cu... de pe raftul acela!

Exact aşa spunea: "sticla ceea cu... de pe raftul acela". S-ar părea că e o ecuaţie cu sute de necunoscute, luând în consideraţie sutele de sticle şi borcane care erau pe multitudinea de rafturi. Însă mereu îi aduceam exact sticla de care avea nevoie şi constatam zâmbind:

- Uite mamă, sticla aceea!

Mama mă privea iniţial cu un semn de întrebare de ce zâmbesc, apoi îşi dădea seama de formularea iniţială a solicitării şi pufneam ambii în râs, constatând că nimeni nu o mai înţelege aşa.

S-ar părea că într-adevăr este ceva miraculos această comunicare nonverbală, însă, de fapt, nu este nimic ieşit din comun. Sora mea de tânără era plecată de acasă la studii, din acest considerent eu mereu am fost ajutorul mamei cu treburile casnice şi, ştiind ce vrea mama să gătească, îmi este foarte uşor să ghicesc care anume este ingredientul solicitat. Şi chiar am observat că sora mea nu a avut niciodată un astfel de grad de comunicare cu părinţii.

Mergeam zilele acestea cu o prietenă prin Bucureşti şi, la un moment dat, ne-a atras atenţia o clădire veche, cu arhitectură gotică cu elemente de baroc, care era sediul Oxford School. Prietena a exclamat cu entuziasm:

- Wow, cât e de frumoasă clădirea această şi cât de bine se potrivesc toate elementele arhitecturale. De parcă ar fi o imagine desprinsă din...
- Din Harry Potter, am continuat eu sigur.
- Da!!! Exact asta am vrut să spun! De unde ai ştiut?! Totuşi e adevărată chestia aceasta cu comunicarea la nivel de subconştient.
- Nu e vorba de asta, era un lucru absolut previzibil că anume la asta te-ai gândit.

Şi-ntr-adevăr, am ajuns la concluzia că oamenii cu o cultură şi o educaţie similară, procesând o anumită informaţie, generează aceleaşi concluzii. Sau, dacă petreci foarte mult timp alături de cineva, vă surprindeţi frecvent că comunicaţi practic nonverbal: toată noaptea vă sărutaţi şi nu doar, iar dimineaţa exclamaţi ambii într-un glas: - Avem nevoie de un pat nou!!!

Cunosc o sumedenie de cupluri care se plâng că nu se înţeleg şi asta cu toate că au o educaţie şi o cultură generală practic similară. Totul se rezumă la lipsa de comunicare – nu ai cum să înţelegi pe cineva cu care nu comunici: nu-i cunoşti aspiraţiile, problemele, visurile, anumite viziuni asupra lumii sau asupra cărţii citite ieri etc.

Dar am scris acest articol din alt considerent. Sunt de ceva vreme plecat de acasă şi, dacă cu prietenii apropiaţi şi cu părinţii mă străduiesc să schimb câteva vorbe cât mai frecvent, păi cu Moldova, Patria mea, am pierdut mult din comunicare. Nu mai comunic cu parcul de lângă casă, nu mai comunic cu vântul de dimineaţă, nu mai comunic cu razele care se strecurau în zori prin geam, nu mai comunic cu tot ce face ţara aceea să fie unică şi simt că mă înstrăinez. Nu mai găsesc justificare anumitor fenomene care se întâmplă acolo şi nu pot accepta necondiţionat o relaţie cu ea.

Abia aştept să revin acasă şi să port o lungă conversaţie.

Еще Columns