Columns

El este al meu!!!

Câţiva ani în urmă, într-o seară, eram cu iubita acasă şi priveam un film. Era deja trecut de douăsprezece noaptea şi oarecum dormitam, fiind foarte obosit după o zi solicitantă la birou. Şi când colo, liniştea nopţii fu perturbată de sunetul telefonului ei, care semnala primirea unui mesaj.

Ea l-a luat repede de pe noptieră, a citit cu interes mesajul, privind cu coada ochiului la mine dacă o privesc, a răspuns şi a pus telefonul înapoi pe noptieră.

  1. Da’ cine îţi scrie la ora asta?, am întrebat eu alene după câteva minute, văzând că ea nici gând să-mi spună singură.
  2. Păi aşa, nimic important.
  3. Ei, nimic, deci nimic. Noapte bună, am mormăit eu obosit.

Ştiu că sunt o mare excepţie, dar am un principiu pe care îl respect fără mare efort: niciodată nu mi-aş permite să verific SMS-urile din telefonul iubitei, căci fără încredere reciprocă nicio relaţie nu are viitor!
Ceva timp mai târziu, mi-a spus oarecum ruşinată că special a rugat o prietenă să-i trimită un mesaj "siropos" de pe un număr neidentificat, dar încă o dată s-a convins că nu mă las provocat de asemenea copilării, şi asta în ciuda faptului că sunt extrem de posesiv.

Eu sunt foarte sociabil şi uşor intru în dialog cu orice categorie de oameni, dar cunosc o sumedenie de persoane care, din diferite motive, au mari reţineri atunci când vine vorba de a cunoaşte pe cineva. Din acest considerent, atunci când reuşesc şi ei în sfârşit să lege o relaţie, ţin de ea cu o insistenţă maniacală, chiar despotică aş putea spune.

Am un coleg ceva mai tânăr, care de mult timp se întâlneşte cu o domnişoară, pe care însă am reuşit s-o cunosc abia ceva timp în urmă. El mereu se lăuda că ea nu-i iese din cuvânt şi că este foarte grijulie, nu este deloc materialistă şi găteşte extraordinar. Când am cunoscut-o, oarecum mi-am dat seama de ce el evita să ne facă cunoştinţă cu ea: rareori folosesc această caracterizare, dar fata respectivă era chiar jalnică! Era foarte neîngrijită, cu un corp pe care nici nu ştiu cum să-l caracterizez, un chip lipsit de orice sclipire de intelect şi personalitate şi – cel mai grav – fără pic de intenţie de a face vreo schimbare în acest sens.

Fiecare cu gusturile sale şi din acest considerent am ezitat să-i fac obiecţii vizavi de aleasă, dar ea avea un comportament de-a dreptul enervant: i-a verificat toate SMS-urile cât am stat la masă, le-a făcut "curve colorate" pe toate fetele mai stilate care intrau în local, i-a facut observaţie lui când a salutat o colegă drăguţă, ne-a făcut pe toţi bărbaţii "curvari", a criticat mâncarea extraordinară care ne-a fost servită, nemaivorbind deja de faptul că mânca ca o vacă.

Să fi fost pe o corabie, cred că aş fi înscenat un accident, dar cum am mai spus – fiecare cu gusturile sale!

Din start nu prea se legase prietenia între mine şi aleasa colegului, măcar din considerentul că eu nici nu încercam să-mi ascund atitudinea faţă de ea. Dar alaltăieri am fost surprins de un atentat din partea ei la adresa mea. Mă aştepta foarte neliniştită la cafeneaua unde merg deobicei să iau masa şi s-a apropiat în grabă:

  1. Te rog să-i dai pace lui Cristi (colegul)! El nu este ca tine şi doar cu mine va fi fericit!
  2. Adică să-i dau pace, la ce exact te referi?, am întrebat eu liniştit, deja înţelegând despre ce este vorba.
  3. Tu şi toată gaşca voastră îl corupeţi: îl faceţi să muncească mai mult, îl faceţi să citească nişte cărţi stranii, îl faceţi să-şi dorească pantofi şi haine mai scumpe, iar mie îmi obiectează că gătesc prea gras şi mă pune să fac sport.

Vorbea şi elanul ei vădit scădea, fiindcă îşi dădea şi ea seama că nimic din tot ce a enumerat nu e ceva rău, dimpotrivă – nişte aspiraţii absolut fireşti. Dar nu a cedat:

  1. El este al meu şi nimeni dintre voi nu va reuşi să mi-l ia!
  2. Nu am cum să ţi-l iau, măcar din simplu considerent că el nu aparţine nimănui pentru a fi negociat ca o proprietate, însă unii oameni evoluează ceva mai repede şi dacă cei care-i înconjoară nu evoluează în acelaşi ritm, rămân în urmă!

Îmi aduc aminte că o sumedenie de cupluri formate în şcoală erau sortite despărţirii iminente, anume din cauza dezvoltării diferite a partenerilor, în special a colegelor. Probabil anume din acest considerent sociologii recomandă ca bărbatul să fie cu minimum patru ani mai mare decât partenera, pentru armonie în cuplu. Dar, iarăşi, totul este relativ, de aceea acordaţi cât mai mult timp perfecţionării proprii şi atunci nimic nu va putea să stea în calea obiectivelor propuse.

Еще Columns