Columns

Boxa cu sticle de plastic

Încearcă primăria în nenumărate moduri să reeduce orășenii; recent, edilul a avertizat cu sancțiuni subdiviziunile responsabile de platourile de gunoi și evacuarea deșeurilor din cauza stării acestora. În plus, sunt instalate tomberoane pentru diverse tipuri de deşeuri și care nu prea sunt utilizate de către orășeni – boxele pentru sticlele din plastic.

Iniţial chiar nu înţelegeam esenţa acestora şi nici nu vedeam să fi fost ele utilizate şi, cum spune un prieten de-al meu, "Chirtoacă le-a instalat şi tot Chirtoacă umblă pe la fiecare şi le umple cu sticle, pentru a-şi promova ideea".

De fapt, totul este bine gândit. La 12 iunie 2012 a fost inaugurata o uzină (uzina-pilot) de prelucrare a deşeurilor din masă plastică. Proiectul a fost realizat de Academia de Ştiinte a Moldovei în comun cu întreprinderea "UISPAC". Obiectivul de bază al proiectului constă în elaborarea unei tehnologii de prelucrare complexă a tuturor deşeurilor din mase plastice, montarea instalaţiei semiindustriale şi prelucrarea a 20 tone de deşeuri plastice pe lună cu obţinerea produselor noi (suport armătură, ţiglă pentru trotuar, console pentru cofraje de construcţie, cofraje). Astfel, pentru prima dată, știința autohtonă propune o tehnologie de prelucrare complexă a deşeurilor din mase plastice cu obţinerea produselor noi, ce nu generează nici un deşeu sau ape reziduale.

Conform unor surse, uzina are capacitatea de a prelucra câte aproximativ 250 de tone de deşeuri anual. Cum exista peste 3 milioane de tone de deșeuri, cred că chiar este o soluţie bună de a scăpa de ele şi, mai bine, de a le transforma în materiale de construcţie.

De când am aflat de acest proces de reciclare, am început să selectez deşeurile şi cred că fiecare dintre noi ar trebui s-o facă, plus că domnul Chirtoacă se străduiește din răsputeri să ne asigure cu diverse utilaje şi, cum a menţionat zilele anterioare, vom dispune de mai multe tomberoane.

Nu e neapărat să devii membru "Green Peace". Odată ce nu eşti nevoit să depui multe eforturi, poţi şi tu contribui la reciclarea sticlelor din plastic, contribuie şi tu la bunăstarea oraşului tău!

Еще Columns