Columns

Carla’s Dreams

Ştiu că risc să provoc o sumedenie de reproşuri şi reacţii negative, însă vreau să vă expun umila mea părere referitor la fenomenul Carla’s Dreams, care a devenit foarte popular în Moldova.

Am ieşit într-o seară cu două prietene la un pahar de vorbă şi, la un moment dat, am uitat exact în ce context, ele au început să cânte cu mare entuziasm: " – Dă-ti-n chi*da mătii!". Am rămas puţin şocată, fiindcă sunt fete extrem de culte şi elevate, iar asemenea exclamaţii nu se asortează cam deloc cu ele.

Atunci ele mi-au lămurit că formaţia Carla’s Dreams a lansat o nouă melodie, cu o denumire mai deocheată, şi că ele cântă această melodie. Am auzit de această formaţie şi chiar îmi plăcuse o melodie de-a lor de dragoste în rusă, însă de ceva timp  nu sunt la curent cu noutăţile muzicale din Moldova.

Aproape uitasem de acea situaţie, dar zilele acestea o colegă m-a întrebat, oarecum îngrijorată:

- Tu ai văzut ce clip au scos ăştea de la Carla’s Dreams?
- Nu, am răspuns eu oarecum surprinsă de asemenea întrebare.
- Ia vezi pe YouTube, se numeşte P.O.H.U.I.!!!

Nu mi-a provocat niciun interes asemenea titlu şi, dimpotrivă, chiar oarecum m-a întristat, de aceea nici nu am încercat să-l privesc, însă absolut întâmplător, l-am auzit într-o cafenea la care eram zilele acestea.

Sincer, melodia e chiar plăcută şi armonia e corect aleasă, însă am rămas cu impresia de parcă ascultam "Gingle Bells", iar cuvintele erau schimbate în "fuck Santa".

Este un fenomen foarte periculos, mai ales într-o ţară săracă şi uitată de lume ca Moldova, unde tinerii lipsiţi de multe perspective se agaţă de orice îi face să aparţină unui curent la modă. Mass-media, în general, şi persoanele publice, în particular, au menirea şi resposabilitatea pentru instruirea şi culturalizarea maselor, fiindcă ei sunt cei care creează curente.

A apărut în anii ’90 proiectul "Planeta Moldovei", creat de nişte tineri foarte inteligenţi care, într-un mod mai "accesibil", au încercat să evidenţieze o sumedenie de fenomene sociale negative din acea vreme: corupţia, iresponsabilitatea clasei politice, traficul de fiinţe umane, dependenţa de droguri etc. Da, foloseau şi ei un vocabular mai "exotic", însă denaturarea vocilor şi ridiculizarea personajelor făcea ca cei care aveau un comportament similar să arate ca nişte dobitoci. Ei au fost cu adevăraţi revoluţionari!

Stimaţi membri ai trupei Carla’s Dreams, aţi demonstrat deja că sunteţi cu adevărat talentaţi. Din acest considerent, chiar vă rog, fiţi foarte atenţi cu expresiile pe care le plasaţi în conştiinţa fanilor! Mesajul e bun, însă sunt sigură că puteţi găsi o manieră literară pentru a transmite anumite mesaje şi a rămâne la fel de populari.

Еще Columns