Columns

Generator de bârfe

Generator de bârfe

Îmi aştept de ceva timp prietena într-o cafenea. În decursul acestor 15 minute, de la masa de alături aud o biografie întreagă: Lena şi-a pus silicoane, Rodica e însărcinată, cât de desfrânat s-a comportat Ana la discotecă etc.

Apoi, după un schimb de roluri, cealaltă fată devine emiţător şi-i împărtăşeşte bagajul de bârfe prietenei sale.

Bârfa e o maladie contagioasă, un virus care cu viteza luminii îi infectează pe toţi, excepţie fiind indivizii cu nimb deasupra capului. Bârfa denumeşte procesul de transmitere a unei informaţii, de obicei diferită de cea reală, canalul fiind internetul, telefonul sau tête-à-tête. Receptorul primeşte această informaţie, de obicei practicând procesul de înfrumuseţare a acesteia cu elemente proprii, după care, în scurt timp, receptorul preia funcţia de emiţător şi astfel se pune în circulaţie acest proces.

Legenda spune că bârfirea era practicată doar în rândul sexului frumos. Acum însă putem spune cert şi tare că masculii n-au rezistat tentaţiei şi au devenit şi ei victime ale bârfitului.

Mai mult, studiile au dovedit că bârfa este sănătoasă, mai ales când trecem prin perioade stresante, ajutându-ne să ne destindem.

Nu o dată am observat zâmbetul triumfal al prietenei mele când îi povesteam de prostioarele făcute de rivala acesteia. Foarte straniu, dar bârfim detestând să fim bârfiţi! Este o evadare din propriile vieţi şi probleme. Analizându-i pe ceilalţi şi greşelile lor, ne dăm seama că, până la urmă, viaţa noastră nu-i chiar aşa de rea. Una dintre "regulile" bârfitului însă este să poţi bârfi o persoană atâta timp cât, în eventualitatea în care ar afla de bârfă, ai avea curajul să îi spui şi în faţă.

Cred că în lipsa bârfelor viaţa ar fi mai plictisitoare, că, pe lângă faptele mediatizate şi cunoscute de toţi, trebuie să fie şi nişte secretuţe care să circule încununate de ovaţii şi interjecţii.

Еще Columns