Columns

Contagiaţi de stereotipuri

Contagiaţi de stereotipuri

Stereotipul e un contraceptiv al gândurilor şi al logicii propriu-zise, el a fost şi va rămâne un subiect cu totul special. Un număr incomensurabil de stereotipuri ne oxidează creierul şi devenim complexaţi, hipersensibili, dar totuşi le utilizăm necondiţionat.

O sa împart stereotipurile celor în trei grupuri: stereotipurile femeilor, ale bărbaţilor şi ale societăţii în general.

Fetele sunt cele mai predispuse spre această maladie: colega ţi-a fost promovată? Sigur l-a "îndeletnicit" pe şef! Bărbaţii văd conotaţii sexuale în orice gest al tău (când, de fapt, fantezia arhiplină e cea care te induce in eroare). Bărbaţii sunt mereu în căutare de aventuri, capabili să înşele persoana iubită mult mai des şi mai uşor decât ar face-o femeia. Are fusta mai scurtă decât lungimea pe care ţi-ai stabilit-o ca standard? E o uşuratică. Ca să fii observată, e neapărat să apari în pozele celor mai solicitate cluburi. E frumoasă vedeta de pe coperta revistei? Sigur a lucrat la poza ei maestrul Photoshop-ului. Dacă domnişoara din ultimul articol al Pro Fashion-ului nu e împodobită cu modelele ţoalelor prezentate recent pe podiumul din Milano, cum a putut în general să apară în aşa rubrică? Și, nu în ultimul rând, bărbat la casă înseamnă fotbal, bere şi ciorapi aruncaţi.

Ceea ce ține de stereotipurile bărbaţilor: femeile conduc rău, ele trebuie să stea acasă, la cratiţă. Blondele sunt prostuţe. Femeia este văzută ca având un singur scop: atragerea bărbaţilor cu o situaţie financiară bună şi folosirea acestora în scopurile proprii. Ai maşină – ai femeie.

Stereotipurile sociale: lipsa posibilităţilor materiale şi izolarea socială sunt principalele cauze pentru care aceste persoane sunt expuse riscului de excludere socială. Țigani? Ți-ai luat odrasla şi te-ai teleportat la zeci de metri distanţă pentru a nu fi deocheat. Fiind vorbitor de limba română, vei anunţa staţia în rusă, în pofida accentului tău stâlcit. Persoanele în vârstă definesc tinerii ca fiind nişte needucaţi care fumează, consumă alcool şi nu sunt interesaţi de nimic.

Nu suntem un popor tolerant, ne identificăm cu o mentalitate conservatoare, mergând pe linia "tradiţionalului", suntem familiarizaţi cu standardizarea. Din acest motiv, vom fi mereu dominaţi de tot feluri de stereotipuri... tâmpite.

Еще Columns