Columns

Modelează-ți timpul în favoarea ta!

 Nu există om pe acest pământ care să nu fi spus: "Nu am timp".  De multe ori ne plângem că nu reușim anumite activități din lipsă de timp. Ritmul alert, trepidant al erei în care trăim ne obligă, într-un fel, să fim mai geloși pe momentele noastre libere, să le dorim cât mai mult și să ne supărăm pe ele când sunt înlocuite cu muncă.

Viteza cu care se mișcă lucrurile în zilele noastre e una amețitoare. Uneori nu reușim să fim în pas cu tot ce mișcă și riscăm să pierdem multe lucruri importante. Dar celebra zicală "Orice problemă are o soluție" rămâne valabilă și pentru rezolvarea necazului privind gestionarea eficientă a timpului.

Mica mea experiență de viață m-a învățat cum aș putea să cuceresc timpul de partea mea în așa fel încât să reușesc orice task propus pentru o zi anumită. Iată ce aș putea să recomand în materie de time management, pentru un început de success:

  1. Învață să spui"nu ".Aici mă refer la refuzul de a realiza anumite sarcini care ar putea să prelungească munca ta, să îți reducă din timpul tău liber sau, la un moment dat, să te facă să depinzi de ele. Să nu fiu înțeleasă greșit, nu refuzați să ajutați, dar acest lucru să nu vă afecteze cerințele care sunt prioritare pentru voi. În acest caz, spiritul diplomatic intră în acțiune.
  2. Fă o listă cu priorități.  De câte ori ați avut momente când ați dorit să participați la evenimente care au loc în aceeași zi, la aceeași oră?  Încercați să le analizați, să vedeți dacă într-adevăr merită să fiți prezent la unul, iar la celălalt să lipsiți. Personal, am început să mă gândesc de mai multe ori atunci când doresc să aplic pentru anumite seminare. Dacă fie au un subiect pe care îl cunosc, fie se prevede ceva mai important decât aceste activități, renunț la ele în favoare altor momente.
  3. Ai o agendă.  La fiecare început de lună vezi ce evenimente se preconizează pe parcursul următoarelor 30 de zile. Iarăși le analizezi după importanță. În cazul în care apar evenimente neprevăzute, vei putea ușor să le gestionezi în funcție de activitățile care sunt programate deja. Un alt moment ar fi ca numerele de telefon să le ai notate nu doar în telefonul mobil dar și în agendă. Cel puțin mie îmi este comod!
  4. Dedică o zi persoanelor dragi!  În acest caz, ai putea refuza la anumite activități care nu au un grad de urgență major! Poți să renunți la calculator și la telefon doar pentru a petrece cu oamenii apropiați.
  5.  În fiecare seară fă o revizie a activităților de a doua zi. La o analiză mai atentă se pot ivi anumite modificări sau poți să mai reflectezi asupra celor ce urmează a fi realizate.

P.S. Bateria de la telefonul mobil să nu leșine prea des! Recunoaște, fără telefonul mobil ești ca fără mâini. Fără prea multe explicații, comunicarea rapidă și eficientă este un element forte în gestionarea eficientă a timpului!

Еще Columns