Columns

Profit de tine şi de voi

Îmi amintesc timpul când mergeam la grădiniţă şi, dacă aveai jucării mai multe sau dacă părinţii îţi dădeau dulciuri cu tine, momentan toată grupa de copii îţi deveneau prieteni şi care mai de care dorea să-ţi demonstreze loialitatea şi fidelitatea sa. Ce să mai spun că şi în acest moment asist la aceeaşi scenă, doar că preţul minim al jucăriei ar trebui să fie de zeci de mii de euro şi de dorit pe patru roţi, iar kilogramul de

Berberis cu care hrăneai toată grădiniţa să fie înlocuit cu sushi şi de dorit într-o cafenea cât mai sofisticată.

Avem cu toţii câte un cunoscut care are mulţi prieteni şi "fraţi", care îi promit susţinerea indiferent ce s-ar întâmpla. E evident că acest cunoscut e unul înstărit, care-şi permite luxul de a umbla prin cele mai scumpe cluburi şi cafenele, de a merge pe cea mai scumpă maşină etc. Nu că toţi ar profita de banii acestui "prieten", le e suficientă doar apariţia alături de el într-un local aglomerat sau un check-in împreună. Iar acest prieten înstărit e nefericit, pentru că nu cunoaşte nici măcar numele celor care-i spun frate.

Şi evidentă mi-ar fi ipoteza că, în caz de finalizare a surselor materiale ale acestui individ, cei care-l numeau prieten în cel mai bun caz îl vor identifica ca cunoscut şi nu va mai fi solicitat să meargă împreună cu ei în cluburi sau în altă parte.

Am întâlnit recent un cunoscut de-al meu care a fost plecat pe o perioadă de jumătate de an peste hotare şi care-mi povestea aceeaşi istorioară. E un băiat destul de autoritar în acest oraș, îl cunoaşte multă lume şi toţi doreau să prietenească cu el. Îmi povestea cât de plictisit era de făţărnicia şi tupeul oamenilor, cât de plictisit era să salute toată lumea care-l considera prieten, dar pe care el o vedea pentru prima oară. Şi, după un scurt timp, când îi veni acestuia o perioadă de criză financiară şi încetând să mai iasă prin oraș, a observat că toţi au uitat de el, nimeni nu-l mai telefona pe amicul iubit, iar atunci când plecase după graniţă în decurs de jumătate de an, primise doar două mesaje şi acelea fiind trimise pe facebook.

Astfel de prietenie e ca o afacere: nu mai ai profit, închei colaborarea. Nu fiţi atât de jalnici să vă propuneţi prietenia pentru profit şi mai ales celui care nici măcar nu are nevoie de ea.

Еще Columns