Columns

Critica ca mod de viață

De foarte multe ori  m-am așezat singură în situații în care viețile altora, ideile, gesturile exterioare mi-erau subiecte principale de discuție, reflecție, gândire. Că se chema bârfă sau oricum, activitatea asta deja devenise una obișnuită, constantă, făcută din lipsă de orice altceva mai bun (și nici măcar căutând alt rost!), determinată de stări de nervozitate, de dorința stupidă de denigrare sau de complexe imaginate de inferioritate. Deja se ajunsese la un consum mult prea mare de energie focalizat aiurea, care nu aducea niciun beneficiu.

La ce mi-a folosit? La nimic, bineînțeles! Nici nu ar fi putut să iasă ceva bun dintr-o activitate seacă cum este aceasta, a criticării oricând, oricum, orice și pe oricine. Nici nu ai dreptul să faci lucrul ăsta dacă nu este justificat și apoi, ca să critici, trebuie totuși să fi atins un nivel superior față de subiectul/omul/ideea/gestul criticat. Este ca și când m-aș apuca acum să critic un mare scriitor, când eu sunt un prăpădit de cititor; pot în cel mai fericit caz să-mi exprim părerea în legătură cu scrierile lui în termeni de "îmi place/nu-mi place", argumentat. Este o mare diferență între a critica și a-ți expune părerea, diferență care de foarte multe ori este ignorată, dând naștere unor monștri de enunțuri, atitudini, acțiuni.

Am renunțat la obiceiul ăsta al preocupării prostești și al analizei fără rost a altor persoane și gesturi/idei/atitudini exterioare. Critica este bună ca activitate atribuită specialiștilor. În rest, cred că trebuie orientată mai mult asupra propriei persoane: sa fii critic cu tine însuți, capabil sa conștientizezi propriile gesturi greșite și să le corectezi, să-ți critici modul de gândire și să-l îndrepți dacă-l consideri eronat, să-ți folosești timpul făcând ceva productiv pentru propria persoană!

În fiecare zi îmi fac autocritică și găsesc câte ceva de îmbunătățit, de schimbat, de eliminat. Este mult mai eficient așa, lucrând pentru tine, decât stâlcindu-ți mintea în critică, lucrând pentru… nimic.

Еще Columns