События

"Debut" cu un nou val cinematografic

Studenţii de la Catedra Multimedia a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice au adunat la un loc cele mai bune proiecţii de filme de scurtmetraj în cadrul Festivalului de Film Studenţesc "Debut". Organizatorii au pus la cale o serie de proiecţii ce vor fi prezentate pe parcursul a trei zile. Echipa allfun a fost prezentă la prima ediţie a festivalului pentru a trage cu ochiul la cele mai bune filme realizate de studenţii de acasă.

"Debut" este o alternativă a cinematografiei comerciale în care tinerii regizori încercă să arate o diversitate şi un nou suflu al cinematografiei moldoveneşti. În prima ediţie a festivalului au fost prezentate 9 din cele 21 de filme care vor rula pe parcursul a celor 3 ediţii. Programul de luni a cuprins 9 filme despre curaj, demnitate, încredere, putere şi destine.

Proiecţia "Menajerul" de Radu Zaporojan a deschis Festivalul. Chiar dacă, pe alocuri, filmul cuprinde scene care au provocat zîmbete în rîndul spectatorilor, totuşi, problema abordată în film este dramatică: traficul de fiinţe umane.

Celelalte filme prezentate sunt: "Domnica" de Bozianu Constantin, "Al Nimănui" de Baciu Dumitru, "Carp E Diem" de Cristian Madan, "Vis-a-vis de Rinoceri" de Alexandru Banari, "Camera 113" de Ion Bobeică, "Izzy Izvne" de Călin Laur, "Incertitudini Minore" de Dumitru Tonu şi "Vulpea" de Alexandru Pascal.

Sala cinematografului "Odeon" - locul în care se rulează proiecţiile, a fost plină la deschidere. Printre spectatori s-au numărat şi profesorii Academiei, colegii de breaslă ai tinerilor cineaşti dar şi tineri pasionaţi de film. Mihaela Catarga unul din spectatorii festivalului a rămas plăcut surprinsă de proiecţiile prezentate. "Filmele sunt bune. Tinerii regizori au viziuni interesante şi le urez succes în continuare", spune tînăra.

Un alt spectator, Artur Mircos consideră că este loc şi de mai bine. "Mi s-a părut un pic plictisitor şi asta din cauza monotoniei din film".

Proiecţiile "Debut" prezintă sincere emoţii umane transpuse în poveşti scurte şi intense care animă realitatea în care s-a regăsit sau din care doar s-a inspirat regizorul. Dincolo de aria subiectelor din filmele prezentate, tinerii creatori de film se identifică prin independenţa lor, prin alegerea de a merge pe propriul drum şi de a aborda subiecte şi istorii complexe ,dar care au fost tratate pe alocuri simplist. De menţionat că proiecţiile prezentate de tineri reprezintă lucrări de licenţă sau din cadrul laboratoarelor practice de la cursuri.

Astăzi şi mîine mai poţi savura din proiecţiile prezentate de tinerii cineaşti. Detalii despre eveniment vezi aici.

Jurnalist: Maria Eşanu

Fotograf: Tina Purcel

allfun

Еще События