Columns

Mamele de astăzi

În ultimii 20 de ani femeile au evoluat foarte mult. Ele nu mai au frica pe care o aveau faţă de bărbaţi, sunt independente, mai inteligente, mai creative şi au început să se îngrijească aşa cum n-au mai făcut-o vreodată.

Obişnuiesc să compar relaţia părinte-copil între generaţia de astăzi şi generaţia părinţilor mei şi pot spune că e o diferenţă exorbitantă. Cel puţin din ceea ce mi-au povestit părinţii mei, copiilor nu li se ofereau în aşa cantităţi mari nici dragoste, nici bunuri materiale. Constat că lumea era un loc mai puţin protector pentru copii, ei nu erau scutiţi de orice fel de activităţi care implică efort şi, încă de mici, erau iniţiaţi în munca agricolă. Acum este inuman numai gândul că copiii, care nici nu mergeau la şcoală, îşi cărau sapele şi nu găseau consolare în nicio parte. Dar nu despre acest subiect vreau să vorbesc.

Îmi amintesc şi acum mâinile bunicilor mele, mâini care au cunoscut multă muncă, care n-au reuşit să le ofere destulă blândeţe şi mângâiere copiilor lor. Mă întreb cum reuşeau ele ceea ce nu ar reuşi nici cel mai puternic bărbat. Munceau şi munceau în schimbul nimicului, pentru că erau răscumpărate doar pentru a suta parte din ce făceau. Bunicile mele au fost sclavele bucătăriei şi ale muncii pe câmp, ele nu au cunoscut ce-i asta dragoste, nu au reuşit să savureze din viaţă.

Ceea ce mă bucură mult e că societatea a evoluat şi femeia îşi capătă locul pe care-l merită, ea reuşeşte să-şi educe copiii, să aibă un job, să meargă la spa, să facă shopping, să acorde atenţie copiilor. Mama de astăzi este mama-prieten, căreia îi poţi destăinui totul şi cu care poţi petrece timpul nu mai rău decât cu cea mai bună prietenă. Mama de astăzi este cea care te înţelege mai bine decât oricine şi care îţi cere sfaturi referitor la ce ţinută vestimentară să aleagă pentru o ieşire. Astăzi nu mai e un obstacol şi fără dubii poţi găsi în dulapul mamei bluzele şi rochiţele cele mai frumoase şi mai stilate. Un studiu realizat în Statele Unite relevă că femeile ajunse la vârsta de 40 de ani se simt mai tinere decât o făceau mamele sau bunicile lor la aceeaşi etate şi doresc să arate acest lucru. Americanii au şi o expresie care defineşte acest sentiment – „40s is the new 30s”. Cercetătorii americani au intervievat peste 300 de perechi mamă-fiică, având o vârstă medie de 44 şi, respectiv, 16 ani. Ei au descoperit că o mamă care se simte încă tânără şi este interesată de modă este dispusă să copieze stilul vestimentar al fiicei, frecventând aceleaşi magazine.

Nu neglijez însă existenţa femeilor care încă nu au reuşit să iasă de sub jugul acelor factori care le îngrădesc fericirea şi viaţa normală. Însă sunt sigură că modernizarea va dezgheţa societatea şi se vor vedea schimbări şi în rândul acelor femei.

Еще Columns