Columns

Misiunea cluburi Moldova! Cu "speţ-efecte"!

Dacă tot am ajuns acasă şi am prins lexicon moldovenesc şi nici că am mai scris de la o vreme, am zis că ar fi bine să încep să vă aduc nişte zâmbete. Deci uite-mă în Moldova, ţară care nu a încetat să mă uimească. Acum câteva zile, cu nişte prieteni, am dat buzna într-un club din capitală. În primul rând, misiunea mea consta în a-mi reaminti de ce nu-mi place să merg în cluburile de la noi. De văzut nu am reuşit să văd multe, pentru că fumul, transpiraţia şi alte scursuri în atmosfera unui club nu îţi permit o vizibilitate mai mare de 2m, dar sunt şi stroboscopurile care sunt menite să te orbească de tot. În concluzie, nu ai de ce să deschizi ochii, doar dacă ai avea un motiv să plângi, iar din picioare nu o să cazi sigur, pentru că nu o să poţi de ceilalţi 9 cu care împarţi metrul pătrat. Misiunea mea însă avea şi un punct doi, care consta în a depista speciile de oameni care domină în viaţa nocturnă a Chişinăului şi toate astea în limba moldovenească cu "speţ-efecte".

1. "Gopnikul": îi place "blatniciocu’", dar ştie că e mai la modă să mergi în cluburi decât să stai în "dvor" cu "păţănaşii" şi, aşa cum unele cluburi nu mai sunt aşa exclusiviste, mai scapă câte o melodie-două retro... E îmbrăcat în haine "niake", "poma", "Daniel&Gabriel" şi crede că e cool să porţi aceleaşi haine ca şi "păţănaşii" cu care "te tusui". Îşi mai ia câte o palmă în cap de la câte un bătăuş, dar nu se supără, pentru că îl consideră un gest de respect de la alt "gopnik".

2. "Glamurnaia": este de regulă de sex feminin, vine în fiecare seară cu aceeaşi prietenă, care trebuie să fie mai urâtă ca ea. Are buzele ca la Scrooge McDuck, unghii de nici greblă nu-i mai trebuie şi poate fi numită Miss sprânceană tatuată. E îmbrăcată în cele mai "glamurnâe" ţoale, neapărat fără "ţâţoderjateli" sub ele, pentru că şi-a tras silicoane şi toată seara o face pe "zvezda tanţpola", dar nu se lasă agăţată de oricine, vrea să dea impresia de fată "ciotkoasă", cu "rublă", care caută un "paţan-paţan" la fel de "glamurnâi" ca ea. Schimbă de mai multe ori pe seară locul reprezentaţiei, pentru a fi observată de cât mai mulţi fertilizatori.

3. "Paţan-divan": stă undeva într-un colţ cu o fată la fel de serioasă. Nu scoate niciun cuvânt sau gest, parcă ar fi statuia libertăţii versiunea 2.3.0 încălzirea globală. Ai avea impresia că e piesă de mobilier, dacă nu ar trage o dată la 10 min dintr-o ţigară. Ai crede că e ceva intelectual şi pune ţara la cale, dacă nu ai vedea prin ochii lui peretele din spate. Apare primul să prindă loc şi pleacă ultimul, să fie sigur că a văzut tot şi a fost văzut de toată lumea.

4. "Poncik": de regulă de sex feminin, ocupă locul a trei oameni normali, că, la ce fund are, nici cap nu-i trebuie; şi, la "samooţenka" pe care o are, dă din fund cu o viteză care într-o ţară civilizată ar fi considerată periculoasă şi ilegală; e mai bine să te fereşti de acest "aparat-aparat", pentru că o chestie din asta neatentă te poate pune într-un cărucior pentru restul vieţii...

5. "Tusofşiţa": un fel de Mickey Mouse moldovenesc, vei da peste ea atunci când încerci să mergi undeva sau, căţărată pe vreo "kalonka", se va afla mereu pe direcţia ta de deplasare; la ea te poţi uita, dar la stroboscop ba; îţi e imposibil să o convingi că nu vrei decât să treci, pentru că ea e convinsă de fapt că o bagi în seamă şi e foarte sigură că dansează sexy şi că e pe placul tuturor purtătorilor de "faberje". Această categorie poate fi întâlnită şi în variantă masculină, cu înclinaţii gay sau bisexuale, dacă tot e la modă să fii pe invers!

6. "Rămbo": acest gen de "paţan ciotcos" este uşor de recunoscut după poziţia pieptului; acesta se află în afara centrului de greutate al corpului, spre direcţia înainte, la cel puţin 30 de cm. Bineînţeles, nu e recomandat să stai pe direcţia lui de deplasare, a "grudakului de ciugun", nu pentru că ar fi deosebit de bun la bătaie sau puternic, ci pentru că, de regulă, Rambo boys umblă într-o haită de cel puţin 10-15 "bratani kaciosi" şi toată şmecheria din Moldova se ţine pe bicepşii lor. Aşa că cine nu vrea să aibă probleme cu "Rămbo" să-şi ţină respiraţia când îl admiră.

7. "Muştele de bar": când încerci să ajungi la bar să-ţi ei o bere, te izbeşti de ei! Gen feminin şi masculin, nu contează. Un fel de "bratani" şi "padrujte" fără "rublă", care nu se pot dezlipi de tejghea până dimineaţa, când pornesc "marşrutşili" sau fac cheta şi plătesc un taxi.

Еще Columns