Columns

Dacă dragoste nu e, nimic nu e

În ultimul timp, divorţul devine tot mai solicitat, reprezentând o tranziție a familiei, cu impact substanțial asupra fiecărui membru. Am o mulţime de rude, prieteni de familie, cunoscuţi care au recurs la divorţ şi acum sunt foarte fericiţi.

Părinţii mamei erau consideraţi o familie unită și fericită, o familie de gospodari cu copii frumoşi şi educaţi. Aceeaşi imagine mi se întipărise şi mie până am început să-mi petrec vacanţele la ei. Mi-o amintesc pe bunica cu o răbdare de fier, tolerantă şi care nu înceta să cedeze. Lângă ea era bunelul, un om crud, mereu nemulţumit şi cu o atitudine inumană faţă de ea. Fiind conştientă că e necăjită şi nefericită alături de el, conștientă că i se trage sfârşitul din cauza lui, nu a luat măsuri, nici măcar nu se plângea de el, dar, credeţi-mă, avea de ce se plânge. Şi motivul că suferea în tăcere era unul destul de banal şi pe care nici până acum nu-l pot înţelege: "Ce-o să zică lumea?". Ziua în care am primit cea mai mare lovitură a fost cea în care decedase bunica. Şi mare nu mi-a fost mirarea când, prin plânsetele isterice ale bunelului, se desluşeau: "Cui m-ai lăsat?", "Ce-am să fac eu fără tine?". Am înţeles că acest om nu mai are nimic sfânt şi că egoismul domină şi în momentele fatale. Şi nu, să nu mă înţelegeţi greşit, nu-l judec, înţeleg că se născuse în perioada în care lupta pentru existenţa proprie era primordială şi persoana lui era mai importantă decât oricine altcineva.

Erau cazuri când femeile au fost omorâte în bătăi de la fleacuri, cazuri când au fost mutilate, alungate de acasă și înjosite. "Ce-o sa spună lumea?" devenea deja un sindrom transmis pe toate căile posibile, ce afecta indivizii de toate vârstele şi era incurabil, ce te trăgea înapoi din evoluţia personală.

Divorţul este un subiect mai exploziv decât era în trecut... Şi dacă, în mare parte, decizia părinților pentru separare și divorț plasează copilul și familia la risc pentru suferință, sunt de părere că, pentru dezvoltarea unei familii, este necesară crearea condiţiilor pentru formarea dragostei. Iar în neînţelegere, ură şi presiune, familia va fi mereu nefericită. Sunt de părere că viaţa alături de un alcoolic, sadic, egoist, alături de cel ce-şi ruinează averea pentru jocurile de noroc este o viaţă fără sens, o viaţă de chin şi înjosire. De aceea, nu cred că am avea dreptul sa dăm o conotaţie mult prea negativă divorţului cuiva. E timpul să ne gândim şi la propria fericire!

Еще Columns