Columns

Foto video salon

Închipuiţi-vă ca, pe vremurile când computerul era în dimensiuni cât o garsonieră, iar înlăturarea unei defecţiuni putea să dureze zile întregi, să fie permis accesul unui neprofesionist către un asemenea aparat. Sau, când camerele de filmat erau cât un automobil, iar pelicula costa bani foarte mulţi, să se permită cuiva care nu a demonstrat că e un artist desăvârşit să manevreze asemenea minunăţie. Iar pe vremurile când fotografia costa cât câteva grame de aur, credeţi că se permitea accesul oricui la aceste aparate? Cu siguranţă nu.

Sunt sigur că despre unele cupluri deja se spune: "– Asta a fost dragoste de la prima fotografie, iar el nici măcar nu avea idee că asta-i Photoshop. S-a speriat puţin când a văzut-o în realitate, dar era sigur că cu mult sport, dietă, chirurgie plastică şi cosmetologie va reuşi s-o aducă la imaginea de care se îndrăgostise. Dar anii treceau şi el s-a gândit că nu e corect să te anini de silueta soţiei în timp ce ea hrăneşte al doilea copil. Şi uite aşa a trăit ca un "loh" toată viaţa."

Încercam să-mi explic această atracţie maniacală a fetelor faţă de fotografie în ultima vreme. Şi mi-am amintit o situaţie standard: fata este invitată la o cină romantică, aleargă toată ziua isterizată prin magazine, merge la coafor, deloc ieftin, şi se chinuie minim o oră cu make-up-ul, pentru ca într-un final el să sune şi să anuleze întâlnirea fiindcă merge cu partenerii de lucru în club. Şi lacrimile curg, împrăştiind rimelul de la Lancôme pe obrajii fardaţi.

Pe de altă parte, în mod programat, fata merge la un fotograf profesionist, unde este coafată şi machiată, schimbă câteva ţinute în timpul şedinţei foto, îşi expune şi setul acela de lenjerie scumpă, pe care-l cumpărase pentru cina romantică, şi se întoarce acasă fericită, cu emoţii pozitive garantate. Expune pozele pe profilul de facebook şi până adoarme are deja zeci de like-uri şi mesaje indecente în privat. Nemaivorbind deja că imaginea aceasta în spaţiul virtual poate rămâne pe viaţă, iar nepoţii vor exclama: " – Vai, bunico, cât erai de frumoasă!!!"

În zilele noastre, o sumedenie de întâlniri au loc în special în spaţiul virtual, de aceea nu e deloc de mirare că fetele preferă să investească în imagini digitale, frumos prelucrate, care frecvent nu prea reprezintă realitatea.

Am o sumedenie de cunoscuţi care nu au nimic comun cu fotografiatul, dar aleg să investească într-un aparat scump şi inteligent, care practic face singur toată treaba. Şi amenajează într-un colţ al apartamentului lumini şi un fon neutru – o parodie la studiourile foto văzute în filme sau la FTV. Şi, negreşit, dacă aduci o fată acasă, ea va dori să pozeze, iar şedinţa foto va trece lent, dar sigur, într-un tango orizontal.

Ador fotografia ca artă. Fotografia documentară ne permite să vizualizăm imagini autentice ale unor obiecte şi evenimente de peste un secol vechime. Fotografia artistică ne duce departe de limitele realului şi ne permite să ne transpunem în imagini de vis, provocând entuziasmul martorilor. Fotografii de presă, vestiţii paparazzi, au stat la baza a numeroase scandaluri şi au influenţat fericirea a mii de cupluri importante.

Astfel, revenind la cele spuse iniţial, nu mă miră că majoritatea capodoperelor din fotografie şi cinematografie sunt din trecut, pe când accesul la aceste tehnologii îl aveau doar profesioniştii recunoscuţi. Şi am senzaţia că în curând va fi nevoie de o autoritate de control asupra materialelor foto şi video, pentru că se fac deja mii de escrocherii cu ele. Iar fotografilor dedicaţi le-aş sugera să creeze grup de comentariu al fotografiilor de studio care apar în spaţiul virtual, pentru a mai reduce din numărul aventurierilor.  

Еще Columns