Columns

Dragoste eternă

Nimeni nu-ţi poate deveni mai străin decât cea pe care ai iubit-o vreodată. Da, dai din cap când o vezi, o ajuţi dacă e cazul, o săruţi să vezi dacă buzele mai au acelaşi gust, o mângâi pe sâni să simţi dacă mai au aceeaşi consistenţă, dar niciodată nu va mai fi la fel ca atunci când erai sigur că nimeni nu o va mai iubi ca atunci când eraţi împreună. Anii trec şi o vezi fericită alături de altul şi nimic legat de tine nu pare a-i lipsi în acest Univers.

Am întâlnit recent, într-un local, o fată cu care, la un moment dat, eram gata să mă însor. Arăta incredibil, ca-n prima zi când am văzut-o. Eram singur, de aceea am decis să stau la masa ei, mai ales că era cu cea mai bună prietenă, pe care o cunoşteam de foarte mulţi ani. Cu anii, când cicatricele inimii frânte se vindecă, nu mai există acele bariere emoţionale de comunicare cu fosta iubită. Am depănat multe amintiri plăcute şi ne-a fost foarte vesel tuturor, însă toată seara mă simţeam de parcă mă aflam la un show TV rusesc: "Давай поженимся". Prietena ei, aflând că sunt singur, toată seara încerca să ne cupleze.

Slavă Domnului, am suficientă educaţie şi spirit diplomatic ca să ies elegant din asemenea situaţie, dar, ajungând acasă, mă simţeam parcă ofensat. Am iubit-o, o iubesc şi o voi iubi întotdeauna pe fata aceea, ca şi pe toate fetele care le-am iubit vreodată. Însă, de când ne-am despărţit, ea s-a mai întâlnit cu doi băieţi, iar asta înseamnă că mi-a trădat dragostea de două ori, căci eu n-am încetat s-o iubesc.

Da, ştiu, cu siguranţă că unii s-au gândit acum că-s dus cu pluta de-a binelea. Este puţin, dar pentru mine noţiunile "dragoste" şi "relaţie" sunt absolut diferite: dragostea este eternă, spusă sau nespusă, conştientizată sau undeva adânc în subconştient, pătimaşă sau reciprocă, iar relaţia este ceva mult mai complex, în care dragostea este doar unul dintre ingrediente, alături de respect, compatibilitate fizică şi emoţională, devotament şi multe altele.

Există fete cărora nu le-am spus niciodată că le iubesc şi pe care nici nu le-am curtat, dar simţeam un mare disconfort emoţional când le vedeam în compania altcuiva. Conştiinţa mea nu le poate reproşa nimic, dar dragostea s-a simţit umilită şi trădată. Respectiv, ingredientul esenţial pentru o relaţie de durată este alterat.  

Ştiu, sunt o sumedenie de cupluri care au depăşit asemenea conflicte emoţionale şi sunt fericiţi împreună. Dar sunt şi foarte mulţi la care acest conflict se manifestă mult mai târziu şi îşi dau seama că toată viaţa s-au minţit, deoarece nici nu au încercat să pătrundă în esenţa trăiniciei relaţiei, orientându-şi atenţia către alte valori: creşterea copiilor, carieră etc. Aleargă unii toată viaţa după o "prinţesă" care, la rândul ei, aleargă după alţi "prinţi" şi când, într-un final, o cuceresc, îşi dau seama că ea nu mai este cea de care s-au îndrăgostit.

În fine, am ajuns la concluzia că niciodată nu voi face compromisuri în ce priveşte relaţia –dragostea, ingredientul principal, va fi reciprocă, nealterată şi eternă.

P.S.: de la şaisprezece ani am iubit 11 fete şi doar la 4 le-am spus că le iubesc – m-am speriat când am numărat.

allfun

Еще Columns