Columns

BAC!!!

Număram lunile până la examen ca mesele la karaoke care au de cântat înaintea mea – spre deosebire de majoritatea elevilor, aşteptam examenele de absolvire cu o foarte mare nerăbdare. Din păcate, întâmplarea a făcut să fiu victima unui accident prin aprilie, chiar înainte de examene. Accidentul s-a soldat cu fractura oaselor bazinului şi necesita imobilizare la pat timp de câteva luni. Mama mergea în fiecare săptămână pe la şcoală să-mi aducă diferite materiale pentru pregătire. În drum spre casă, trecea şi pe la catedrala din parcul central să aprindă o lumânare la Sf. Niculae, ca să-mi dea înţelepciune. Învăţam, cred eu, foarte bine, de aceea chiar nu-mi făceam nici o grijă că voi lua notele maxime la toate probele.

În fine, printre problemele pe care mi le trimitea profesoara de matematică, era o problemă la geometrie care îmi păru iniţial greşit formulată şi pe care am dat-o deoparte. În seara zilei următoare, am recitit problema, am petrecut câteva ore bune până am înţeles esenţa ei şi, după multiple calcule, am ajuns la o soluţie logică. Eram foarte bucuros că nu am cedat şi mi se întipărise foarte bine problema aceea.

Venise ziua examenului la matematică şi eu, care mă simţeam deja mult mai bine, am insistat să susţin examenul la şcoală, alături de colegii mei, fără vreun fel de comisii speciale la domiciliu, cum propuneau profesorii. Adevărul este că i-am promis colegei mele de bancă că numaidecât voi fi la examen alături de ea, ca s-o ajut şi nu cred că trebuie să explic cuiva ce înseamnă o dragoste de liceu.

Subiectele mi-au părut foarte simple şi am finalizat lucrarea destul de repede, dar mare mi-a fost surpriza când am ajuns la ultima problemă. Da, era anume problema de geometrie pe care nu am abandonat-o şi pe care am descifrat-o atâta timp acasă.

Mi-a rămas o lecţie importantă pentru toată viaţa: nu evita ceva ce pare prea complicat, dar e important – pătrunde în esenţă şi negreşit vei găsi soluţia.     

Luna trecută, iubita unui prieten foarte apropiat a susţinut probele de bacalaureat. Fiind buni prieteni, am reuşit să simt toate emoţiile pe care le avea fata înainte de examene. Ca orice elev, înainte de examene a fost şi la biserică în fiecare zi, să se roage pentru înţelepciune. Cu siguranţă, s-a interesat şi de cele mai noi tehnologii în ale copiatului, dar despre asta nu mi-a spus. În fine, îşi făcea foarte mari griji pentru rezultate, deoarece face parte dintre elevii care au studiat sistematic în toţi anii de liceu şi, când colo, totul se rezumă la o săptămână de examene şi la părerea unor profesori de care nici nu auzise.

Vreau să o felicit pe ea şi pe toţi cei care au susţinut examenul de bacalaureat anul acesta pentru rezultatele excelente şi mă bucur mult că munca a fost răsplătită, nemaivorbind deja de mândria părinţilor, căci, cu siguranţă, ei întotdeauna îşi fac şi mai multe griji.

Еще Columns