Columns

Cunoaşte diferenţa

- Este atât de frumos să aparţii unei femei, să i te dăruieşti! Nu râdeţi de mine dacă ceea ce vă spun aduce a prostie. Însă a iubi o femeie, a i te dărui, a o învălui în întregime, cu propria ta fiinţă şi a te simţi învăluit de ea nu este acelaşi lucru cu ce se numeşte "a fi îndrăgostit".

Este mult mai mult, nu un joc, e calea spre viaţă şi calea spre sensul vieţii. Şi nu există un etalon pentru această trăire, toţi iubim diferit, însă numai prin cunoaşterea axiomelor şi a valorilor recunoscute putem conştientiza pe deplin acest sentiment.

- Dumnezeu ne-a creat pe toţi la fel, fiecare om este aidoma celui de aproape şi toată omenirea ar trebui să tindă către apropiere maximă, să fie la fel!

- Eu aş prefera să nu ne apropiem în niciun mod! Putem fi alături, dar scopul nostru nu este de a ne contopi, ci a ne recunoaşte reciproc şi a învăţa să vedem şi să respectăm fiecare în celălalt ceea ce e contrariul şi completarea sa.

- Iarăşi bagi ştiinţa în dragoste. Oare crezi că ştiinţa poate oarecum influenţa sentimentele noastre?

- Adevărata menire a ştiinţei este posibilitatea de a face diferenţa. A cunoaşte cu adevărat un om înseamnă a-i găsi toate trăsăturile care îl deosebesc de ceilalţi.

- Păi unul poartă nişte galoşi şi e ţăran, iar celălalt poartă coroană şi e prinţ. Acestea sunt adevărate deosebiri. Dar oricine poate vedea aceste deosebiri, chiar şi un copil, fără niciun fel de ştiinţă!

- Da, dar dacă ţăranul şi prinţul poartă aceleaşi straie, copilul nu-i mai deosebeşte.

- Nici ştiinţa!

- Tot ce-i posibil: ştiinţa nu e mai deşteaptă decât copilul, are însă răbdare mai multă şi e mai vastă şi nu se opreşte la acele caracteristici care sar în ochi.

- Aşa procedează şi orice copil inteligent. Îl va recunoaşte pe nobil după privire şi după ţinută. Voi, învăţaţii, mereu aveţi tendinţa de a-i socoti mai proşti pe ceilalţi, însă poţi fi deştept chiar şi când te lipseşti de ştiinţă.

- La asta şi vreau să ajung când vorbesc despre diferenţa dintre noi. Nu spun: eşti mai inteligent sau mai prost, mai bun sau mai rău. Spun doar: eşti altfel!

P.S.: Citeam luna trecută un interviu în care intervievata spunea că despre bărbat se poate judeca după pantofii săi. Într-adevăr, se poate, mai bine zis, se putea, pentru că, precum ştiinţa, brandurile scumpe sunt acum accesibile tuturor: şi prinţilor, şi cerşetorilor. Trăim în secolul când prinţii se căsătoresc cu fete de rând şi asta nu miră absolut pe nimeni, pentru că nu trebuie să mai fii de viţă nobilă pentru a fi nobil. De mult timp locuim în noosferă (sfera informaţională), iar cine încă nu a priceput asta mereu va fi doar un figurant pe lumea asta.

Еще Columns