Columns

Ziua Îmbrăţişărilor

Ziua Îmbrăţişărilor

În momentele fericite sau mai puţin bune, în semn de încurajare sau de salut, primim îmbrăţişări. Uneori nici nu realizăm esenţa acestora, ele însă având o importanţă deosebită în schimbul de energii şi un rol psihoterapeutic extraordinar. Căldura pe care o poţi simţi prin intermediul îmbrăţişării alungă anxietatea care ne face să ne purtăm bizar uneori, devenind răi fără să vrem. Ea ne hrăneşte cu energie vitală şi ne dă sentimentul de apartenenţă la marea familie care este omenirea şi viaţa.

La 21 ianuarie, în toată lumea, este marcată una dintre cele mai neobişnuite sărbători – Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor (International Hug Day). Această sărbătoare a fost instituită în SUA, în anul 1986, iniţial numindu-se Ziua Naţională a Îmbrăţişărilor (National Hug Day). În scurt timp, ea s-a răspîndit în toată lumea. Potrivit tradiţiei evenimentului, în această zi, oricine poate îmbrăţişa orice persoană, chiar şi dintre cele necunoscute.

Oamenii care îşi doresc să vă îmbrăţişeze simt nevoia de  afecţiune, siguranţă, dragoste şi confort. Iar îmbrăţişările ne însoţesc pe parcursul întregii vieţi. Ne îmbrăţişăm prietenii şi rudele atunci când ne întâlnim, după o despărţire mai îndelungată, pentru a ne împărtăşi bucuria şi recunoştinţa. De asemenea, îmbrăţişările sunt "prezente" şi în cazul despărţirilor de cei dragi. Mai mult, îmbrăţişarea este un medicament universal. Potrivit unor studii, îmbrăţişarea reduce tensiunea arterială şi previne atacurile de cord. Îmbrăţişarea ajută la scăderea nivelului cortizolului, hormonului stresului. În timpul îmbrăţişării, se eliberează oxitocina, hormonul iubirii. Conform news.com.ua, o echipă de psihologi a stabilit că aceste gesturi de afecţiune sau de prietenie, făcute tot mai des, au capacitatea de a întări sistemul imunitar şi de a lupta contra infecţiilor şi a depresiei.

Îmi amintesc că în anii precedenţi erau organizate numeroase evenimente de genul "Free Hugs" în Chişinău. Nu mă miram de sălbăticimea moldovenilor, care reacţionau negativ chiar şi la acţiuni cu intenţii bune. Asta e caracteristic naţiunii noastre şi asta înseamnă că astfel de evenimente trebuie organizate mai des pentru a domestici, a îmblânzi, a dresa, spuneţi cum vreţi, moldovenii.

Să ne deschidem sufletul, în relaţiile noastre, cât mai mult şi cât mai total, ca-ntr-o îmbrăţişare infinită ce transcende timpul. Îmbrăţişează-ţi semenii, aşadar, cu toata dragostea! Fiecare om tânjeşte în sinea lui după o îmbrăţişare caldă, plină de iubire.

Еще Columns